Bordeaux og mat - en deilig kombinasjon

Klassiske Bordeaux har alltid hatt et godt grep på oss nordmenn. Nå skal du lære om hva som kjennetegner de forskjellige områdene og hva slags mat du skal spise til. Her kan du lese om vinene vi skal smake til middagen.
Redaksjonen
26 Oktober 2001 - 14:13

Dette blir en stor kveld med mye godt drikke, ditto mat og spennende foredrag som du vil ha glede av hver gang du drikker en flaske fra Bordeaux. Under finner du en oversikt over vinene som er plukket ut til middagen. Det mangler ennå noe informasjon på de tre siste vinene, men følg med, så er de snart på plass. 

Her kan du kikke på menyen du som deltaker får nyte denne oktoberkvelden.
*************************************************************

Ch. La-Garde Blanc 1999 (Graves) Horeca-kr. 168,00 (Maxxium)

Vinen:
100% Sauvignon Blanc.

Bløtgjøring av skallene før gjæring. Lagring: 8 til 10 måneder med "batonnage" på eikefat. Skall kontakt under masereringen. Hvitvinen, som gjæres og lagres i nye fat etter bløtgjøring av skallene, er druekarakteristisk med fin Sauvignon frukt. Dette er den eneste hvitvinen fra Chateau La Garde.

*************************************************************

Ch. La-Garde Rouge 1996 (Graves) ca kr. 257,00 (Maxxium)

Vinen:
60% Cabernet Sauvignon, 40% Merlot.

I ståltanker med varmeregulerende termostater, deretter lagring i 12 til 20 måneder på eikefat.

*************************************************************

Numero I Blanc (AOC Bordeaux) kr. 99,90 (Maxxium)

Vinen:
80% Sauvignon Blanc, 20% Semillon

Skallkontakt og gjæring på lav temperatur. Ikke fatlagret, men flaskemodnet i 3 mnd.
Fyldig stråfarge. Fruktig, frisk og velbalansert. Tørr, og med harmonisk avslutning. Duft av nesle, stikkelsbær og sitrus. Fint Sauvignon Blanc-preg med innslag av røyk og mineraler.

*************************************************************

Ch. Canuet 1996 (Margaux) kr. 247,00 (Vinarius)

Vinen:
Ch. Cantenac Browns 2.dre vin,
80% Cabernet Sauvignon, 20% Merlot

Smaksnotat:
Ch. Canuet viser seg her fra sin beste side, Gullmedjalje i Wine Challenge.
*************************************************************

Ch. Villa Bel-Air 1997 (Graves) kr. 156,00 (Vinarius)

Vinen:
50% Cabernet Sauvignon, 10% Cabernet Franc og 40% Merlot.

Ch. Villa Bel-Air:
Fra og med 1997 årgangen vil Villa Bel-Air bli hetende Ch. Villa Bel-Air. Når Jean Michel Cazes kjøpte eiendommen i sin tid het den Ch. Bel-Air, men grunnet at så mange eiendommer i Bordeaux har dette navnet endret man navnet til Villa Bel-Air. Når man nå gjennintroduserer Ch. i navnet velger man derfor å beholde Villa i navnet.
*************************************************************

Ch. La Tuilliere 1997 (Graves) kr. 129,00 (Strøm)

Graves som betyr grus beskriver greit hva jordsmonnet i området er dominert av. Grus drenerer godt og holder godt på varmen. Château La Tuilerie eies av Francois Dubrey som er en 20 ha vingård som har en fantastiskt sørvendt beliggenhet i Graves. Vinene har markert seg gjentatte ganger med medaljer både i Paris og i Bordeaux.

Druesorter:
45 % Merlot, 42 % Cabernet Sauvignon,
10 % Cabernet Franc og 3 % Petit Verdot

Produksjonsmetode:
Fra vinstokker med en gjennonsnittsalder på
ca. 30 år og et jordsmonn med mye grus, litt leire og kalkstein, kommer denne ueikede Bordeaux-vinen. Vinen har gjennomgått malolaktisk gjæring og har modnet på stål-
og sementtanker i 10 måneder før videre flaskemodning i 2 måneder.
*************************************************************

Château du Cartillon (Haut-Médoc) kr. 138,90 (lanseres i basislisten 1. november 2001)  (Haugen-Gruppen)

Vinen:
30% Merlot, 30% Cabernet Franc, 30% Cabernet Sauvignon, 10% Petit Verdot

Château du Cartillon:
Slottet fra 1800 tallet har en eiendom på 100 hektar hvorav 45 er dekket av drueranker.
Château du Cartillon eies av Bordeaux produsenten og vinhandlerfirmaet  Robert Giraud som også eier flere kjente Bordeaux slott og deriblant Château Timberlay.

Produksjonsmetode:
Château du Cartillon tilhører en Crus bourgeois Haut-Medoc og ligger i hjertet av Médoc, mellom Margaux og Saint Julien. Gjennomsnittlig alder på stokkene er 25 år. Tradisjonell termoregulert ståltanksgjæring, deretter 1 mnd skallkontakt. 18 mnd på eiketønner hvor ¼ skiftes hvert år.
*************************************************************

Château Timberlay (Haut-Médoc) kr. 115,00 (Haugen-Gruppen)

Vinen:
50 % Cabernet Sauvignon, 35 % Merlot, 15 % Cabernet Franc

Château Timberlay:
Château Timberlay's historie går helt tilbake til det 14 århundre, når Aquitaine lå under engelsk dominans.  Med sine 110 hektar vinmarker er eiendommen lokalisert i landsbyen Sain-André-de-Cubzac, nord for byen Bordeaux.

Produksjonsmetode:
Château Timberlay er en Bordeaux Supérieur, noe som inne-bærer et noe strengere krav til minimum alkohol prosent. Vinen har en klassisk drueblanding fra Bordeaux, med Cabernet Sauvignon, Merlot og Cabernet Franc. Château Timberlay har fått en tradisjonell og tempraturkontrollert vinifikasjon, samt 6-8 mnd. på eikefat.
*************************************************************

Château Villemaurine (Saint-Emilion Grand Cru Classé) ca kr. 280,00 (ikke i salg i Norge) (Haugen-Gruppen)

Vinen:
85% Merlot, 10% Cabernet Sauvignon, 5 %Cabernet Franc

Château Villemaurine:
Chateu Villmaurines underjordiske kjellere er en av regionens kulturminner og strekker seg tilbake til et steinbrudd mellom 6 til 18 hundre tallet. Steinbruddet tilførte mye stein til å bygge mange byer i området og deriblant Bordeaux og Libourne. Det tok 5 årå grave ut de 7 hektar med kjellere som benyttes av Chateau Villmaurine i dag

Produksjonsmetode:
Chateau Villemaurines vinmarker strekker seg over 7 hektar med leire og kalksteinsgrunn hvorav vinstokkene har en gjennomsnittsalder på 30 år. Vinen er laget på tradisjonell thermoregulert ståltanksgjæring deretter lagret 18 mnd på eiketønner hvorav 1/3 er nye og de resterende er 1 år gamle i slottets underjordiske kjellere.
*************************************************************

Château Capelle 1998 (Sainte-Foy de Bordeaux) kr. 104,90  (Amundsen AS)

Vinen:
55% Cabernet Sauvignon, 38% Merlot, 7% Cabernet Franc.

Château Capelle:
Ch. Capelle er en relativt liten vingård helt øst i Bordeaux, som fremstiller fruktige og typeriktige rødviner fra de godkjente druesortene for området. Gården ble etablert i første halvdel av 1900-tallet og omfatter 36 hektar vinmark. Vinen har tidligere ikke vært tilgjengelig på det norske markedet.

Produksjonsmetode:
Tradisjonell, temperaturkontrollert gjæring etterfulgt av 6 dagers maserasjon. Fatlagring på eikefat fra Allier i 11 måneder.
*************************************************************

Château Myrat (Sauternes) kr. 289,00  (Amundsen AS)

Vinen:
95% Semillon, 5% Sauvignon Blanc. Dette er en typisk drueblanding i dette området.

Château Myrat:
Ch. de Myrat ligger i Barsac og fremstiller edelsøt hvitvin av druer som er angrepet av soppen Botrytis cinerea. Slottet ble, under klassifiseringen i 1855, plassert først i 2. cru. Eiendommen eies i dag av Grev Jacques Pontac, som sørget for nyplanting på 1980-tallet etter at faren hadde lagt ned vindyrkingen i 1975. Eiendommen har en fin beliggenhet mellom stjerneslottene Coutet og Climens.

Produksjonsmetode:
Duene høstes så sent som mulig, slik at mest mulig av frukten er blitt angrepet av Botrytis-sopp. Deretter presses druene forsiktig og gjærer under temperaturkontroll. Lagring på eikefat i 18 måneder.
*************************************************************

Ytterligere én vin tilkommer:
-Château Fourcas-Hosten 1981 (Listrac-Médoc)
(4,5 liters flaske) ca. kr. 2 500,00 (kun Horecamarkedet) (Amundsen AS)

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Slik ble Sassicaia verdens første supertoscaner
+

Slik ble Sassicaia verdens første supertoscaner

Og slik har den klart å beholde posisjonen siden første årgang som var 1968.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Takket være 2021-årgangen kan du drikke sågar Pauillac-ene mens de er unge
+
Tester
91 bordeauxer i 2021-årgang testet

Takket være 2021-årgangen kan du drikke sågar Pauillac-ene mens de er unge

2021-årgangen er årgangen for alle som savner 1980-tallet. De beste er derfor knakende gode.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Slik blir pepperkakehuset perfekt
Julemat
Pepperkakehus oppskrift

Slik blir pepperkakehuset perfekt

Det er ikke så vanskelig å lage pepperkakehus når du har en god oppskrift. Her får du både gode tips og maler til husene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Nå skal det bakes pepperkaker
Julemat
Oppskrifter pepperkaker

Nå skal det bakes pepperkaker

Ta med familien på et skikkelig pepperkakebakeverksted. De gode oppskriftene finner du her.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Slik ble Sassicaia verdens første supertoscaner
+

Slik ble Sassicaia verdens første supertoscaner

Og slik har den klart å beholde posisjonen siden første årgang som var 1968.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Takket være 2021-årgangen kan du drikke sågar Pauillac-ene mens de er unge
+
Tester
91 bordeauxer i 2021-årgang testet

Takket være 2021-årgangen kan du drikke sågar Pauillac-ene mens de er unge

2021-årgangen er årgangen for alle som savner 1980-tallet. De beste er derfor knakende gode.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Her finner du novemberutgaven 2024 av Apéritif magasin
+

Her finner du novemberutgaven 2024 av Apéritif magasin

Bli med til Bar Amour i Oslo, Henriot i Champagne, Sassicaia i Bolgheri. Samt ikke minst Campania, Sicilia og Bangkok.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Francesco Marzola er Europas 7. beste

Etter å ha deltatt i Best Sommelier of Europe, Africa & Middle-East ble det en sjuende plass for Francesco Marzola.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

En fyldig grønnsakssuppe med kylling er en fin start på uka
Dagens rett

En fyldig grønnsakssuppe med kylling er en fin start på uka

Varm suppe i novemberkulda smaker alltid godt. Rent, godt og smakfullt.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Slik blir pepperkakehuset perfekt
Julemat
Pepperkakehus oppskrift

Slik blir pepperkakehuset perfekt

Det er ikke så vanskelig å lage pepperkakehus når du har en god oppskrift. Her får du både gode tips og maler til husene.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her