rom
De blander rom fra alle verdenshjørner

De blander rom fra alle verdenshjørner

Banks Rum skiller seg fra andre romtyper ved at den kommer fra inntil sju forskjellige land og består gjerne av så mange som 25 forskjellige komponenter.
Aase E. Jacobsen
19 Juni 2019 - 15:27

Banks er et forholdsvis nytt rommerke som ble lansert i 2011, men som i 2015 ble solgt til Bacardi-Martini. Folkene bak er de samme, nemlig Jim Meehan som er bartenderen bak PDT (Please Don’t Tell) en speakeasybar som ligger i East Village, New York og sveitsiske Arnaud de Trabuc, den tidligere toppsjefen gjennom 19 år i Angostura-gruppen.

Banks-romen er perfekt i tropiske drinker. Foto: Instants

Alison Bartrop som er europeisk merkesjef for Banks Rum, forteller at Jim rundt 2007 var lei av rom som han opplevde som for søt. Og ikke helt slik et produkt laget av 100 prosent sukkerrør burde smake. – Når du tygger på et ferskt sukkerrør, smaker det slett ikke søtt, men heller litt bittert og gress- eller urteaktig, påpeker Alison og sier at Jim begynte å lete etter en rom som kunne bære en daiquiri alene uten hjelp av alskens frukttilsetninger.

– Han lette etter den ekte smaken av rom, som samtidig har en tørr avslutning og ikke minst er veldig fleksibel når det kommer til å kunne brukes i ulike sammenhenger, sier Alison og legger til: - Banks er altså primært en «bartenders rom».

Bruker aldri karamell

Rom er selvsagt ingen enhetlig brennevinsmak all den tid brennevinstypen lages på så mange forskjellige adresser i verden og på så mange forskjellige måter. Banks på sin side er et 100 prosent sukkerrørdestillat og får ifølge Alison karakter fra Jamaica-romens grønne gressaktige bananaroma og Trinidad-romens tørre krydrete smak. Guyana-romen bidrar med jordlig karakter, Barbados på sin side er myk og bløt mens Java-romen, bedre kjent som Batavia Arrack, er mer funky.

 Jamaica-rom er robuste saker. Foto: reportman1985

- Vi ønsker på denne måten å formidle en aromareise, som også inspirerer bartendere til å leke mer med ingrediensene for å løfte fram enkeltkomponentene i romen, enten det er karakteren fra Jamaica, Barbados eller Guyana du ønsker å jobbe med, påpeker Alison.  

At rom fra Karibia og Mellom-Amerika er så forskjellig, er selvsagt et terroirfenomen, men har også en kulturell forklaring. Jamaica, Barbados og Guyana var britiske kolonier og destilleringskunsten ble derfor påvirket av skotsk whiskytradisjon. Trinidad, Guatemala og Panama var derimot spanske kolonier. Romstilen går gjerne under navnet spansk rom og er ofte mer trepreget.

Mens loven tillater at rom fra Karibia søtes med karamell, er ikke det lov for Batavia Arrack, og for Banks-blandingene benyttes det aldri karamell. 

Sukkerrørplantasje i Bondowoso, Indonesia. Foto: mariusstank31

Banks 5 er laget av rom fra Trinidad, Jamaica, Guyana, Barbados og Java/Indonesia og i tillegg Panama og Guatemala for Banks 7.

Verken Banks 5 eller 7 er en fast oppskrift, men derimot en fast smak. – Avhengig av sukkerrørhøsten på de ulike stedene – alle har vel fått med seg de mange klimatiske katastrofene i Karibia – vil sammensetningen av romen variere, men det er alltid destillerier fra de fem eller sju opprinnelsene som bidrar, forklarer Alison.

Hogo viktig

I Banks 5 inngår 20 ulike komponenter, men på grunn av tidligere års reduserte avlinger, kan det like godt bli 25, det vet vi aldri, det eneste vi vet er at smaken skal være den samme fra gang til gang, understreker Alison.  

Destillering av arrack. Foto: benoitb

Banks 5 er en delvis lagret rom forkledd som en hvit rom. Den består nemlig primært av ung ulagret rom, derav fargen, men også rom som er fatlagret i tre til fem år. For det meste ex-bourbon-fat. Batavia Arrack på sin side er modnet i teakfat som er tradisjonen der. Disse fatene bidrar til den spesielle karakteren som likevel er smeltet inn i resten siden denne komponenten bare utgjør en liten andel av den totalen miksen, omtrent som en toppdressing.

Alison beskriver den lett funky Batavia Arrack-karakteren som hogo. Begrepet er en forvrengning av haut gout som betyr toppnote. Hogo stammer fra romdestillering i Karibia hvor fransk dominerte mye av terminologien. Men begrepet er også brukt om jamaicansk rom. Den kan beskrives som en blanding av umami, svak oksidering av fett, altså harskning og sågar forråtnelse (av kjøtt). Det er delte meninger om hvor karakteren stammer fra. Alison mener den kan kommer fra terroiret, eller at den oppstår under gjæringen, under destillasjonen eller i fatene.

Alison som i sin tid skrev en avhandling om hogo, jobbet tidligere med agricole-rom i St. Barthelemey, og har nå vært i denne delen av brennevinsbransjen i et drøyt tiår. Hun elsker fortsatt agricole-romen, men mener at den ikke kan løse alle oppgaver:

- Alle barer med respekt for seg selv bør ha en hvit rom, en mørk rom, en vellagret rom, en agricole og en blanding.

Sukkerrør på markedet på Bali. Foto: JustinRayboun

Endret konseptet for hvit rom

Agricole-rom er ikke bare den mest kostbare romtypen og den eneste med fransk AOC-status, den er også veldig kraftig og intens i karakteren. – Med Jamaica- og Trinidad-romen klarte vi å skape en lignende karakter som en agricole-rom ville bidratt med. Hun avviser ikke at det noen gang kan komme i betraktning å bruke agricole i en Banks-blanding, men mener samtidig at det er tilstrekkelig tilgang på rom uten AOC-status som tilfredsstiller deres kvalitetskrav. 

De mange fatlagrete ingrediensene til tross, så ser Banks 5 ut som en hvit rom.

- Da Jim og Arnaud lanserte Banks 5 i 2011, var ett av ønskene å endre folks oppfatning av en hvit rom, uten å endre fargen. De valgte derfor å bruke fatlagret rom, men også å kullfiltrere for å ta bort fargen fra fatlagringen, forteller Alison. 

Innhøstning av sukkerrør på Barbados. Foto: isitsharp

Banks 5 er sødmefylt med tropisk frukt, banan og kokos, godt pakket inn sprit. Den er fyldig med kremet munnfølelse, flott syre, krydret utgang, mye tropisk sødme og ikke minst kokos og snev av vanilje og kaffe. En veldig aromatisk og kul blank rom som egner seg on the rocks, tropiske drinker og kaffedrinker.      

Oppskriften er ellers hemmelig, det gjelder også hvilke destillerier elementene som inngår i Banks, kommer fra. Selve blandingsprosessen for de to Banks-utgavene finner sted i Amsterdam, hos E&A Scheer, som har erfaring fra denne virksomheten i mer enn 270 år. Nederland etablerte handelsmonopoler i både Indonesia (Verenigde Oost-Indische Compagnie) og i Karibia (Geoctroyeerde Westindische Compagnie) på 1600-tallet, og begge steder var sukkerrør og destillering av rom en viktig vare.

To forskjellige metoder

Jim og Arnaud har ideene og hvorfor de vil at romen skal være slik og så, og master blender hos E&A Scheer utfører oppgaven med utgangspunkt i deres brede portefølje. – Vi arbeider som skreddere for å skape et produkt i henhold til oppdraget vi er gitt, forklarer E&A Scheers direktør, Carsten Vierboom på bedriftens nettsider.

Sukkerrørinnhøstning i Brasil. Foto: AM29

E&A Scheer som ble etablert i 1712 og dermed har bidratt til Nederlands mer eller mindre kjente rolle i romens historie, kjøper rom fra 25 ulike destillerier og 15 ulike opprinnelser. Det innebærer rom som er destillert etter to ulike prinsipper. Mens Batavia Arrack-en er destillert av sukkerrørmelasse, er den karibiske enten på basis av sukkerrørmelasse eller -saft, fersk eller fra konsentrat, eller en blanding. E&A Scheer leverer til sammen 10 millioner liter rom i bulk til kunder i 40 land.

Banks 7 er imidlertid ikke bare Banks 5 med tillegg av to romkilder, Guatemala og Panama, men en helt annen blanding, ifølge Alison.

Romfat. Foto: NaLha

Guatemala byr på en jordlig, men også rik tropisk karakter, og Panama gir en tørrere, mer trepreget stil. Totalt er de 23 forskjellige komponenter i flaskene som finnes på det norske markedet, men denne oppskriften er på samme måte som for Banks 5 gjenstand for endringer.

Banks 7 er gyllen med lett parfymert nese med god kandissødme, tropisk frukt, mye frukt, ganske kjøttfull. Den kjennetegnes av stor munnfølelse, kremet smak, fin sødme, god frukt, godt med stoff samt en lang konsentrert sødmefylt ettersmak.    En virkelig kjøttfull og smaksrik rom som er uhyre innsmigrende men også med masse punsj. Den egner seg til drinker med skarpe ingredienser, mye lime og gjerne litt tabasco.

Fuego-vulkanen i Guatemala, med sukkerrørmark i forgrunnen. Foto: ByronOrtizA
Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Chianti Classico-legende vel verd å bli kjent med
+
Godbiter i pollisten

Chianti Classico-legende vel verd å bli kjent med

Denne vingården var lenge under radaren, til tross for at den har mye unikt å by på. Også til norske vinelskere.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Endelig er disse vinene på polet – og for noen priser
+
Ukens vin

Endelig er disse vinene på polet – og for noen priser

De er signert en levende legende, og er tilgjengelig til knallgode priser.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Det er fortsatt mange gode grunner til å dra til USA: Omakasen på DDOBAR er en av dem
+

Det er fortsatt mange gode grunner til å dra til USA: Omakasen på DDOBAR er en av dem

Koreanske Jiho Kim foretrekker å beskrive sitt kjøkken som globalt. Som også er veldig representativt for smeltedigelen New York. På toppen av det hele bruker han betegnelsen omakase, men følger ingen sushi-regler, og bruker knapt ris.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Så heftig kan også skreimiddagen bli
Dagens rett
Stekt skrei med posjert egg og pancetta

Så heftig kan også skreimiddagen bli

Posjert egg og pancetta løfter det faste torskekjøttet til nye høyder.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Chianti Classico-legende vel verd å bli kjent med
+
Godbiter i pollisten

Chianti Classico-legende vel verd å bli kjent med

Denne vingården var lenge under radaren, til tross for at den har mye unikt å by på. Også til norske vinelskere.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Endelig er disse vinene på polet – og for noen priser
+
Ukens vin

Endelig er disse vinene på polet – og for noen priser

De er signert en levende legende, og er tilgjengelig til knallgode priser.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Her er din guide til vin med lite sukker og lite kalorier
Guide
Vin med lite sukker og kalorier

Her er din guide til vin med lite sukker og lite kalorier

Etterspørselen etter viner med lite sukker og alkohol er stor, men ønsker du å gå ned i vekt er mengden like viktig

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Slik velger du vin til sushi
Mat og vin i kombinasjon

Slik velger du vin til sushi

Sushi har sarte smaker og det er den delikate råvaren som spiller hovedrollen, dette gjør vinvalget både enkelt og komplisert.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Denne vegetarretten kommer du til å lage flere ganger
Dagens rett
Råstekt nepe med auberginesaus

Denne vegetarretten kommer du til å lage flere ganger

Kombinasjonen av ovnsstekte neper og den klassiske auberginesausen fra Midtøsten, bedre kjent som baba ganoush, er sublim.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Det er fortsatt mange gode grunner til å dra til USA: Omakasen på DDOBAR er en av dem
+

Det er fortsatt mange gode grunner til å dra til USA: Omakasen på DDOBAR er en av dem

Koreanske Jiho Kim foretrekker å beskrive sitt kjøkken som globalt. Som også er veldig representativt for smeltedigelen New York. På toppen av det hele bruker han betegnelsen omakase, men følger ingen sushi-regler, og bruker knapt ris.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her