Dagens rett

Okonomiyaki – japansk pannekake

Hekta på sushi og ramen? Da må du prøve denne japanske klassikeren
Foto: (boyident)

Hekta på sushi og ramen? Da må du prøve denne japanske klassikeren

Salt, eksotisk og velsmakende. Okonomiyaki gir oss de beste smakene fra det japanske kjøkkenet, og er et utmerket valg til fredagskosen.
26 April 2019 - 01:04

Okonomiyaki er en pannekakeliknende rett fra Japan der finsnittet kål blir blandet med pannekakerøre og valgfritt fyll, før det hele stekes på en teppan -  japans svar på en steketakke. Okonomiyaki kan løst oversettes til «det du liker/vil ha, grillet». Dette innebærer at retten kan tilpasses både preferanse og tilgjengelighet, og er grunnen til at retten ofte omtales som japansk pizza. Her er det bare fantasien som setter grenser.

Leter du etter pizzaoppskrifter?

Det finnes likevel noen grunnregler å forholde seg til. Kålen og pannekakerøren er obligatorisk, og fundamentale for okonomiyakien. Man har ellers mye spillerom til å tilpasse retten etter sine egne lyster og ønsker. Reker og blekksprut er populære ingredienser. Det samme er salt sideflesk, men retten smaker vel så godt med biff, kylling, bacon eller blåskjell.

Her finner du flere pannekakeoppskrifter

Tradisjonelt sett blir retten toppet med okonomiyaki-saus og Kewpie-majones, som er en kraftig japansk majones. Disse ingrediensene kan være vanskelig å få tak i norske matvareforretninger, men de fleste har ingrediensene til vår forenklede okonomiyaki-saus og en litt fyldig majones i kjøleskapet. Ellers er både siracha-saus, hoisin-saus, kecap manis og HP-saus andre gode alternativer. 

Det japanske kjøkkenet er bygget på mattradisjoner som hyller sesongens råvarer, og det er sterkt fokus på å bevare råvarenes naturlige smak. Norge deler tilnærmingsvis et klima med Japan, og selv om våre kjøkken er meget forskjellig, deler vi mange av de samme gode råvarene. Deilig sjømat og saltet svinekjøtt er rikelig tilgjengelig her til lands og er en aldeles vinnende kombinasjon. Prøv det ut du også.

På denne restauranten får du en helt ny smak av ramen

Skaff deg dagens rett som e-post

Okonomiyaki - japansk pannekake

Okonomiyaki - japansk pannekake

Fremgangsmåte

  1. Bland sammen mel, bakepulver og salt i en bakebolle. Hell i fiskekraften og visp til det ikke er flere klumper.
  2. Bland så i kålen, vårløken, reker og egg. Pass på at du ikke blander for mye, da blir pannekakene tunge.
  3. Varm en stekepanne til middels varme. Tilsett 1 ss olje, og ¼ av okonomiyaki-røren og fordel den jevn over pannen.
  4. Dekk med lokk og stek i 5 minutter.
  5. Plaser så 3 skiver sideflesk over røren, før du forsiktig snur okonomiyaken og steker med lokk i 5 minutter til, eller til den er gjennomstekt. Repeter til du har fire pannekaker. 
  6. Bland sammen ketchup, worcestershire saus, soya saus og honning I en liten skål, og fordel over pannekakene.
  7. Topp så med Kewpie (eller vanlig majones), finhakket vårløk, aonori- og bonitoflak. Server straks. 

Tips:
Aonoriflak er flak av sjøgress og bonitoflak flak av tørket og fermentert tunfisk. Disse kan være vanskelig å få tak i selv i velassosierte butikker, men bestilles enkelt over nett. Begge tilsetter retten ekstra umami-smak, men er ikke nødvendige for å kunne utføre oppskriften.

Her finner du flere pannekakeoppskrifter

Bli abonnent og oppnå store fordeler samtidig

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

Få dagens rett som nyhetsbrev

Sendt inn av Apéritif

Vurder oppskriften

Drikke som passer til denne oppskriften

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Supertoscaner som ikke får lov å hete det
+
Ukens vin

Supertoscaner som ikke får lov å hete det

Den kommer fra en hemmelig kilde, men at den er i et høyt kvalitetssjikt, forteller smaken alt om.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Slik ble Sassicaia verdens første supertoscaner
+

Slik ble Sassicaia verdens første supertoscaner

Og slik har den klart å beholde posisjonen siden første årgang som var 1968.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Takket være 2021-årgangen kan du drikke sågar Pauillac-ene mens de er unge
+
Tester
91 bordeauxer i 2021-årgang testet

Takket være 2021-årgangen kan du drikke sågar Pauillac-ene mens de er unge

2021-årgangen er årgangen for alle som savner 1980-tallet. De beste er derfor knakende gode.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Slik blir pepperkakehuset perfekt
Julemat
Pepperkakehus oppskrift

Slik blir pepperkakehuset perfekt

Det er ikke så vanskelig å lage pepperkakehus når du har en god oppskrift. Her får du både gode tips og maler til husene.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Supertoscaner som ikke får lov å hete det
+
Ukens vin

Supertoscaner som ikke får lov å hete det

Den kommer fra en hemmelig kilde, men at den er i et høyt kvalitetssjikt, forteller smaken alt om.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Slik ble Sassicaia verdens første supertoscaner
+

Slik ble Sassicaia verdens første supertoscaner

Og slik har den klart å beholde posisjonen siden første årgang som var 1968.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Her finner du novemberutgaven 2024 av Apéritif magasin
+

Her finner du novemberutgaven 2024 av Apéritif magasin

Bli med til Bar Amour i Oslo, Henriot i Champagne, Sassicaia i Bolgheri. Samt ikke minst Campania, Sicilia og Bangkok.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Francesco Marzola er Europas 7. beste

Etter å ha deltatt i Best Sommelier of Europe, Africa & Middle-East ble det en sjuende plass for Francesco Marzola.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Denne suppa både varmer og skaper farge på middagsbordet
Dagens rett

Denne suppa både varmer og skaper farge på middagsbordet

En varm og deilig suppe gjør godt i novembermørket.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Takket være 2021-årgangen kan du drikke sågar Pauillac-ene mens de er unge
+
Tester
91 bordeauxer i 2021-årgang testet

Takket være 2021-årgangen kan du drikke sågar Pauillac-ene mens de er unge

2021-årgangen er årgangen for alle som savner 1980-tallet. De beste er derfor knakende gode.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her