Cavasuksess og -bråk

Cavasuksess og -bråk

Mens det er blitt vanskeligere å få spanjolene til å sprette cavakorkene, er det vekst på eksportmarkedet. Men det er langt fra idyllisk i cavaland.
Aase E. Jacobsen
25 Mars 2013 - 15:20

Totalt ble det eksportert 161 millioner flasker cava i 2012. Veksten er på seks prosent. Selv om cavaprodusentene sliter på hjemmemarkedet, selges det fortsatt 81 millioner flasker her, i følge decanter.com.

Tyskland er det største markedet for cava. I Norge derimot går det ikke like bra. Her møter cava konkurranse fra billig prosecco. Mens cava hadde en økning på 1,5 prosent gjennom Vinmonopolet, var tallet 34,1 prosent, til 1,58 millioner flasker. Dermed har Italia passert Spania som Norges viktigste bobleleverandør.

LES OGSÅ: Cavasalget til værs

Men cavaindustrien er ikke bare idyll. Produsenten Raventos i Blanc valgte fra 2010-årgangen å gå ut av Cava DO da de mener at appellasjonen favner om mye som ikke er av topp kvalitet. Fra 2010 står det derfor ikke lenger Cava på flaskene, men Conca del Riu Anoia som er et mer begrenset geografisk område enn Penedès og med strengere regler når det kommer til utbytte.

Pepe Raventos mener Cava DO bare fokuserer på volum og er et utvannet konsept uten kontakt med det som er konseptet for et DO, nemlig en geografisk begrensning og strenge krav til druedyrking.
Han er ikke alene om å kritisere. Ni andre produsenter har også forlatt DO-et.

LES OGSÅ: Torres vil lage cava

Mens vinbøndene som leverer til Cava DO får en gjennomsnittspris på 0,20 euro per kilo, tilbys bøndene fem ganger så mye fra Conca del Riu Anoia DO. Men da må druene dyrkes økologisk, plantene må være minst 10 år gamle og utbyttet maks 10 tonn per hektar. Videre skal ikke «fremmede» druer som chardonnay og pinot noir tillates.

Den ferdige vinen må dessuten ligge minst 18 måneder på bunnfallet, mot 9 som er kravet til Cava DO.

Josep Albet, som er president i consejo regulador-et, forteller til decanter.com at det kommer til å skje endringer også for Cava DO.

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Med helstekt kylling blir det alltid god stemning rundt bordet
Dagens rett

Med helstekt kylling blir det alltid god stemning rundt bordet

Helstekt kylling er en skikkelig festrett, og sausen lager seg nesten helt selv under stekingen.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Har du en flaske J&B innerst i barskapet, må du prøve Purple Heather
Ukens drink

Har du en flaske J&B innerst i barskapet, må du prøve Purple Heather

Noen whiskyer er så nøytrale at de trenger drahjelp fra andre ingredienser.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Fra stygg andunge til hvit svane takket være ny filosofi
+

Fra stygg andunge til hvit svane takket være ny filosofi

Druesorten trebbiano toscano opplever et skikkelig oppsving i Toscana. Fra å være basis for hverdagsviner eller blandes i enkle utgaver av chianti, til å få et eget og sterkere renomme.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Campanias hemmelige spekeskinke
+

Campanias hemmelige spekeskinke

I Pietraroja lages en spekeskinke etter samme oppskrift som for tre hundre år siden, og den er en kandidat til å representere Campania i den italienske gastronomiske eliten. Men enn så lenge er den en lokal hemmelighet.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Med helstekt kylling blir det alltid god stemning rundt bordet
Dagens rett

Med helstekt kylling blir det alltid god stemning rundt bordet

Helstekt kylling er en skikkelig festrett, og sausen lager seg nesten helt selv under stekingen.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Har du en flaske J&B innerst i barskapet, må du prøve Purple Heather
Ukens drink

Har du en flaske J&B innerst i barskapet, må du prøve Purple Heather

Noen whiskyer er så nøytrale at de trenger drahjelp fra andre ingredienser.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Møt Englands fremste stjernevinmaker som kan mer enn musserende vin
+
Godbiter i pollisten

Forsiden akkurat nå - 4

To supre viner i basis fra denne superkvinnen
+
Ukens vin

To supre viner i basis fra denne superkvinnen

Julia Kemper har satt ettertrykkelig spor etter seg i basishylla med stadig nye viner i klassen klar adresse og veldig god valuta for pengene.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Glad i musserende vin? Smak forskjellene og finn din favoritt!
Matkurs og vinkurs
Vinsmaking lørdager kl. 14.30 i Oslo

Glad i musserende vin? Smak forskjellene og finn din favoritt!

Er du nysgjerrig på hva som faktisk er forskjellen på musserende viner? Denne ettermiddagen får du muligheten til å smake på både champagne, prosecco, cava, franciacorta, pet nat og crémant. En perfekt vinsmaking for vennegjengen!

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Fra stygg andunge til hvit svane takket være ny filosofi
+

Fra stygg andunge til hvit svane takket være ny filosofi

Druesorten trebbiano toscano opplever et skikkelig oppsving i Toscana. Fra å være basis for hverdagsviner eller blandes i enkle utgaver av chianti, til å få et eget og sterkere renomme.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her