Dedikasjon og hyllest

Argentina er ikke bare malbec. Finca Flichman lager solid rødvin av så vel cabernet sauvignon som syrah. Uansett drue skal vinen alltid gjenspeile Mendozas jordsmonn og klima.
Redaksjonen
30 Mai 2006 - 14:33

Finca Flichman ligger i et vakkert landskap. Støvet over Andesfjellene er borte. Cordilleraen bader i sol og nysnø. Aconcagua og den nesten like høye utdødde vulkanen Tupungato stikker seg fram som de to landemerkene de er - Andesfjellenes to høyeste topper. Foran ligger den mørke precordilleraen, som vinmarkene rundt Mendoza i dag strekker seg helt fram til.

Høydeforskjellen er stor mellom vinmarkene i Maipu, Lujan de Cujo og de nyplantede markene oppe i Tupungato. - Det var her nede i Maipu det hele begynte, kan Finca Flichmans sjefvinmaker, Juan Carlos Rodriguez Villa fortelle. I 1910 ryddet Sami Flichman sin første vinmark i et naturlig dalsøkk som var dannet av Mendoza-elven, 700 meter over havet i Barrancas. Familien utviklet vingården blant annet ved å frakte ny jord fra skråningene opp mot Andesfjellene. Sami ble etterfulgt av sin sønn, som hadde studert ønologi i Frankrike.

Dedikasjonen
For å vise sine nærmeste venner hva de betydde for ham, pleide Sami Flichman tidlig i det forrige århundret å gi sine nærmeste venner en flaske av sin favorittvin, som han dedikerte på denne måten: «For dem som vet å nyte livet og å sette pris på store viner».

- I tråd med Samis gode intensjoner har vi holdt denne tradisjonen ved like med en vin som vi har gitt navnet Finca Flichman Dedicado, sier Rodriguez Villa.

1999-utgaven består av 51 prosent cabernet sauvignon, 39 prosent syrah og 11 prosent malbec fra Barrancas.

- El mejor vino de la bodega, den beste vinen vi lager, sier sjefsvinmakeren. Den har et fargespekter som går fra dyp rødt til purpur, en duft av frukt, vanilje og jord. Smaken er konsentrert og kompleks, vi aner mørke bær, trøfler og vanilje. Den har flott balanse, uten aggressivitet og med lang ettersmak. En blanding av den gamle og den nye verden, noe argentinsk, noe fransk. 2001-årgangen vant «Den store gullmedaljen» ved vinmessen i Buenos Aires i fjor.

Ny strategi
Vingården var i Flichman-familiens eie helt til 1983, da den ble kjøpt av den argentinske Werthein-gruppen som investerte i nytt utstyr og teknologi. Femten år senere ble selskapet igjen overtatt av nye eiere, denne gang portugisiske Sogrape, som med sine finansielle ressurser plantet nye vinmarker og tilførte det siste innen teknologi. En ny strategi ble utarbeidet, målet var at Flichman skulle føre an i produksjonen av kvalitetsviner med en bestemt argentinsk stil, rettet mot verdensmarkedet.

Argentinsk vin er på full fart oppover, og Finca Flichman har på kort tid skaffet seg innpass hos kresne konsumenter i over 30 land, Norge blant dem. Nysatsingen de siste årene har ført til at Finca Flichman i dag kan konkurrere med flere av verdens dyktigste produsenter.

Blant annet med sitt nyeste konsept, Paisajevinene, landskapsvinene, som skal gjenspeile terroir - jordsmonn, klima, druesort, og sist men ikke minst, de som arbeider med vinen, fra markene til bodegaen.

Hyllesten
Mendoza er en ørken der organisk fattig jordsmonn kombinert med lite nedbør skaper ideelle betingelser for vitikultur. Finca Flichmans vinmarker ligger i to viktige soner i Mendoza, den ene i Barrancas i Maipu - som har et økosystem med tørt, solfylt klima, stor temperaturforskjell mellom natt og dag, og et relativt skrint jordsmonn. Den andre ligger i Tupungato, i 1120 meters høyde, med utmerket klima med varme dager og kalde netter og et sandholdig jordsmonn med mye organisk materiale.

- De skal fange regionens ånd, varme og sensualitet. De er en hyllest til landskapet i Barrancas og Tupungato, sier Rodriguez Villa og fortsetter: - Disse vinene vil ikke bli produsert hvert år, bare når kvaliteten på druene er høy nok.

Paisaje Barrancas 2001 er dominert av syrah (75 prosent) med 20 prosent merlot og 5 prosent cabernet sauvignon. Den har en aroma av krydder, brent sukker og røde frukt. Smaken er konsentrert, fruktig, med kryddertoner og tanniner. 2002-årgangen ligger nær foregående årgang, mens 2003 ikke var et godt nok år til å produsere Paisaje-viner. Paisaje Barrancas 2002 lanseres på det norske markedet senere i år til en pris av kroner 169.

Hyllesten til Tupungato består av 60 prosent malbec, og 20 prosent hver av merlot og cabernet sauvignon. En riktig argentiner. - Personlig, aristokratisk og med meget lang ettersmak, er Rogriguez Villas dom.

Den store stoltheten
Han sier likevel at det er syrah-utgaven som er Finca Flichmans flaggskip: - Den fungerer veldig bra i Barrancas, men er ennå ikke plantet i Tupungato. Det er ingen annen hemmelighet med den enn at druen er herfra regionen. Den har tilpasset seg svært godt til den steinete jorden og det varme klimaet. Vinen har ingen aggressivitet, har myke tanniner og balansert frukt. Den har flott struktur og egenart.

Finca Flichman hentet syrah til Argentina for første gang i 1964. Siden den gang har druen spredt seg mye både i Mendoza- og i San Juan-regionen. Senere i år kommer en rosé basert på 50/50 malbec/syrah og blir dermed den første argentinske roséen i Norge.

Den mest kjente vinen fra Flichman er utvilsomt prisgunstige Caballero de la Cepa Malbec.
- Det er malbec som identifiserer Argentina i verden, sier Rodriguez Villa.

Den blir i dag regnet som Argentinas egen drue, og malbec-vinen karakteriseres av sin dyprøde farge, duft av bjørnebær og pepper og en fyldig, konsentrert smak. I Mendoza har vinbøndene 145 års erfaring med denne druen, og det sies at det ideelle området for malbec er nettopp Mendoza, særlig Lujan de Cuyo. Det var italienske og spanske innvandrere som tok med seg kunnskapen om vinproduksjon fra Europa. Derfor finnes det et bredt spektrum av europeiske druesorter i Argentina. Men den store profilen og stoltheten er malbec.

Finca Flichmans eiendom dekker i dag 720 hektar, hvorav 300 er plantet med cabernet sauvignon, malbec, syrah og chardonnay.

Fakta
• Mendoza-regionen produserer mer vin enn Portugal.
• Norge er nr. 9 på listen over land Argentina eksporterer vin til og omsatt volum gjennom Vinmonopolet økte med 74 prosent i 2005.
• Årganger:
  2001: En mer normal årgang
  2002: Beste årgang på ti år.
  2003: Et normalt år med unntak av cabernet sauvignon som var svært vellykket.
  2004: Også et utmerketår.
  2005: Generelt en svært god årgang. Chardonnay og malbec utmerket seg, men også shiraz-vinene var svært vellykkete.

Tekst: Erik R. Selmer
Foto: Finca Flichman

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Her finner du oppskriftene du trenger for kalkunmiddagen
Guide
Oppskrifter med kalkun

Her finner du oppskriftene du trenger for kalkunmiddagen

Om du ikke har din egen vri på nyttårskalkunen, bare har glemt hvordan du gjorde det i fjor eller vil gjøre noe helt nytt i år, finner du oppskriftene her.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Så lekkert kan en laksefilet serveres
Dagens rett

Så lekkert kan en laksefilet serveres

Med både krydder og sprøstekt skinn og et luftig rødbeteskum forvandles en lakseside til den lekreste rett.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Kalvefilet i gressløkssaus smaker ekstra lekkert etter all julematen
Dagens rett

Kalvefilet i gressløkssaus smaker ekstra lekkert etter all julematen

Kalvefilet er noe av det beste du kan servere og med denne sausen til blir det fest for smaksløkene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Årets festcocktail er med knusktørr musserende og en skvett akevitt
Ukens drink

Årets festcocktail er med knusktørr musserende og en skvett akevitt

Ønsk det nye året velkommen med den mest elegante av alle drinker: Champagnecocktail. Men som her har fått en vri ved å bruke akevitt i stedet for cognac.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Her finner du oppskriftene du trenger for kalkunmiddagen
Guide
Oppskrifter med kalkun

Her finner du oppskriftene du trenger for kalkunmiddagen

Om du ikke har din egen vri på nyttårskalkunen, bare har glemt hvordan du gjorde det i fjor eller vil gjøre noe helt nytt i år, finner du oppskriftene her.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Så lekkert kan en laksefilet serveres
Dagens rett

Så lekkert kan en laksefilet serveres

Med både krydder og sprøstekt skinn og et luftig rødbeteskum forvandles en lakseside til den lekreste rett.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Apéritifs store jule- og nyttårsmeny gir deg svar på alle spørsmål om julematen
Guide
Julemat

Apéritifs store jule- og nyttårsmeny gir deg svar på alle spørsmål om julematen

Apéritifs julemeny inneholder alle oppskrifter du behøver for å gjøre julen vellykket, også når det gjelder å velge passende drikke.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Dette er de beste alkoholfrie drikkene du finner på polet
+
Tester
Alkoholfritt

Dette er de beste alkoholfrie drikkene du finner på polet

Når du likevel er på polet, kan du kjøpe med deg noen gode alkoholfrie alternativer laget av norskdyrket frukt, av importerte bær, musserende te, imponerende vin - eller øl - alle helt uten.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Lær å smake vin av en proff og bli en ekte hobbyekspert
Matkurs og vinkurs
Vinsmaking 06. januar i Oslo

Lær å smake vin av en proff og bli en ekte hobbyekspert

Lær om vinens vidunderlige verden på kun to timer. Få en god innføring i hvordan du smaker og bedømmer vin, og unn deg selv herlige fremtidige vinopplevelser. Sjekk ut de 10 utvalgte vinene som blir servert!

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Kalvefilet i gressløkssaus smaker ekstra lekkert etter all julematen
Dagens rett

Kalvefilet i gressløkssaus smaker ekstra lekkert etter all julematen

Kalvefilet er noe av det beste du kan servere og med denne sausen til blir det fest for smaksløkene.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her