I en ny rapport om grensehandel som ble presentert av det danske Skatteministeriet i torsdag, anbefales det at avgiftene på brennevin reduseres med nærmere 50 norske kroner (45 DKR). Dette må ifølge rapporten gjøres for å redusere den enorme grensehandelen med Tyskland.
I 2004 forsvinner den såkalte 24 - timers regelen i Danmark. Det betyr at danskene lovlig kan ta med seg hele 120 liter øl, 90 liter vin og 10 liter brennevin på handleturer i Tyskland. Dette gjør at de danske myndighetene frykter en enorm økning i grensehandelen hvis ikke de danske særavgiftene på brennevin reduseres betydelig.
- Grensehandelen til Tyskland gjør at danske myndigheter er nødt til å redusere sine alkoholavgifter. Det vil igjen få stor betydning for Sverige og Norge som allerede opplever en stor handelslekkasje til Danmark. Dette er en virkeligheten som også norske politikere må forholde seg til. Det er derfor viktig at regjeringen nå for alvor starter arbeidet med å tilpasse de norske alkoholavgiftene til nivået i våre naboland, sier Ivar Amundsen formann i Vin- og Brennevinsimportørenes Forening (VBF)
Rapporten viser at den danske grensehandelen med brennevin er i stor vekst og over 30 prosent av brennevinet som konsumeres i Danmark er nå kjøpt i Tyskland. Ved en avgiftsreduksjon håper det danske Skatteministeriet å stoppe denne utviklingen. En avgiftsreduksjon vil også medføre at den danske staten vil tjene gode penger på økt svensk og norsk grensehandel.
- En dansk avgiftsreduksjon på nærmere 50 kroner vil innebære at en flaske brennevin vil koste rundt 127 kroner i Danmark mens den koster rundt 218 kroner i Sverige og 280 kroner i Norge. Det er derfor grunn til å forvente en betydelig økning i grensehandelen med Danmark om ikke våre avgifter reduseres tilsvarende, sier Amundsen