Bordeaux og mat - en deilig kombinasjon

Klassiske Bordeaux har alltid hatt et godt grep på oss nordmenn. Nå skal du lære om hva som kjennetegner de forskjellige områdene og hva slags mat du skal spise til. Her kan du lese om vinene vi skal smake til middagen.
Redaksjonen
26 Oktober 2001 - 15:13

Dette blir en stor kveld med mye godt drikke, ditto mat og spennende foredrag som du vil ha glede av hver gang du drikker en flaske fra Bordeaux. Under finner du en oversikt over vinene som er plukket ut til middagen. Det mangler ennå noe informasjon på de tre siste vinene, men følg med, så er de snart på plass. 

Her kan du kikke på menyen du som deltaker får nyte denne oktoberkvelden.
*************************************************************

Ch. La-Garde Blanc 1999 (Graves) Horeca-kr. 168,00 (Maxxium)

Vinen:
100% Sauvignon Blanc.

Bløtgjøring av skallene før gjæring. Lagring: 8 til 10 måneder med "batonnage" på eikefat. Skall kontakt under masereringen. Hvitvinen, som gjæres og lagres i nye fat etter bløtgjøring av skallene, er druekarakteristisk med fin Sauvignon frukt. Dette er den eneste hvitvinen fra Chateau La Garde.

*************************************************************

Ch. La-Garde Rouge 1996 (Graves) ca kr. 257,00 (Maxxium)

Vinen:
60% Cabernet Sauvignon, 40% Merlot.

I ståltanker med varmeregulerende termostater, deretter lagring i 12 til 20 måneder på eikefat.

*************************************************************

Numero I Blanc (AOC Bordeaux) kr. 99,90 (Maxxium)

Vinen:
80% Sauvignon Blanc, 20% Semillon

Skallkontakt og gjæring på lav temperatur. Ikke fatlagret, men flaskemodnet i 3 mnd.
Fyldig stråfarge. Fruktig, frisk og velbalansert. Tørr, og med harmonisk avslutning. Duft av nesle, stikkelsbær og sitrus. Fint Sauvignon Blanc-preg med innslag av røyk og mineraler.

*************************************************************

Ch. Canuet 1996 (Margaux) kr. 247,00 (Vinarius)

Vinen:
Ch. Cantenac Browns 2.dre vin,
80% Cabernet Sauvignon, 20% Merlot

Smaksnotat:
Ch. Canuet viser seg her fra sin beste side, Gullmedjalje i Wine Challenge.
*************************************************************

Ch. Villa Bel-Air 1997 (Graves) kr. 156,00 (Vinarius)

Vinen:
50% Cabernet Sauvignon, 10% Cabernet Franc og 40% Merlot.

Ch. Villa Bel-Air:
Fra og med 1997 årgangen vil Villa Bel-Air bli hetende Ch. Villa Bel-Air. Når Jean Michel Cazes kjøpte eiendommen i sin tid het den Ch. Bel-Air, men grunnet at så mange eiendommer i Bordeaux har dette navnet endret man navnet til Villa Bel-Air. Når man nå gjennintroduserer Ch. i navnet velger man derfor å beholde Villa i navnet.
*************************************************************

Ch. La Tuilliere 1997 (Graves) kr. 129,00 (Strøm)

Graves som betyr grus beskriver greit hva jordsmonnet i området er dominert av. Grus drenerer godt og holder godt på varmen. Château La Tuilerie eies av Francois Dubrey som er en 20 ha vingård som har en fantastiskt sørvendt beliggenhet i Graves. Vinene har markert seg gjentatte ganger med medaljer både i Paris og i Bordeaux.

Druesorter:
45 % Merlot, 42 % Cabernet Sauvignon,
10 % Cabernet Franc og 3 % Petit Verdot

Produksjonsmetode:
Fra vinstokker med en gjennonsnittsalder på
ca. 30 år og et jordsmonn med mye grus, litt leire og kalkstein, kommer denne ueikede Bordeaux-vinen. Vinen har gjennomgått malolaktisk gjæring og har modnet på stål-
og sementtanker i 10 måneder før videre flaskemodning i 2 måneder.
*************************************************************

Château du Cartillon (Haut-Médoc) kr. 138,90 (lanseres i basislisten 1. november 2001)  (Haugen-Gruppen)

Vinen:
30% Merlot, 30% Cabernet Franc, 30% Cabernet Sauvignon, 10% Petit Verdot

Château du Cartillon:
Slottet fra 1800 tallet har en eiendom på 100 hektar hvorav 45 er dekket av drueranker.
Château du Cartillon eies av Bordeaux produsenten og vinhandlerfirmaet  Robert Giraud som også eier flere kjente Bordeaux slott og deriblant Château Timberlay.

Produksjonsmetode:
Château du Cartillon tilhører en Crus bourgeois Haut-Medoc og ligger i hjertet av Médoc, mellom Margaux og Saint Julien. Gjennomsnittlig alder på stokkene er 25 år. Tradisjonell termoregulert ståltanksgjæring, deretter 1 mnd skallkontakt. 18 mnd på eiketønner hvor ¼ skiftes hvert år.
*************************************************************

Château Timberlay (Haut-Médoc) kr. 115,00 (Haugen-Gruppen)

Vinen:
50 % Cabernet Sauvignon, 35 % Merlot, 15 % Cabernet Franc

Château Timberlay:
Château Timberlay's historie går helt tilbake til det 14 århundre, når Aquitaine lå under engelsk dominans.  Med sine 110 hektar vinmarker er eiendommen lokalisert i landsbyen Sain-André-de-Cubzac, nord for byen Bordeaux.

Produksjonsmetode:
Château Timberlay er en Bordeaux Supérieur, noe som inne-bærer et noe strengere krav til minimum alkohol prosent. Vinen har en klassisk drueblanding fra Bordeaux, med Cabernet Sauvignon, Merlot og Cabernet Franc. Château Timberlay har fått en tradisjonell og tempraturkontrollert vinifikasjon, samt 6-8 mnd. på eikefat.
*************************************************************

Château Villemaurine (Saint-Emilion Grand Cru Classé) ca kr. 280,00 (ikke i salg i Norge) (Haugen-Gruppen)

Vinen:
85% Merlot, 10% Cabernet Sauvignon, 5 %Cabernet Franc

Château Villemaurine:
Chateu Villmaurines underjordiske kjellere er en av regionens kulturminner og strekker seg tilbake til et steinbrudd mellom 6 til 18 hundre tallet. Steinbruddet tilførte mye stein til å bygge mange byer i området og deriblant Bordeaux og Libourne. Det tok 5 årå grave ut de 7 hektar med kjellere som benyttes av Chateau Villmaurine i dag

Produksjonsmetode:
Chateau Villemaurines vinmarker strekker seg over 7 hektar med leire og kalksteinsgrunn hvorav vinstokkene har en gjennomsnittsalder på 30 år. Vinen er laget på tradisjonell thermoregulert ståltanksgjæring deretter lagret 18 mnd på eiketønner hvorav 1/3 er nye og de resterende er 1 år gamle i slottets underjordiske kjellere.
*************************************************************

Château Capelle 1998 (Sainte-Foy de Bordeaux) kr. 104,90  (Amundsen AS)

Vinen:
55% Cabernet Sauvignon, 38% Merlot, 7% Cabernet Franc.

Château Capelle:
Ch. Capelle er en relativt liten vingård helt øst i Bordeaux, som fremstiller fruktige og typeriktige rødviner fra de godkjente druesortene for området. Gården ble etablert i første halvdel av 1900-tallet og omfatter 36 hektar vinmark. Vinen har tidligere ikke vært tilgjengelig på det norske markedet.

Produksjonsmetode:
Tradisjonell, temperaturkontrollert gjæring etterfulgt av 6 dagers maserasjon. Fatlagring på eikefat fra Allier i 11 måneder.
*************************************************************

Château Myrat (Sauternes) kr. 289,00  (Amundsen AS)

Vinen:
95% Semillon, 5% Sauvignon Blanc. Dette er en typisk drueblanding i dette området.

Château Myrat:
Ch. de Myrat ligger i Barsac og fremstiller edelsøt hvitvin av druer som er angrepet av soppen Botrytis cinerea. Slottet ble, under klassifiseringen i 1855, plassert først i 2. cru. Eiendommen eies i dag av Grev Jacques Pontac, som sørget for nyplanting på 1980-tallet etter at faren hadde lagt ned vindyrkingen i 1975. Eiendommen har en fin beliggenhet mellom stjerneslottene Coutet og Climens.

Produksjonsmetode:
Duene høstes så sent som mulig, slik at mest mulig av frukten er blitt angrepet av Botrytis-sopp. Deretter presses druene forsiktig og gjærer under temperaturkontroll. Lagring på eikefat i 18 måneder.
*************************************************************

Ytterligere én vin tilkommer:
-Château Fourcas-Hosten 1981 (Listrac-Médoc)
(4,5 liters flaske) ca. kr. 2 500,00 (kun Horecamarkedet) (Amundsen AS)

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

By på en festrett av den lekre lammefileten med sesongens grønnsaker.
Dagens rett

By på en festrett av den lekre lammefileten med sesongens grønnsaker.

Lammefilet er luksus - den er både liten og ytterst mør. Med denne oppskriften er det masse tilbehør som drøyer ut den eksklusive råvaren.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Når fisken får følge av blåskjell- og epleragu samt potet- og pancettaterrine, tilfredsstilles alle smaksløker
Dagens rett

Når fisken får følge av blåskjell- og epleragu samt potet- og pancettaterrine, tilfredsstilles alle smaksløker

Dette lekre fiskemåltidet feirer høsten og alle dens beste råvarer. Dertil serveres hvitvin av minst like høy kvalitet.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Heldig er den som har bursdag og får denne servert
Ukens drink

Heldig er den som har bursdag og får denne servert

Jack Daniel's som balanseres med friske bringebær og syrlighet fra tranebær samt toppes med champagne er en bursdag verdig. Den smaker fortreffelig også resten av årets 364 dager.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Barnebursdag? Bak denne lettvinte traktorkaken
Ukens kake

Barnebursdag? Bak denne lettvinte traktorkaken

Du behøver ikke ha egen traktor (eller være et barn) for å få lyst på denne kaken. Ikke er den vanskelig å få til heller.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
By på en festrett av den lekre lammefileten med sesongens grønnsaker.
Dagens rett

By på en festrett av den lekre lammefileten med sesongens grønnsaker.

Lammefilet er luksus - den er både liten og ytterst mør. Med denne oppskriften er det masse tilbehør som drøyer ut den eksklusive råvaren.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Når fisken får følge av blåskjell- og epleragu samt potet- og pancettaterrine, tilfredsstilles alle smaksløker
Dagens rett

Når fisken får følge av blåskjell- og epleragu samt potet- og pancettaterrine, tilfredsstilles alle smaksløker

Dette lekre fiskemåltidet feirer høsten og alle dens beste råvarer. Dertil serveres hvitvin av minst like høy kvalitet.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Slik velger du vin til fårikål
Mat og vin i kombinasjon
Vin til fårikål

Slik velger du vin til fårikål

Stadig flere serverer fårikål som festmat, men hva serverer vi å drikke til den norske klassikeren?

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Park Hotel Vossevangens vinkart fortsatt blant verdens beste

I The World's Best Wine Lists Awards 2024 fikk hotellets vinkjeller hele to priser.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Smak 8 viner fra prestisjefylt spansk produsent
Matkurs og vinkurs
Vinsmaking i Oslo 14. november

Smak 8 viner fra prestisjefylt spansk produsent

Hold av den 14. november. En av "50 World Most Admired Wine Brands" kommer til Norge har med seg 8 spennende viner til deg!

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Heldig er den som har bursdag og får denne servert
Ukens drink

Heldig er den som har bursdag og får denne servert

Jack Daniel's som balanseres med friske bringebær og syrlighet fra tranebær samt toppes med champagne er en bursdag verdig. Den smaker fortreffelig også resten av årets 364 dager.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her