Nå kan du gratis få Ukens vin som e-post. Se lenger ned for mer informasjon.
Chile vekker ikke lenger like sterke vibrasjoner hos den vininteresserte som for ti år siden, men det betyr ikke at vinene derfra er uinteressante eller helt glemt. Fortsatt selges det i bøtter og spann (eller skal vi si bokser) av chilenske rødviner i prisklassen under 80 kroner.
Men i dette segmentet det er langt mellom de store smaksopplevelsene. Høye avlinger er landets største utfordring. Ofte er det snakk om langt over 100 hl/ha, som er minst en tredel for mye for å oppnå en vin med karakter. Chilenske viner har så å si alltid god farge og en del sødme som resultat av de svært lukrative klimatiske forholdene. Derfor lar nok mange seg "lure" til å tro at det er en god vin. Siden chilenske viner har vært under et kraftig prispress som følge av en svak dollar, og ikke minst siden landet har en betydelig overproduksjon av vindruer, skjuler det seg store kvalitetsforskjeller blant vinene under 100 kroner.
Casa Silva Colección Cabernet Sauvignon 2005 (40518) utmerker seg derimot. Ikke bare fordi den er bedre enn de fleste i sitt prissegment, men fordi den rett og slett er en god vin som byr på alle cabernet sauvignons positive egenskaper i godt monn. Fargen er dyp og tett. Duften følger opp med masse søte mørke bær som solbær, jordsmonn/jord, aske og fat samt et snev av grønne toner som eukalyptus og paprika. Smaken ligger ikke etter for den er sødmefylt og bløt med balanserende syre og tanniner, samt en del lakris i finishen. En god munnfull som fint kan drikkes alene men som på grunn av sin allsidighet er perfekt til sommerens utemåltider, enten det innebærer grilling eller en velfylt picnickurv.
Casa Silva befinner seg stilmessig midt mellom den nye og den gamle vinverden. Men årsaken til at Coleccion Cabernet Sauvignon 2004 er bedre enn mange andre, er en begrenset avling. 50 hl/ha er sjeldent lavt for en vin i denne prisklassen, men Casa Silva som holder til i Colchagua, en av Chiles beste vinregioner, arbeider etter strenge kvalitetsnormer. Alt arbeidet i vinmarkene er håndarbeid, og plantevernmidler er snart en saga blott.
Selv for en såpass rimelig vin, praktiserer Casa Silva den samme nøye drueutvelgelsen som for de dyreste. Druene til Coleccion Cabernet Sauvignon kommer fra to ulike deler av Colchagua. Dels fra 55 år gamle vinstokker i Angostura som er adresse for Casa Silvas hovedkontor. Og dels yngre vinstokker fra Los Lingues som er en av Casa Silvas nysatsinger.
Forskjellen mellom de to områdene er hovedsakelig topografisk. Angostura er flatmark, og Los Lingues er mer kupert samtidig som det vulkanske jordsmonnet er langt skrinnere. Dessuten er vekstperioden lengre og forskjellen mellom dag- og nattemperatur stor. Dette siste forholdet er gunstig for syreutviklingen i druene.
Forståelsen for betydningen av god drenering og terroir er i ferd med å bra seg i Chile hvor vinmarkene er konsentrert på det lettdrevne flatlandet. Og Casa Silva er blant produsentene som har kommet lengst. Den chilenske staten sponser sågar et forskningsprosjekt om effekten av terroir i regi av Casa Silva.
Vinhuset satser mye på shiraz som mange tror kan bli Chiles nye trumfkort. Casa Silva dyrker shiraz i det noe varmere området Lolol men som kjennetegnes av enda større temperaturforskjeller enn Los Lingues. Til høsten kommer en svært prisgunstig utgave i Coleccion-serien som er pakket med søte toner av bjørnebær, sjokolade og krydder, godt støttet opp av fine syrer og tanniner. Casa Silva lager dessuten flotte viner av druen carmenère fra Los Lingues, men som ikke er tilgjengelig i Norge, ennå. Det er derimot Casa Silva Reserva Cabernet Sauvignon 2003 (40520) fra Los Lingues. Pent laget, mye av alt, men den mangler litt smaksbredde. Da er carmenère- og shirazutgavene på samme nivå bedre.
Bestille SMS kun én gang: Skriv ukensvin (i ett ord) og send til 1986. Etter noen sekunder får du Ukens vin på displayet.