Châteauneuf til knallpris

Denne supre og urklassiske châteauneuf'en som debuterte som januarnyhet er tilgjengelig i en ny og veldig lovende årgang til en fortsatt veldig god pris.
Aase E. Jacobsen
14 Februar 2008 - 02:01

Nå kan du gratis få godbiter i pollisten som e-post. Se lenger ned for mer informasjon.

Châteauneuf-du-Pape tilhører de av Frankrikes vinskatter som har opplevd kraftigst vekst i interesse, og priser, de senere år. Mye takket være en mann ved navn Robert Parker som fikk amerikanerne til å gå helt av skaftet da 1998 ble lansert.

Parker ga den 98 poeng av 100 mulige og kunne fortsette med påfølgende årganger siden både 1999, 2000 og 2001 holdt veldig høy kvalitet jevnt over.

Aase E. JacobsenFoto: Gunnar Mjaugedal

Det har ikke påvirket vår utvalgte produsent, for Claude Courtils Thibauts Clos des Brusquières Chateauneuf-du-Pape 2004 (49870) er blant de rimeligste châteauneuf'ene på polet. Og det enda Courtil Thibauts er nevøen til mytiske Henri Bonneau som er en av Parkers absolutte favoritter.

Eksotisk og vellagret
Mens Bonneaus viner ikke er tilgjengelige i Norge, og knapt nok noen andre steder, er altså Courtil Thibauts châteauneuf det til de grader. 2000-utgaven som kom på polet i januar, forsvant ut av hyllene på et blunk. Og det kommer garantert denne yngre fastere og mer lagringsdyktige utgaven å gjøre.

Courtil Thibaut har fulgt i sin onkels fotspor, hvilket vil si en veldig tradisjonell tilnærming hvor drueklasene gjæres hele i sementtanker samt at modningen skjer delvis i gamle store eikefat. Dermed får du altså en touch av Bonneau gjennom Courtil Thibauts viner som bare har vært på markedet siden 1996-årgangen. Før det solgte han alt til grossister, enda oldefaren hans skal ha vært den første i Châteauneuf-du-Pape til å tappe vinen sin i flaske under navnet Clos Courtil.

Vinden viktig
Courtil Thibauts ni hektar vinmarker med til dels svært gamle vinstokker, ligger i hjertet av Châteauneuf-du-Pape, altså i nærheten av pavens gamle sommerresidens som i dag fremstår nærmest spøkelsesaktig, i hvert fall når mistralen med sin enorme kraft pisker gjennom ruinen.

Vinden bidrar til å friske opp i den til tider kvelende heten som hersker her og skaper sammen med det kalk- og leirholdige jordsmonnet med de berømte rullesteinene perfekte vekstforhold for grenache som utgjør tre firedeler av blandingen.

Bestill vinen med en gang
Ønsker du å bestille vinen trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen. Vi gjør oppmerksom på at på grunn av denne spaltens popularitet, og siden enkelte viner er tilgjengelig i mindre kvanta enn andre, kan det oppstå en utsolgt-situasjon. Du vil i så fall få beskjed om det fra Vinmonopolet, samt vanligvis også en dato for når vinen atter er å få tak i.
 
Dersom du ønsker å bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Godbiter i pollisten som e-post:
Hver onsdag, altså én dag før alle andre kan lese om det, får du som abonnerer på godbiter i pollisten en e-post rett i postkassen din. Selvfølgelig helt gratis. Les mer her (klikk) og bli abonnent.

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Vinkupp: Forfriskende og fyldig økologisk hvitvin fra Rhône
+
Ukens vin

Vinkupp: Forfriskende og fyldig økologisk hvitvin fra Rhône

Den har en veldig gunstig pris, og kommer også i en rød utgave.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Disse boksvinene er best blant 210 testet
+
Tester
Pappvin til påsken 2025 - 210 bokser vurdert

Disse boksvinene er best blant 210 testet

Når boksvinene er av så god kvalitet som disse, kan du faktisk trygt velge dette bærekraftige formatet. Valget av vin i boks handler ikke lenger med at den er lett å putte i feriebagasjen. Men det er mange feller å gå i.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Sketch: En gastronomisk destinasjon hvor The Lecture Room & Library er juvelen i kronen
+

Sketch: En gastronomisk destinasjon hvor The Lecture Room & Library er juvelen i kronen

På The Lecture Room & Library i London er Johannes Nuding kjøkkensjef - og den andre østerrikeren i historien som har oppnådd full Michelin-pott. Og en sann disippel av mentoren Pierre Gagnaire.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Det blir feststemning med kamskjell som forrett eller kveldskos
Dagens rett

Det blir feststemning med kamskjell som forrett eller kveldskos

Kamskjell er en lekker forrett og denne kombinasjonen vekker garantert matlyst.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Vinkupp: Forfriskende og fyldig økologisk hvitvin fra Rhône
+
Ukens vin

Vinkupp: Forfriskende og fyldig økologisk hvitvin fra Rhône

Den har en veldig gunstig pris, og kommer også i en rød utgave.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Disse boksvinene er best blant 210 testet
+
Tester
Pappvin til påsken 2025 - 210 bokser vurdert

Disse boksvinene er best blant 210 testet

Når boksvinene er av så god kvalitet som disse, kan du faktisk trygt velge dette bærekraftige formatet. Valget av vin i boks handler ikke lenger med at den er lett å putte i feriebagasjen. Men det er mange feller å gå i.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Moden barbaresco til knallpris
+
Godbiter i pollisten

Moden barbaresco til knallpris

11 og 8 år gammel vin til rundt 500-lappen og som holder mange år til, er svært velkommen var i dag.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Herlig gjensmak av denne tidligere så populære vinstilen
+
Ukens vin

Herlig gjensmak av denne tidligere så populære vinstilen

Den er laget slik valpolicella skal smake – saftig, leskende, tørr og med moderat alkohol.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Aspargesen er i butikkhyllene: Lag en herlig salat med hasselnøttpesto
Dagens rett

Aspargesen er i butikkhyllene: Lag en herlig salat med hasselnøttpesto

Nå kan du begynne å nyte aspargesbuntene som ligger fristende friske og grønne i grønnsaksdisken. Denne salaten er en fin måte å variere med.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Sketch: En gastronomisk destinasjon hvor The Lecture Room & Library er juvelen i kronen
+

Sketch: En gastronomisk destinasjon hvor The Lecture Room & Library er juvelen i kronen

På The Lecture Room & Library i London er Johannes Nuding kjøkkensjef - og den andre østerrikeren i historien som har oppnådd full Michelin-pott. Og en sann disippel av mentoren Pierre Gagnaire.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her