Nå kan du gratis få Ukens vin som e-post. Se lenger ned for mer informasjon.
Casamatta Bianco 2011 (51477) og Casamatta Rosso 2014 (59050) er akkurat slik upretensiøse sommerviner skal være: Friske, fruktige og med nok fylde til å kunne nytes sammen med en assortert sommermeny, enten den kommer fra en picnic-kurv eller fra hagebordet. Skrukork bidrar også positivt i slike settinger. Og prisen er snill mot en slunken sommerlommebok.
Begge vinene henter sine druer fra flere kilder i Toscana. Den røde er en ren sangiovese, og den hvite er laget av vermentino (samt litt moscato), og kommer derfor fra Toscana-kysten hvor denne druen trives veldig godt. Vinmakingen er enkel som bare det, temperaturkontrollet gjæring i sement og noen måneders hvile i stål før det bærer over i flaske - og vips, er vinen serveringsklar.
Bibi Graetz forbindes vanligvis ikke med drikkeklare viner til hundrelappen. Heller tvert om, flaggskipet Testamatta (som kan oversettes med "sprø type" - kanskje med seg selv i tankene?) koster mer enn det seksdobbelte, og tilhører Toscanas kultviner. Den betegnes som IGT selv om den er basert på 100 prosent sangiovese (siden 2005) og dermed er så toscansk som den kan bli. Men vinmarkene ligger i Fiesole, en lite statuspreget del av det omfattende Chianti-området. Her er det Colli Fiorentino som gjelder, og her aksepterer ikke DOC-reglene rene sangioveser!
Forklaringen ligger i jordsmonnet som er kalk- og leirholdig med høyt innhold av mineralsalter samt god evne til å holde på fuktighet. Vinmarkene som ligger i tilknytning til 1300-tallsslottet hvor familien bor, teller 4 hektar. I tillegg leier han 10,5 hektar i nærheten. De er hovedsakelig plantet med sangiovese, og omfatter vinstokker på inntil 60 år. Det eldste plantematerialet brukes ikke uventet til Testamatta og toppvinen Colore som går unna til sprø priser. 2005-årgangen ligger på rundt 4500 kroner!
Ukens vin på mobilen - som MMS, SMS og WAP