Bonanza for vellagret bordeaux

Det er bare å stille seg i kø tidlig torsdag morgen, for det kommer til å bli hard kamp om de mange godbitene som legges ut for salg i spesialpolene.
Aase E. Jacobsen
03 November 2010 - 16:56

Hva er Vinmonopolets spesialutvalg?
Les mer om spesialutvalget nederst i denne artikkelen, eller FIXME: Link format not implemented: <link ANCHOR_NAME="Spesial">klikk her.

Mye vellagret vin til svært gunstige priser er fasiten for spesialpolslippet i november. Superlekre Petrus 1986 til "bare" 3312 kroner er jo helt vilt. Den selges for minst det doble, og gjerne tre-fire ganger denne prisen utenlands. En stor forskjell er ellers at flaskene som selges i Norge, kommer fra "garanterte" kilder. Selvsagt er det en begrensing på én flaske av denne, og det finnes kun seks flasker totalt. Ausone 1990 er et enda større kupp til 1612 kroner, men også her er det "smårusk" det er snakk om.

Søte kupp
Selv om det bare er en håndfull viner som er så vidt begrenset, er det ikke store mengder av mye. Som regel bare en eller to kasser. Det er derfor mye større håp om å få kloa i noen godbiter om du satser på viner det er litt volum av, som Ch. Bonnet Reserve som finnes i flere formater, opp til 6 liter.

Også de søtsnåle kan gni seg i hendene, for det er nå mulig å få tak i vellagret Yquem til historiske priser. Er du bare ute etter smak, og ikke prestisje, er Suduiraut 1988 et kupp.

Husk for all del at du altså må oppsøke enten utsalget i Vika i Oslo eller Valkendorfgaten i Bergen.

Med i alt 360 ulike varelinjer i denne nyhetskatalogen bør det bli noe på alle når spesialpolene åpner dørene torsdag 4. november kl. 10.00.

38 av novembernyhetene i spesialutvalget er testet. Se deres smaksnotater ved å klikke på produktene nedenfor. Helt nederst i artikkelen finner du lenker for å se alle nyhetene eller for nedlasting.

Sauternes

Ch. Suduiraut 1988 (6739101)

Rødvin fra Bordeaux

Her kan du lese lanseringsoversiktene på nett:

Her kan du laste ned lanseringsoversiktene i Excel-format:
 
Foto: Jan H. Amundsen

Dette er Spesialutvalget:
Hver første torsdag i måneden lanseres et utvalg viner i Vinmonopolets spesialbutikker, for tiden Vika i Oslo og Valkendorfsgate i Bergen. Dette er viner det er stor rift om på det internasjonale markedet, gjerne på grunn av at de produseres i svært små volum, men først og fremst fordi de har en veldig høy status. Derfor er også volumene som lanseres i spesialutvalget ofte svært begrensete. I teorien ned til én flaske av hver, men som regel fra en kasse og oppover. Men det kan også være viner som på grunn av alder er svært sjeldne og vanskelig tilgjengelig på det åpne markedet.
 
Alle vinene kommer fra kilder som i følge Vinmonopolet er sikre, enten direkte fra produsentene eller fra private samlinger hvor vinene har tilbrakt tiden uforstyrret før de ble hentet til Norge. Vinene kommer dessuten kun fra usprettete kasser.
 
• Vellagret vin kan som all annen vin ha feil, på grunn av kork eller annet, og du har full returrett også for disse vinene.

Ingen av vinene fra spesialutvalget kan bestilles. For å få kjøpt disse vinene, må du møte opp i de respektive polutsalgene.

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Med helstekt kylling blir det alltid god stemning rundt bordet
Dagens rett

Med helstekt kylling blir det alltid god stemning rundt bordet

Helstekt kylling er en skikkelig festrett, og sausen lager seg nesten helt selv under stekingen.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Har du en flaske J&B innerst i barskapet, må du prøve Purple Heather
Ukens drink

Har du en flaske J&B innerst i barskapet, må du prøve Purple Heather

Noen whiskyer er så nøytrale at de trenger drahjelp fra andre ingredienser.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Fra stygg andunge til hvit svane takket være ny filosofi
+

Fra stygg andunge til hvit svane takket være ny filosofi

Druesorten trebbiano toscano opplever et skikkelig oppsving i Toscana. Fra å være basis for hverdagsviner eller blandes i enkle utgaver av chianti, til å få et eget og sterkere renomme.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Campanias hemmelige spekeskinke
+

Campanias hemmelige spekeskinke

I Pietraroja lages en spekeskinke etter samme oppskrift som for tre hundre år siden, og den er en kandidat til å representere Campania i den italienske gastronomiske eliten. Men enn så lenge er den en lokal hemmelighet.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Med helstekt kylling blir det alltid god stemning rundt bordet
Dagens rett

Med helstekt kylling blir det alltid god stemning rundt bordet

Helstekt kylling er en skikkelig festrett, og sausen lager seg nesten helt selv under stekingen.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Har du en flaske J&B innerst i barskapet, må du prøve Purple Heather
Ukens drink

Har du en flaske J&B innerst i barskapet, må du prøve Purple Heather

Noen whiskyer er så nøytrale at de trenger drahjelp fra andre ingredienser.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Møt Englands fremste stjernevinmaker som kan mer enn musserende vin
+
Godbiter i pollisten

Forsiden akkurat nå - 4

To supre viner i basis fra denne superkvinnen
+
Ukens vin

To supre viner i basis fra denne superkvinnen

Julia Kemper har satt ettertrykkelig spor etter seg i basishylla med stadig nye viner i klassen klar adresse og veldig god valuta for pengene.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Glad i musserende vin? Smak forskjellene og finn din favoritt!
Matkurs og vinkurs
Vinsmaking lørdager kl. 14.30 i Oslo

Glad i musserende vin? Smak forskjellene og finn din favoritt!

Er du nysgjerrig på hva som faktisk er forskjellen på musserende viner? Denne ettermiddagen får du muligheten til å smake på både champagne, prosecco, cava, franciacorta, pet nat og crémant. En perfekt vinsmaking for vennegjengen!

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Fra stygg andunge til hvit svane takket være ny filosofi
+

Fra stygg andunge til hvit svane takket være ny filosofi

Druesorten trebbiano toscano opplever et skikkelig oppsving i Toscana. Fra å være basis for hverdagsviner eller blandes i enkle utgaver av chianti, til å få et eget og sterkere renomme.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her