Burgund i Oslo 7. februar - Middag med Labouré-Roi

Bli med oss til Brasserie A touch of France der du får møte vinmaker Bertrand Straebler, eksportsjef Patrick Sosnovizc samt Armand Cottin, eier av den kjente vinprodusenten Labouré-Roi fra Burgund i Frankrike og ikke minst; smake syv av deres viner til en
Redaksjonen
07 Januar 2005 - 21:00

Nok en Winemakers Dinner står på vinterens kursagenda. Det er intet mindre enn den 72 år gamle eieren av burgunderprodusenten Labouré-Roi som du kan sitte til bords sammen med. Også vinmakeren og eksportsjefen er til stede og forteller oss om hvorfor de har oppnådd en slik suksess innen vinbransjen.

Arrangementet er nå avholdt

Labouré-Roi bedre enn noen gang
Burgund er et tradisjonsrikt område, der det er svært uvanlig at utenforstående etablerer seg som produsent. Derfor gjorde brødrene Armand og Louis Cottin det de anså som det nest beste; de bygde opp et eksisterende navn.

Cottin-familien var kjent som en slekt med lange tradisjoner innen det franske silkemarkedet. De var derfor noviser når de i 1973 gikk inn i vinbransjen, gjennom å kjøpe vinhandlerebedriften Labouré-Roi. I tiden som fulgte forvandlet de to herrene sakte men sikkert det noe sovende selskapet til en moderne storprodusent med en årlig produksjon av mange millioner flasker vin. Med en årlig omsetning på 400 000 euro er Labouré-Roi mildt sagt veletablerte.

Armand (72) og Louis (73) Cottin kan nå se at deres investeringer og jakt på kvalitet endelig betaler seg. Aldri har vinene vært bedre enn det vi ser i deres 2001 og 2002-årgang.
 

Store verdier
Opprinnelig ønsket brødrene Cottin å investere i et motehus, men takket være deres bror, Philippe, som var ansatt hos Baron Philippe de Rothschild (Château Mouton-Rothschild, Bordeaux), ble de overtalt til å satse på vin. I dag lager Labouré-Roi vin fra mer enn 100 appellasjoner, og har en årlig omsetning på 400 millioner kroner.

Hvert år investeres 15 millioner kroner i firmaet. Nye prosjekter og ideer skal nemlig utforskes, og i 1999 skaffet de hele 75 millioner kroner gjennom å børsmelde Cottins Frères og så selge 20 prosent av selskapets aksjer. Deretter ble Domaine René Manuel i Meursault kjøpt, og et vinhus ble oppført i Nuits-St.-Georges for å produsere eiendommens hvitviner. I januar 2004 ble negocianten Nicolas Potel og hans lager med burgunder fra 2002 kjøpt opp av Cottin-brødrene.

Fortsatt er Cottins hvite viner av en bedre kvalitet enn de røde, men Armand har store planer for også denne delen av deres produksjon. Selv om brødrene er kommet svært langt opp i alder, har verken Armand eller Louis planer om å pensjonere seg.
- Jeg kommer ikke til å sitte med foran peisen - iført tøfler, sier Louis og avslutter: - Gjør du det er du ferdig!

Labouré-Roi nå rangert som den fjerde beste produsenten fra Bourgogne. Deres viner selges i 30 ulike land, i tillegg til Frankrike. Dessuten har 26 store og små flyselskaper servering av viner fra Labouré-Roi på sine flyturer.

Vinmakeren
Bertrand Straebler er 41 år og er oppvekst i en familie som har laget vin i hele tre generasjoner. Han fikk derfor vinen med seg allerede i morsmelken og det var aldri tvil om hva han skulle gjøre i livet - han ville bli ønolog. Etter high school tok han derfor sin ønologutdannelse i Bordeaux, der han hadde de meget annerkjente Ribereau Gayon og Dubourdieu som lærere. Utover dette tok han også diplom i biologi.

Fra 1995 har Straebler vært vinmaker for Labouré-Roi. I 2002 ble han også ansvarlig for Château Labouré-Roi som er husets egen domaine og består av 7 hektar vinmarker i distriktet Mersault.

Arrangementet er nå avholdt

Her kan du lese mer om Labouré-Roi

MENY
Labouré-Roi
Winemakers Dinner
Touch of France
7. februar 2005
*
Apéritif
St. Armand Mâcon-Villages, Blanc
*
Sauterte froskelår med tomat, hvitløk og persillesjy
Chablis Le Beaunois
Corton-Charlemagne Grand Cru
**
Ristet gjørs
med pinjekjerner, spinat og kremet sjalottløk
Labouré-Roi Chablis 1. Cru
Meursault Clos de la Baronne Domaine, Blanc
***
Helstekt oksefilet
med ovnsbakt aubergine, sopp- og rødvinssaus
Meursault Clos de la Baronne Domaine, Rouge
****
Ost fra Burgund - Saint Marcellin
Chambertin Grand Cru
*

Her er vinene vi får til menyen:

Druer: 100% Chardonnay
Karakteristikk:
Med fruktige og florale aromaer og en lett og frisk stil er dette en vin som er lett å like!
Passer til:
Perfekt som terrassevin eller hvorfor ikke sammen med eksempelvis snegler eller hvit geitost. Nytes best ved temperatur mellom 13-15 grader.

Druer: 100% Chardonnay
Karakteristikk:
Vinen har en klar gulgrønn farge. Fruktig, mineralsk duft og druetypisk karakter av smørblomst. Smaken er frisk og fruktig med fin lengde og eleganse.
Passer til:
Det klassiske valget til fiskeretter med smaksrike sauser og til hummer og krabbe.

Druer: 100% Chardonnay
Karakteristikk:
Lys strågul med grønt skjær. Ren, eplepreget aroma med streif av mineraler og noen tropiske elementer. Elegant ettersmak.
Passer til:
Passer til alle typer sjømat og til lyst kjøtt. Eller som aperitiff.

Druer: 100% Chardonnay
Karakteristikk:
Strågul farge. Duft av smør, honning og tropisk frukt. Diskret smak av eik. Smørtoner og eksotiske frukter samt gule plommer. Lang.
Passer til:
Kraftige skalldyrsretter ogfisk med smaksrike sauser samt lyst kjøtt.

Druer: 100% Chardonnay
Karakteristikk:
Fargen er ganske intens i gull. Duften av kanel, honning og ristede mandler er intens. Smaken er uvanlig myk, rik og konsentrert.
Passer til:
Serveres ved en temperatur på 14-18 grader sammen med et finere måltid med hvitt kjøtt, krabbe, hummer, kremete oster, nøtter eller posjert eller grillet fisk av høy kvalitet.

w Mersault Rouge Clos de la Baronne Domaine Labouré-Roi 2002
(ikke på Vinmonopolet - lanseres mai 2005, ca.-pris kr. 319,-)
Druer: 100% Pinot Noir
Karakteristikk:
Fruktig nesen, preget av kirsebær og lær. Veldig konsentrert vin med stor frukt og bra syre. Svært elegant med bra struktur.
Passer til:
Vilt, kraftige kjøttretter og vellagrede oster.

Druer: 100% Pinot Noir
Karakteristikk:
Briljant rød farge. Diskret duft av jordbær og krydder. Meget smaksrikk, innslag av krydder og rød frukt samt røde bær. Lang kraftig ettersmak.
Passer til:
Kraftige viltretter som rensdyr og hjort samt modne oster.

Arrangementet er nå avholdt.

Tid: 7. februar 2005 kl. 19.00
Pris: kroner 850,- inkl. mva
Sted: D'Artagnan selskapslokale, Brasserie A touch of France,
Øvre Slottsgt. 16, 0157 Oslo.

Ring Apéritif på 930 69 873 dersom du ikke finner frem.

Påmeldingen er bindende. Seminaravgiften betales til Bankkontonr. 7023 05 45705, Apéritif Nett, Furuveien 39c, 0678 Oslo. Merk innbetalingen med 070205. Dersom du melder deg på eller betaler senere enn fem dager før arrangementet må du huske å ta med kvittering. Melder du deg av etter avbestillingsfristen 03.02.05 kl. 23:59 refunderer vi ikke deltakeravgiften.
NB! Innbetalinger uten forutgående registrering/påmelding kan dessverre ikke påregnes som gyldig påmelding.
Spørsmål? Ring 22 98 86 00 eller send en mail.

Motta e-post om nye kurs hos Apéritif
Dersom du er interessert i å motta e-post når nye kurs legges ut på våre nettsider kan du fylle ut dette påmeldingsskjemaet:
 

Ja, jeg vil ha melding om nye kurs pr. e-post

Navn: 

E-post: 

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Siste innspurt før nyttårsfeiringen – gå for en av disse champagnene
+
Godbiter i pollisten

Siste innspurt før nyttårsfeiringen – gå for en av disse champagnene

Dette er de beste champagnekjøpene i basis – fire helt forskjellige champagner som alle byr på solid valuta for (omtrent) det samme pengebeløpet

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

I siste liten? Denne lekkerbiskenen til julematen finnes på 104 pol
+
Ukens vin

I siste liten? Denne lekkerbiskenen til julematen finnes på 104 pol

Denne 6 år gamle rieslingen kommer til å gjøre suksess til alle juleukas måltider.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Ribbe er en så spennende råvare at den bare ber om eksperimentering
Dagens rett

Ribbe er en så spennende råvare at den bare ber om eksperimentering

Her får du en deilig ribbe med alternative, men like fullt spennende smaker - prøv den du også.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Se så mye du kan bruke pinnekjøtt til
Guide
Oppskrifter med pinnekjøtt

Se så mye du kan bruke pinnekjøtt til

Pinnekjøtt er julemat nummer en for mange, men godsakene bør ikke forbeholdes julaften. Her får du inspirasjon til  utvide din pinnekjøttmeny - og ikke minst utnytte restene.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Siste innspurt før nyttårsfeiringen – gå for en av disse champagnene
+
Godbiter i pollisten

Siste innspurt før nyttårsfeiringen – gå for en av disse champagnene

Dette er de beste champagnekjøpene i basis – fire helt forskjellige champagner som alle byr på solid valuta for (omtrent) det samme pengebeløpet

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

I siste liten? Denne lekkerbiskenen til julematen finnes på 104 pol
+
Ukens vin

I siste liten? Denne lekkerbiskenen til julematen finnes på 104 pol

Denne 6 år gamle rieslingen kommer til å gjøre suksess til alle juleukas måltider.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Apéritifs store jule- og nyttårsmeny gir deg svar på alle spørsmål om julematen
Guide
Julemat

Apéritifs store jule- og nyttårsmeny gir deg svar på alle spørsmål om julematen

Apéritifs julemeny inneholder alle oppskrifter du behøver for å gjøre julen vellykket, også når det gjelder å velge passende drikke.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Dette er de beste alkoholfrie drikkene du finner på polet
+
Tester
Alkoholfritt

Dette er de beste alkoholfrie drikkene du finner på polet

Når du likevel er på polet, kan du kjøpe med deg noen gode alkoholfrie alternativer laget av norskdyrket frukt, av importerte bær, musserende te, imponerende vin - eller øl - alle helt uten.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Gi pinnekjøttet en omgang på thaivis
Dagens rett
Honningglasert pinnekjøtt på thaivis

Gi pinnekjøttet en omgang på thaivis

Har du fortsatt pinnekjøtt som ikke er spist, har du kanskje lyst å prøve en helt annen vri. Prøv denne oppskriften. da vel.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Ribbe er en så spennende råvare at den bare ber om eksperimentering
Dagens rett

Ribbe er en så spennende råvare at den bare ber om eksperimentering

Her får du en deilig ribbe med alternative, men like fullt spennende smaker - prøv den du også.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her