Borgermester og kaffebonde

Friele har kjøpt opp farmer i Brasils beste kaffedistrikt som vil dekke en tidel av firmaets behov for kaffe derfra.
Redaksjonen
29 Mars 2005 - 11:18

I sju samfulle generasjoner har familien Friele kjøpt, brent, og solgt kaffe fra Brasil. Som de fleste sikkert vet har dette resultert i blant annet merket Frieles Frokost. Friele kniver med Joh. Johanssons Kaffeindustri om å være markedsledere i Norge, noe de begge er fra tid til annen er alt ettersom hvordan man velger å regne. I tillegg til sine industrimerker har Frieles også en serie spesialkaffe som dels er smakssatte og dels rene ublandede kaffetyper. Kaffe fra Brasil har imidlertid alltid vært hovedkomponenten i blandingene, noe de fleste sikkert har fått med seg gjennom Frieles reklamefilmer.

Stabil fremtidig tilgang
Har du kjent Herman Friele noen år, må du bare beundre hans suksess med familiefirmaet. Og den erkebergenske hangen til titler som Kjøbman og Grosserer. Den indre kampen har nok også vært hard da valget sto mellom å bli Bergens Ordfører eller Borgermester. Nå kan han altså etter eget sigende føye kaffebonde til rekken. Familieselskapet B. Friele og Sønner har nå kjøpt en 48 prosent andel i farmene Brejoes og Irarema ikke langt fra Pocos de Caldas på grensen mellom Minas Gerais og Sao Paulo i Brasil.

Området som ligger 1300 meter over havet er kjent for sin kaffekvalitet og mange Cup of Excellence-vinnere kommer faktisk akkurat fra området rundt Pocos de Caldas. Skulle det ikke bli gjenvalg ved neste "ordførervalg" i Bergen, vil kaffebonden få nok å henge fingrene i med å gjødsle, beskjære og høste noen hundre tusen kaffetrær. Friele regner med å dekke en tidel av sitt behov for Brasil-kaffe nettopp fra disse farmene. Foruten gleden ved å være kaffebonde blir kjøpet begrunnet med behovet for en framtidig stabil tilgang av kaffe fra Brasil. Kanskje vil kjøpet avstedkomme nye produkter som single estate-kaffe i Friele-porteføljen?

Pensjonistby
Friele er ikke på noen måte ny i området, og opp igjennom tidene er det nok noen tusen tonn kaffe fra distriktet som har havnet i Friele-blandingene. Det er heller ikke den første investeringen i området for på farmen Lambardi like i nærheten  ligger The Friele Cultural and Educational Centre som allerede en god stund har vært i virksomhet til stor glede for distriktet.

Pocos de Caldas er forøvrig et praktfullt sted på jorden. Rett oversatt betyr navnet varme kilder. I tidligere tider var Pocos de Caldas kjent for de luksuriøse hotellene og kasinoene bygget rundt de varme kildene med det helsebringende vannet. Med ny lovgivning ble det slutt på gamblingen og Pocos de Caldas har nok mistet noe av sin fordums glans. Nå er stedet mest kjent for å huse pensjonerte stats- og regionansatte byråkrater. Værer vi kanskje en ny langsiktig plan for den nå 61-årige Herman Friele og kollegaer fra Bergen kommune i 2015 eller der omkring?

Foto: Friele

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Vart opp med en kraftpakke av en oksehalesuppe denne helgen
Dagens rett
Oksehalesuppe

Vart opp med en kraftpakke av en oksehalesuppe denne helgen

Denne klassiske suppen lager seg selv mens du nyter helgefreden, er på skitur eller gjør unna de siste innkjøpene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Fylt fiskefilet skaper stor matglede og særlig med dette tilbehøret
Dagens rett

Fylt fiskefilet skaper stor matglede og særlig med dette tilbehøret

Hvilken fiskefilet du velger, er hipp som happ, bare den er hvit og villfanget.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Denne cubanske klassikeren smaker perfekt nå
Ukens drink
El Presidente

Denne cubanske klassikeren smaker perfekt nå

Når sesongen for mojito og andre leskende drinker er langt unna, trengs mer smak i romdrinken.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Med denne oppskriften bruker du opp overmodne bananer samtidig som det blir kake til mange
Ukens kake
Banan- og pekankake

Med denne oppskriften bruker du opp overmodne bananer samtidig som det blir kake til mange

Langpanner er perfekt om det er mange som skal smake, og her får du en vri som dessuten er veldig holdbar.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Vart opp med en kraftpakke av en oksehalesuppe denne helgen
Dagens rett
Oksehalesuppe

Vart opp med en kraftpakke av en oksehalesuppe denne helgen

Denne klassiske suppen lager seg selv mens du nyter helgefreden, er på skitur eller gjør unna de siste innkjøpene.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Fylt fiskefilet skaper stor matglede og særlig med dette tilbehøret
Dagens rett

Fylt fiskefilet skaper stor matglede og særlig med dette tilbehøret

Hvilken fiskefilet du velger, er hipp som happ, bare den er hvit og villfanget.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Herlig californisk pinot noir klar til å ta med til fjells
+
Godbiter i pollisten

Herlig californisk pinot noir klar til å ta med til fjells

Om du ikke skal på fjellet denne uka, gjør den også nytten til helgekosen, med og uten mat. Og få med sjelden amerikansk vinhistorie på kjøpet. For denne produsenten er ikke som andre.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

I basisutvalget finner du en perle til vinterferiens vinkos
+
Ukens vin

I basisutvalget finner du en perle til vinterferiens vinkos

Det er altså ikke bare den gode prisen som skaper glede. Dette er dessuten en vaskeekte fjellvin.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Vegetarburgere går i en egen mage når de er så gode som disse
Dagens rett

Vegetarburgere går i en egen mage når de er så gode som disse

Det er slett ikke så vanskelig å lage gode velsmakende vegetarretter - prøv denne nydelige burgeren.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Denne cubanske klassikeren smaker perfekt nå
Ukens drink
El Presidente

Denne cubanske klassikeren smaker perfekt nå

Når sesongen for mojito og andre leskende drinker er langt unna, trengs mer smak i romdrinken.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her