Châteauneuf til knallpris

Denne supre og urklassiske châteauneuf'en som debuterte som januarnyhet er tilgjengelig i en ny og veldig lovende årgang til en fortsatt veldig god pris.
Aase E. Jacobsen
14 Februar 2008 - 01:01

Nå kan du gratis få godbiter i pollisten som e-post. Se lenger ned for mer informasjon.

Châteauneuf-du-Pape tilhører de av Frankrikes vinskatter som har opplevd kraftigst vekst i interesse, og priser, de senere år. Mye takket være en mann ved navn Robert Parker som fikk amerikanerne til å gå helt av skaftet da 1998 ble lansert.

Parker ga den 98 poeng av 100 mulige og kunne fortsette med påfølgende årganger siden både 1999, 2000 og 2001 holdt veldig høy kvalitet jevnt over.

Aase E. JacobsenFoto: Gunnar Mjaugedal

Det har ikke påvirket vår utvalgte produsent, for Claude Courtils Thibauts Clos des Brusquières Chateauneuf-du-Pape 2004 (49870) er blant de rimeligste châteauneuf'ene på polet. Og det enda Courtil Thibauts er nevøen til mytiske Henri Bonneau som er en av Parkers absolutte favoritter.

Eksotisk og vellagret
Mens Bonneaus viner ikke er tilgjengelige i Norge, og knapt nok noen andre steder, er altså Courtil Thibauts châteauneuf det til de grader. 2000-utgaven som kom på polet i januar, forsvant ut av hyllene på et blunk. Og det kommer garantert denne yngre fastere og mer lagringsdyktige utgaven å gjøre.

Courtil Thibaut har fulgt i sin onkels fotspor, hvilket vil si en veldig tradisjonell tilnærming hvor drueklasene gjæres hele i sementtanker samt at modningen skjer delvis i gamle store eikefat. Dermed får du altså en touch av Bonneau gjennom Courtil Thibauts viner som bare har vært på markedet siden 1996-årgangen. Før det solgte han alt til grossister, enda oldefaren hans skal ha vært den første i Châteauneuf-du-Pape til å tappe vinen sin i flaske under navnet Clos Courtil.

Vinden viktig
Courtil Thibauts ni hektar vinmarker med til dels svært gamle vinstokker, ligger i hjertet av Châteauneuf-du-Pape, altså i nærheten av pavens gamle sommerresidens som i dag fremstår nærmest spøkelsesaktig, i hvert fall når mistralen med sin enorme kraft pisker gjennom ruinen.

Vinden bidrar til å friske opp i den til tider kvelende heten som hersker her og skaper sammen med det kalk- og leirholdige jordsmonnet med de berømte rullesteinene perfekte vekstforhold for grenache som utgjør tre firedeler av blandingen.

Bestill vinen med en gang
Ønsker du å bestille vinen trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen. Vi gjør oppmerksom på at på grunn av denne spaltens popularitet, og siden enkelte viner er tilgjengelig i mindre kvanta enn andre, kan det oppstå en utsolgt-situasjon. Du vil i så fall få beskjed om det fra Vinmonopolet, samt vanligvis også en dato for når vinen atter er å få tak i.
 
Dersom du ønsker å bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Godbiter i pollisten som e-post:
Hver onsdag, altså én dag før alle andre kan lese om det, får du som abonnerer på godbiter i pollisten en e-post rett i postkassen din. Selvfølgelig helt gratis. Les mer her (klikk) og bli abonnent.

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Filet av reinsdyr er noe av det edleste du kan servere
Dagens rett

Filet av reinsdyr er noe av det edleste du kan servere

Så elde råvarer trenger veldig lite smakstilsetning. Dette viltmåltidet gjør helgemiddagen ekstra vellykket.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Når blåskjell tilberedes slik som her, får de ekstra god smak
Dagens rett

Når blåskjell tilberedes slik som her, får de ekstra god smak

Blåskjell er like perfekt som kveldskos, som forrett eller hovedrett. Prøv denne spennende oppskriften hvor du får brukt opp rester i barskapet.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Gi Irishen en luksuriøs norsk smak med akevittlikør
Ukens drink

Gi Irishen en luksuriøs norsk smak med akevittlikør

Irish Coffee kommer til å bli norsk for alltid etter denne som er basert på akevittlikøren Luksuskarsk som har smak av så vel hasselnøtt som kaffe. Prøv også vrien på Espresso Martini.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Imponerende vellagrede bobler, men også en perle som denne burgunderen
+
Tester
35 modne viner testet spesialpolnovember 2024

Imponerende vellagrede bobler, men også en perle som denne burgunderen

Dyrt, men likevel godt priset, siden både champagne og burgundere blir stadig dyrere. Det har likevel vært mulig å finne noen riktig gode kjøp.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Filet av reinsdyr er noe av det edleste du kan servere
Dagens rett

Filet av reinsdyr er noe av det edleste du kan servere

Så elde råvarer trenger veldig lite smakstilsetning. Dette viltmåltidet gjør helgemiddagen ekstra vellykket.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Når blåskjell tilberedes slik som her, får de ekstra god smak
Dagens rett

Når blåskjell tilberedes slik som her, får de ekstra god smak

Blåskjell er like perfekt som kveldskos, som forrett eller hovedrett. Prøv denne spennende oppskriften hvor du får brukt opp rester i barskapet.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Her finner du novemberutgaven 2024 av Apéritif magasin
+

Her finner du novemberutgaven 2024 av Apéritif magasin

Bli med til Bar Amour i Oslo, Henriot i Champagne, Sassicaia i Bolgheri. Samt ikke minst Campania, Sicilia og Bangkok.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Francesco Marzola er Europas 7. beste

Etter å ha deltatt i Best Sommelier of Europe, Africa & Middle-East ble det en sjuende plass for Francesco Marzola.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Vinosus 2025 - Vinmessen du ikke vil gå glipp av
Matkurs og vinkurs
Vinmesse i Oslo 10. mars

Vinosus 2025 - Vinmessen du ikke vil gå glipp av

Bli med på vinmessen hvor du kan smake flere hundre viner fra over 50 forskjellige produsenter.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Gi Irishen en luksuriøs norsk smak med akevittlikør
Ukens drink

Gi Irishen en luksuriøs norsk smak med akevittlikør

Irish Coffee kommer til å bli norsk for alltid etter denne som er basert på akevittlikøren Luksuskarsk som har smak av så vel hasselnøtt som kaffe. Prøv også vrien på Espresso Martini.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her