Champagnemiddag 20. januar - Med Taittinger til bords

Tidlig i det nye året kan du være med oss til fasjonable Le Canard i Oslo der du får servert Taittingers fire beste champagner til en nøye tilpasset fireretters meny. Og det er Pierre-Emmanuel Taittinger selv som er din vert.
Redaksjonen
22 Desember 2004 - 16:55

I motsetning til de andre store champagnehusene er Taittinger fremdeles en familiebedrift, noe de har vært siden 1734. Taittinger er også en av de største eierne av vingårder i Champagne, med vinmarker beliggende i de absolutt beste delene av distriktet.

Tok chardonnayen tilbake
Familiens kanskje mest fornemme eiendom er slottet La Marquetterie. Det var her benediktinermunken Frére Oudart på slutten av 1600-tallet oppdaget noen av hemmelighetene som ligger til grunn for champagne. Tattinger eier også Comtes de Champagne, som en gang i tiden huset Grev Thibaud IV av Champagne. Han var beryktet for å ha røvet chardonnaydruen tilbake fra korsfarerne. Det store chardonnayinnholdet er det som særpreger Tattingers viner.

Arrangementet er nå avholdt.

Her kan du lese mer om Taittinger

MENY
Taittinger Winemakers Dinner
Le Canard
*
Smørpochert sjøkreps med purreløk i honningvinaigrette og vaniljetilsmakt beurre blanc
Taittinger Comtes Champagne "Blanc de Blanc" 1995
**
Ristet foie gras fra Alain Rougie, bringebærvinaigrette tilsmakt sechuanpepper og safran
Taittinger brut Réserve Non Vintage
***
Ovnsbakt hellebarn i blåskjellnage, anrettet med shiitakeravioli og luftig champagnesauce
Taittinger brut Prestige Rosé Non Vintage
****
Karamelisert sitrussalat med chiboust
av hvit sjokolade, lime og banan
Taittinger Comtes de Champagne rosé 1996
*

Her er de fire utgavene av Taittingers champagner vi får smake til menyen:

Druer: 60% Pinot Noir, 40% Chardonnay
Komposisjon:
Taittinger Brut Réserve er en blend av rundt tretti perfekt modne varianter av chardonnaydruer (40%) og Pinot Noir druer (60 %). Disse kommer fra et antall ulike vinmarker. Den høye andel av chardonnay er svært uvanlig blant de store champagnehusene.

Beskrivelse:
Fargen er glimrende, gyllen strågul. Boblene er små og fine og moussen diskret, men varig. Duften er særdeles åpen og uttrykksfull, samt fruktig. I aromaen framgår tydelig fersken, hvite blomster og vaniljestang. I munnen føles denne friske vinen harmonisk med innslag av frisk frukt og honning samt har et velutviklet aromatisk potensial. For å oppnå perfekt modenhet har vinen vært lagret i tre til fire år i Taittingers vinkjellere.

Serveringsforslag:
Taittinger Brut Réserve går like bra til mat som den serveres som en ren aperitiff. Den akkompagnerer på utmerket vis hvite kjøttretter, krabbe, lam med kantareller eller eksempelvis en quiche med sopp.

Druer: Pinot Noir, Chardonnay
Komposisjon:
Taittinger Brut Prestige Rosé er en blend av et antall ulike champagneviner fra ulike innhøstinger. En liten andel rød vin fra egne vinmarker legges til før tapping for å gi vinen dens tiltalende rosa kulør.

Beskrivning:
Fargen, blendende rosa, er skimrende og intensiv. Boblene er fine og moussen bestående. Den tilfredsstillende, intense duften er både frisk og ung. Den avgir aromaer av røde bær, som nypressede villbringebær, kirsebær og solbær. På tungen har den en fløyelsmyk, fin balanse og kropp - en raffinert vin med frisk frukt i smaken. Totalt sett en veldig behaglig vin med balanse og ungdommelighet.

Serveringsforslag:
En vin for både tidlige og sene kvelder. Serveres gjerne sammen med fersk frukt og bær og ellers til alle sorter frukt- og bærdesserter.

Druer: Chardonnay
Komposisjon:
Denne enestående champagne ble produsert i Reims, i kjellerne til Saint-Nicaise Abbey som ble bygget allerede på 1400-tallet. Hvert steg i produksjonsprosessen har blitt overvåket minutiøst.

Comtes de Champagne lages bare når alle forhold som er fundamentale for dens unike stil er absolutt perfekte:
- Høstingen må være av eksepsjonell kvalitet og verdig en årgangschampagne.
- Den produseres av utelukkende hvite chardonnaydruer (100% grand cru) fra de mest velrenommerte Côte de Blanc-vinmarkene. Bare vin fra den første pressingen (la Cuvée) brukes. Dette garanterer vinens finesse.
- For å forsterke kvaliteten i den endelige blenden lagres fem prosent av vinen som produseres på denne måten på nye eikefat (en tredel av disse byttes ut hvert år).

Årgangen 1995:
Klimaet i 1995 var ekstremt gunstig for å få frem en god høsting til produksjonen av årgangs Comte de Champagne Blanc de Blanc. Denne livlige og velstrukturerte vinen har en god syre hvilket betyr at den holder seg godt. De ulike chardonnaydruene er fantastiske og tillegget av de komplekse røde druene gir vinen en enestående karakter.

Beskrivelse:
Fargen er blek gull. Boblene, som er usedvanlig fine og varige, former en delikat mousse. Champagnens bouquet har toner av krydder og sitron med en lett duft av blomster med innslag av tobakk og teblad. I smaken er denne vinen meget frisk, lett syrlig og enestående elegant. Smaken domineres av frisk sitrus og lime med hint av vanilje i ettersmaken. En meget behagelig champagne med komplekse og delikate aromaer.

Servering:
Dette er en vin som bør serveres ved spesielle anledninger. Internasjonal presse har for øvrig kun lovord om denne champagnen.

Druer: Chardonnay og Pinot Noir
Komposisjon:
Denne utsøkte vinen består hovedsaklig av pinot noir. En drue som gir den en fantastisk struktur. Finessen i blenden kommer fra druen chardonnay. Resultatet av denne komposisjonen er en rik, harmonisk og elegant champagne med herlig aroma.

Beskrivelse:
Elegant lys rosa farge. Duft av moden rød frukt som bjørnebær, solbær og bringebær. Hint av krydder og blomster som fiol. Meget elegant champagne med stor smaksrikdom og svært lang ettersmak.

Servering:
Passer som aperitiff og til alle typer fisk. Generelt en meget anvendelig vin.

Arrangementet er nå avholdt.

Tid: 20. januar 2005 kl. 19.00
Pris: kroner 1095 inkl. mva
Sted: Le Canard,
President Harbitzgate 4, 0259 Oslo.

Ring Apéritif på 930 69 873 dersom du ikke finner frem.

Påmeldingen er bindende. Seminaravgiften betales til Bankkontonr. 7023 05 45705, Apéritif Nett, Furuveien 39c, 0678 Oslo. Merk innbetalingen med 200105. Dersom du melder deg på eller betaler senere enn fem dager før arrangementet må du huske å ta med kvittering. Melder du deg av etter avbestillingsfristen 15.01.05 kl. 23:59 refunderer vi ikke deltakeravgiften.
NB! Innbetalinger uten forutgående registrering/påmelding kan dessverre ikke påregnes som gyldig påmelding.
Spørsmål? Ring 22 98 86 00 eller send en mail.

Motta e-post om nye kurs hos Apéritif
Dersom du er interessert i å motta e-post når nye kurs legges ut på våre nettsider kan du fylle ut dette påmeldingsskjemaet:
 

Ja, jeg vil ha melding om nye kurs pr. e-post

Navn: 

E-post: 

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Filet av reinsdyr er noe av det edleste du kan servere
Dagens rett

Filet av reinsdyr er noe av det edleste du kan servere

Så elde råvarer trenger veldig lite smakstilsetning. Dette viltmåltidet gjør helgemiddagen ekstra vellykket.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Når blåskjell tilberedes slik som her, får de ekstra god smak
Dagens rett

Når blåskjell tilberedes slik som her, får de ekstra god smak

Blåskjell er like perfekt som kveldskos, som forrett eller hovedrett. Prøv denne spennende oppskriften hvor du får brukt opp rester i barskapet.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Gi Irishen en luksuriøs norsk smak med akevittlikør
Ukens drink

Gi Irishen en luksuriøs norsk smak med akevittlikør

Irish Coffee kommer til å bli norsk for alltid etter denne som er basert på akevittlikøren Luksuskarsk som har smak av så vel hasselnøtt som kaffe. Prøv også vrien på Espresso Martini.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Imponerende vellagrede bobler, men også en perle som denne burgunderen
+
Tester
35 modne viner testet spesialpolnovember 2024

Imponerende vellagrede bobler, men også en perle som denne burgunderen

Dyrt, men likevel godt priset, siden både champagne og burgundere blir stadig dyrere. Det har likevel vært mulig å finne noen riktig gode kjøp.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Filet av reinsdyr er noe av det edleste du kan servere
Dagens rett

Filet av reinsdyr er noe av det edleste du kan servere

Så elde råvarer trenger veldig lite smakstilsetning. Dette viltmåltidet gjør helgemiddagen ekstra vellykket.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Når blåskjell tilberedes slik som her, får de ekstra god smak
Dagens rett

Når blåskjell tilberedes slik som her, får de ekstra god smak

Blåskjell er like perfekt som kveldskos, som forrett eller hovedrett. Prøv denne spennende oppskriften hvor du får brukt opp rester i barskapet.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Her finner du novemberutgaven 2024 av Apéritif magasin
+

Her finner du novemberutgaven 2024 av Apéritif magasin

Bli med til Bar Amour i Oslo, Henriot i Champagne, Sassicaia i Bolgheri. Samt ikke minst Campania, Sicilia og Bangkok.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Francesco Marzola er Europas 7. beste

Etter å ha deltatt i Best Sommelier of Europe, Africa & Middle-East ble det en sjuende plass for Francesco Marzola.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Vinosus 2025 - Vinmessen du ikke vil gå glipp av
Matkurs og vinkurs
Vinmesse i Oslo 10. mars

Vinosus 2025 - Vinmessen du ikke vil gå glipp av

Bli med på vinmessen hvor du kan smake flere hundre viner fra over 50 forskjellige produsenter.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Gi Irishen en luksuriøs norsk smak med akevittlikør
Ukens drink

Gi Irishen en luksuriøs norsk smak med akevittlikør

Irish Coffee kommer til å bli norsk for alltid etter denne som er basert på akevittlikøren Luksuskarsk som har smak av så vel hasselnøtt som kaffe. Prøv også vrien på Espresso Martini.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her