Danske mateksperimenter

Danske myndigheter satser sterkt på å posisjonere landets gastronomi som ledende internasjonalt gjennom sitt MadExperimentarium.
Redaksjonen
25 Mars 2010 - 15:10

Den danske matminister, Henrik Høegh, arbeider med å få det uoffisielle kokke-VM, Bocuse d'Or, til Danmark i 2012.

- Slik kan vi "brande" dansk gastronomi og styrke kokkenes posisjon både nasjonalt og internasjonalt. Det vil være med på å sette Danmark på kartet, sier Høegh til politiken.dk.

Kokker som har behov for å eksperimentere og utvikle nye matideer, vil få mulighet til det gjennom det nye MadExperimentarium som en arbeidsgruppe tilhørende Matministeriet, drøfter akkurat nå.

- Det er satt av ganske mye penger for å få noen av de beste danske kokkene med i MadExperimentariet, og de vil selvfølgelig få vederlag for sine aktiviteter der, påpeker Høegh.

MadExperimentariet skal bygge bro mellom gode råvarer og danske forbrukere.
Det skal fremme matvarekvalitet, sette fokus på mathåndverket, forståelsen for god mat og sunt kosthold, samt være et slags vitenskapelig laboratorium på tvers av matvareindustrien, den gastronomiske sektor, råvaretilbydere og forbrukere.

En av tankene bak MadExperimentariet er også at dyktige kokker kan møtes for å utvikle nye matkonsepter slik at dansk gastronomi hele tiden utvikler sig.

- Mange kokker har ikke de nødvendige fasiliteter til å utvikle det de ønsker. Det vil de kunne få i MadExperimentariet, forklarer Louise Steenstrup, fullmektig ved matministerens kontor.

Hvordan det nye MadExperimentarium skal settes sammen er ennå ikke avklart. Utvalget leverer sitt forslag i slutten av mai måned.

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Super før-vårvin til knallpris
+
Ukens vin

Super før-vårvin til knallpris

De første tegnene på lysere tider feires med denne herlige hvitvinen fra Rioja – til en veldig god pris.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Vegetarburgere går i en egen mage når de er så gode som disse
Dagens rett

Vegetarburgere går i en egen mage når de er så gode som disse

Det er slett ikke så vanskelig å lage gode velsmakende vegetarretter - prøv denne nydelige burgeren.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Vart opp med en kraftpakke av en oksehalesuppe denne helgen
Dagens rett
Oksehalesuppe

Vart opp med en kraftpakke av en oksehalesuppe denne helgen

Denne klassiske suppen lager seg selv mens du nyter helgefreden, er på skitur eller gjør unna de siste innkjøpene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Fylt fiskefilet skaper stor matglede og særlig med dette tilbehøret
Dagens rett

Fylt fiskefilet skaper stor matglede og særlig med dette tilbehøret

Hvilken fiskefilet du velger, er hipp som happ, bare den er hvit og villfanget.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Super før-vårvin til knallpris
+
Ukens vin

Super før-vårvin til knallpris

De første tegnene på lysere tider feires med denne herlige hvitvinen fra Rioja – til en veldig god pris.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Vegetarburgere går i en egen mage når de er så gode som disse
Dagens rett

Vegetarburgere går i en egen mage når de er så gode som disse

Det er slett ikke så vanskelig å lage gode velsmakende vegetarretter - prøv denne nydelige burgeren.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Herlig californisk pinot noir klar til å ta med til fjells
+
Godbiter i pollisten

Herlig californisk pinot noir klar til å ta med til fjells

Om du ikke skal på fjellet denne uka, gjør den også nytten til helgekosen, med og uten mat. Og få med sjelden amerikansk vinhistorie på kjøpet. For denne produsenten er ikke som andre.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

I basisutvalget finner du en perle til vinterferiens vinkos
+
Ukens vin

I basisutvalget finner du en perle til vinterferiens vinkos

Det er altså ikke bare den gode prisen som skaper glede. Dette er dessuten en vaskeekte fjellvin.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Grønnsaker med couscous er middag god som noen, særlig når den får følge av raita
Dagens rett

Forsiden akkurat nå - 6

Vart opp med en kraftpakke av en oksehalesuppe denne helgen
Dagens rett
Oksehalesuppe

Vart opp med en kraftpakke av en oksehalesuppe denne helgen

Denne klassiske suppen lager seg selv mens du nyter helgefreden, er på skitur eller gjør unna de siste innkjøpene.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her