I sju samfulle generasjoner har familien Friele kjøpt, brent, og solgt kaffe fra Brasil. Som de fleste sikkert vet har dette resultert i blant annet merket Frieles Frokost. Friele kniver med Joh. Johanssons Kaffeindustri om å være markedsledere i Norge, noe de begge er fra tid til annen er alt ettersom hvordan man velger å regne. I tillegg til sine industrimerker har Frieles også en serie spesialkaffe som dels er smakssatte og dels rene ublandede kaffetyper. Kaffe fra Brasil har imidlertid alltid vært hovedkomponenten i blandingene, noe de fleste sikkert har fått med seg gjennom Frieles reklamefilmer.
Området som ligger 1300 meter over havet er kjent for sin kaffekvalitet og mange Cup of Excellence-vinnere kommer faktisk akkurat fra området rundt Pocos de Caldas. Skulle det ikke bli gjenvalg ved neste "ordførervalg" i Bergen, vil kaffebonden få nok å henge fingrene i med å gjødsle, beskjære og høste noen hundre tusen kaffetrær. Friele regner med å dekke en tidel av sitt behov for Brasil-kaffe nettopp fra disse farmene. Foruten gleden ved å være kaffebonde blir kjøpet begrunnet med behovet for en framtidig stabil tilgang av kaffe fra Brasil. Kanskje vil kjøpet avstedkomme nye produkter som single estate-kaffe i Friele-porteføljen?
Pocos de Caldas er forøvrig et praktfullt sted på jorden. Rett oversatt betyr navnet varme kilder. I tidligere tider var Pocos de Caldas kjent for de luksuriøse hotellene og kasinoene bygget rundt de varme kildene med det helsebringende vannet. Med ny lovgivning ble det slutt på gamblingen og Pocos de Caldas har nok mistet noe av sin fordums glans. Nå er stedet mest kjent for å huse pensjonerte stats- og regionansatte byråkrater. Værer vi kanskje en ny langsiktig plan for den nå 61-årige Herman Friele og kollegaer fra Bergen kommune i 2015 eller der omkring?
Foto: Friele