Bordeaux-look-a-like til superpris

En rødvin fra Languedoc med assosiasjoner til Bordeaux men til en pris som ikke ligner, er en opplagt kandidat til ukens vin. Siden vi er inne i selskapssesongen og dette er en klar matvin, lønner det seg å ha noen ekstra flasker på lur.
Aase E. Jacobsen
26 November 2003 - 01:01

Nå kan du få Ukens vin som e-post. Tjenesten er gratis. Se nederst i denne artikkelen for mer informasjon.

Aase JacobsenFoto: Eva Brænd

Ch. Calbet Grande Cuvée 2002 (20041) kommer fra en av de yngste AOC'ene (appellation d'origine contrôlée) i Frankrike, nemlig Cabardès. Men la det ikke forlede deg til å tro at dette er et område uten tradisjoner, heller tvert imot, her har det vært dyrket vindruer siden romerne brakte dem hit for 2100 år siden. Cabardès ligger midt mellom byen Carcassonne som har vært sentral i fransk historie helt siden 800 år før Kr., og fjellmassivet Montagne Noire - det svarte fjellet - hvor det i nesten hele denne perioden var utstrakt utvinning av blant annet jern.

Unik drueblanding
Vindyrking fikk aldri noen dominerende posisjon i dette landskapet til tross for at både klima og jordsmonn er ideelt. Derfor er kunnskapen om vinene herfra forblitt en lokal hemmelighet, til glede for de mange tilreisende til Carcassonne som kan nyte vinene til områdets rustikke men velsmakende kjøkken. Mangel på distribusjon har imidlertid begrenset mulighetene for vinprodusentene til å investere. Av samme grunn er de rundt 30 produsentene som deler på de 550 hektarene som appellasjonen dekker, relativt ukjente.

Ikke desto mindre er gleden stor for den som er på jakt etter gode kjøp som samtidig har karakter. For det har vinene herfra til de grader. De ligner heller ikke på den typiske Languedoc-stilen som etter hvert er blitt veldig godt kjent her til lands gjennom de mange titusener av vinbokser som nordmenn konsumerer. Årsaken er at drueblandingen er annerledes og dermed helt unik for området. Her utgjør nemlig de klassiske Bordeaux-druene cabernet sauvignon, merlot og cabernet franc minimum 40  prosent av blandingen. Resten er syrah og grenache og inntil en femdel cot (malbec) og fer servadou.

Ekstra punch
Vår vin har merlot som hoveddrue og med en mindre andel cabernet sauvignon, noe mer syrah og bitte litt grenache. Bordeaux-druene gir i dette klimaet en helt annen karakter enn lenger vest. Det høyere antall soltimer og gjennomsnittlig temperatur i kombinasjon med mindre nedbør gir helt modne druer og uten det litt grønne preget, ofte karakterisert som paprika, som kjennetegner disse druene fra et kjølig klima. Derimot blir ofte vinen litt rustikk i stilen, og det kan også sies om Ch. Calbet Grande Cuvée 2001.

Men likefullt er den både saftig og bærpreget, særlig i retning kirsebær og solbær. I tillegg finner du innslag av jordsmonn, mørk sjokolade og mokka. Tanninene er bløte og avslutningen byr på friskt skogsbær- og solbærpreg.

Derfor er dette en god matvin, om enn ikke en vin for de mest delikate rettene, ikke en vin du trekker frem til indrefilet av lam eller kalv, men heller til en gryterett eller steik. Men bevares, vinen lar seg meget godt nyte alene, hvis du liker en vin med litt ekstra punch. For de nitti kronene får du nemlig usedvanlig mye smak.

Bestill Ukens vin med en gang
Ønsker du å bestille Ukens vin trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
Dersom du ønsker å bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Ukens vin på mobilen
Står du på Polet og ikke husker hva Ukens vin heter, kan du få det på tekstmelding på mobiltelefonen din. I samarbeid med Cellus AS tilbyr Apéritif deg det.

Slik gjør du:
1. Skriv: ukensvin (i ett ord)
2. Send denne tekstmeldingen til telefonnummer 1986
3. Etter noen sekunder får du Ukens vin på displayet.

Få Ukens vin fast tilsendt
1. Skriv: varsle ukensvin
2. Send denne tekstmeldingen til telefonnummer 1986
3. Du får Ukens vin sendt til din mobiltelefon hver uke. Hvis du på et senere tidspunkt ønsker å avslutte abonnementet, sender du kodeordet: Stopp ukensvin til 1986.
Pris for tjenesten er kr 5, - pr mottatt melding.

Ukens vin som e-post er en ny spennende tjeneste fra aperitif.no, og selvfølgelig gratis. Hver tirsdag, altså én dag før alle andre kan lese om den, får du som abonnerer på Ukens vin en e-post rett i postkassen din. Alle andre kan først lese om Ukens vin på onsdag. Det gir deg et forsprang når du vil kjøpe en av godbitene, samtidig som du rekker å bestille dem til helgen.
 
NB!
Dersom du har mottatt Ukens vin som e-post er du allerede registrert.
 
Benytt påmeldingsfeltet nedenfor for å melde deg på Ukens vin:

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

I siste liten? Denne lekkerbiskenen til julematen finnes på 104 pol
+
Ukens vin

I siste liten? Denne lekkerbiskenen til julematen finnes på 104 pol

Denne 6 år gamle rieslingen kommer til å gjøre suksess til alle juleukas måltider.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Ribbe er en så spennende råvare at den bare ber om eksperimentering
Dagens rett

Ribbe er en så spennende råvare at den bare ber om eksperimentering

Her får du en deilig ribbe med alternative, men like fullt spennende smaker - prøv den du også.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Se så mye du kan bruke pinnekjøtt til
Guide
Oppskrifter med pinnekjøtt

Se så mye du kan bruke pinnekjøtt til

Pinnekjøtt er julemat nummer en for mange, men godsakene bør ikke forbeholdes julaften. Her får du inspirasjon til  utvide din pinnekjøttmeny - og ikke minst utnytte restene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Denne parfaiten lager du enkelt av reinsdyrskav
Dagens rett

Denne parfaiten lager du enkelt av reinsdyrskav

Den passer perfekt så vel til julelunsjen som til forrett i hele juleferien. Så lag en stor porsjon.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
I siste liten? Denne lekkerbiskenen til julematen finnes på 104 pol
+
Ukens vin

I siste liten? Denne lekkerbiskenen til julematen finnes på 104 pol

Denne 6 år gamle rieslingen kommer til å gjøre suksess til alle juleukas måltider.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Ribbe er en så spennende råvare at den bare ber om eksperimentering
Dagens rett

Ribbe er en så spennende råvare at den bare ber om eksperimentering

Her får du en deilig ribbe med alternative, men like fullt spennende smaker - prøv den du også.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Apéritifs store jule- og nyttårsmeny gir deg svar på alle spørsmål om julematen
Guide
Julemat

Apéritifs store jule- og nyttårsmeny gir deg svar på alle spørsmål om julematen

Apéritifs julemeny inneholder alle oppskrifter du behøver for å gjøre julen vellykket, også når det gjelder å velge passende drikke.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Dette er de beste alkoholfrie drikkene du finner på polet
+
Tester
Alkoholfritt

Dette er de beste alkoholfrie drikkene du finner på polet

Når du likevel er på polet, kan du kjøpe med deg noen gode alkoholfrie alternativer laget av norskdyrket frukt, av importerte bær, musserende te, imponerende vin - eller øl - alle helt uten.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

La juletorsken få en ekstra julete vri
Dagens rett
Stekt torsk med appelsinsaus og potetmos

La juletorsken få en ekstra julete vri

Torsk, appelsin og fennikel gir alene julestemning i huset. Om du ikke er blant dem som spiser torsk på julaften, smaker den godt gjennom hele jula.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Se så mye du kan bruke pinnekjøtt til
Guide
Oppskrifter med pinnekjøtt

Se så mye du kan bruke pinnekjøtt til

Pinnekjøtt er julemat nummer en for mange, men godsakene bør ikke forbeholdes julaften. Her får du inspirasjon til  utvide din pinnekjøttmeny - og ikke minst utnytte restene.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her