Californiske stjerner på tilbud

Er du California- og Napa Valley-fan, bør du åpne lommeboken på vidt gap, for nå kan du få kjøpe noen av regionens bedre viner til superpriser, langt billigere enn hva californierne selv må betale.
Aase E. Jacobsen
29 August 2002 - 01:01

Fem viner av californisk toppkvalitet, nærmere bestemt fra Napa Valley, kilden til områdets aller største viner, til gunstige priser sett i forhold til hva du må betale for disse vinene i USA og i Europa for øvrig, er ukens tips til deg som har en preferanse for vinene derfra.

Napa Valley Zinfandel 1999, Napa Valley Merlot 1996, Napa Valley Cabernet Sauvignon 1997 samt Carneros Chardonnay 1997 og Carneros Pinot Noir, samtlige fra Beaulieu Vineyards, koster alle 174-179 kroner som mange kanskje synes er i overkant, men vi kan love at du herved sikrer deg viner av høy kvalitet og som er verd prisen og vel så det. Vinene er dessuten tilgjengelig i til dels svært begrensete antall, hvilket er typisk for viner i dette kvalitetssjiktet. Stor lokal etterspørsel til tross, det lille norske markedet blir likevel tilgodesett.

Beaulieu Vineyards er med sine over hundre år lange tradisjoner blant pionerene i Californias og Napa Valleys vinproduksjon. Bare 10 år etter den første vinen fra Beaulieu så dagens lys, kom forbudstiden. Nå klarte denne vingården (sammen med en del andre) å overleve siden den fikk tillatelse til å lage altervin til den katolske kirken. Lang erfaring til tross, omfanget av virksomheten er fortsatt relativt begrenset, til sammen 430 hektar er normalt ikke småtterier, men dimensjonene på alt som er amerikansk er vi blitt vant med at er større enn i Europa.

Årsaken er sterk grad av kvalitetsorientering helt fra starten, hvilket jo ikke var så vanlig i California i den første halvdel av forrige århundre. Men så var grunnleggeren, Georges de la Tour, fra Bordeaux og hadde visjoner om å gjenskape sin føderegions renommé og storhet i Napa Valley, som ligger rett nordøst for San Fransisco. I 1938 ansatte han en fransk-russer, André Tschelisteff, som skulle bli en av de mest betydningsfulle vinmakerne i California gjennom mesteparten av det 20. århundre.

Blant annet var de først ute med å modne vinen i små eikefat, i starten selvsagt kun fransk, men da den andre verdenskrig stoppet tilgangen på varer fra Europa, begynte utforskningen av den lokale eika. I dag benyttes begge typer og Beaulieu har et svært godt grep på fatbruk, ikke for mye, men akkurat passe slik at de ulike druetypenes egenskaper fremheves.

De fem vinene tilhører Beaulieus midtre kvalitetsjikt og er det som gir mest vin for pengene. Alle er laget av forskjellige druer fra ulike parseller innen Beaulieus eiendommer i henholdsvis Napa for varmekjære røde druer som merlot, zinfandel og cabernet sauvignon og den kjøligere regionen Carneros for chardonnay og pinot noir. Alle fem er fra gode om enn forskjellige årganger. 1996 er en varm og vellykket årgang for merlot, dog ikke helt på høyde med 1997 som for cabernet sauvignon og chardonnay ga rike store viner med bløtere syrer enn i 1996. 1999 er en av de kjøligste årgangen hvilket er gunstig for pinot noir og som for zinfandels del resulterer i en rik men ikke for rik stil.

Bestill Ukens vin med en gang
Ønsker du å bestille Ukens vin trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
Dersom du ønsker å bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Ukens vin på mobilen
Står du på Polet og ikke husker hva Ukens vin heter, kan du få det på tekstmelding på mobiltelefonen din. I samarbeid med Cellus AS tilbyr Apéritif deg det.

Slik gjør du:
1. Skriv: ukensvin (i ett ord)
2. Send denne tekstmeldingen til telefonnummer 1986
3. Etter sekunder får du Ukens vin på displayet.

Få Ukens vin fast tilsendt
1. Skriv: varsle ukensvin
2. Send denne tekstmeldingen til telefonnummer 1986
3. Du får Ukens vin sendt til din mobiltelefon hver uke. Hvis du på et senere tidspunkt ønsker å avslutte abonnementet, sender du kodeordet: Stopp ukensvin til 1986.
Pris for tjenesten er kr 5, - pr mottatte melding.

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Supertoscaner som ikke får lov å hete det
+
Ukens vin

Supertoscaner som ikke får lov å hete det

Den kommer fra en hemmelig kilde, men at den er i et høyt kvalitetssjikt, forteller smaken alt om.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Slik ble Sassicaia verdens første supertoscaner
+

Slik ble Sassicaia verdens første supertoscaner

Og slik har den klart å beholde posisjonen siden første årgang som var 1968.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Takket være 2021-årgangen kan du drikke sågar Pauillac-ene mens de er unge
+
Tester
91 bordeauxer i 2021-årgang testet

Takket være 2021-årgangen kan du drikke sågar Pauillac-ene mens de er unge

2021-årgangen er årgangen for alle som savner 1980-tallet. De beste er derfor knakende gode.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Slik blir pepperkakehuset perfekt
Julemat
Pepperkakehus oppskrift

Slik blir pepperkakehuset perfekt

Det er ikke så vanskelig å lage pepperkakehus når du har en god oppskrift. Her får du både gode tips og maler til husene.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Supertoscaner som ikke får lov å hete det
+
Ukens vin

Supertoscaner som ikke får lov å hete det

Den kommer fra en hemmelig kilde, men at den er i et høyt kvalitetssjikt, forteller smaken alt om.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Slik ble Sassicaia verdens første supertoscaner
+

Slik ble Sassicaia verdens første supertoscaner

Og slik har den klart å beholde posisjonen siden første årgang som var 1968.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Her finner du novemberutgaven 2024 av Apéritif magasin
+

Her finner du novemberutgaven 2024 av Apéritif magasin

Bli med til Bar Amour i Oslo, Henriot i Champagne, Sassicaia i Bolgheri. Samt ikke minst Campania, Sicilia og Bangkok.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Francesco Marzola er Europas 7. beste

Etter å ha deltatt i Best Sommelier of Europe, Africa & Middle-East ble det en sjuende plass for Francesco Marzola.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Utforsk 6 stiler pinot noir kombinert med småretter
Matkurs og vinkurs
Vinsmaking i Oslo 07. mars

Utforsk 6 stiler pinot noir kombinert med småretter

Smak mat og vin i kombinasjon med sommelier og tidligere kokk på Noma, Thea Engvik, som guider deg gjennom kvelden.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Takket være 2021-årgangen kan du drikke sågar Pauillac-ene mens de er unge
+
Tester
91 bordeauxer i 2021-årgang testet

Takket være 2021-årgangen kan du drikke sågar Pauillac-ene mens de er unge

2021-årgangen er årgangen for alle som savner 1980-tallet. De beste er derfor knakende gode.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her