Nå kan du gratis få Ukens vin som e-post. Se lenger ned for mer informasjon.
Querceto Chianti 2013 (47443) er den meget respekterte produsenten Castello di Querceto sitt tilbud til den som elsker chianti men som fortsatt sliter med etterdønningene etter julehandelen. Hundre kroner er nemlig i det nederste prissjiktet for vin fra hjertet av Toscana. Og selv om ikke alle druene til denne vinen kommer fra Quercetos høytliggende vinmarker i det kuperte Chianti Classico-landskapet rundt Greve in Chianti (noen av dem er kjøpt - derfor betegnelsen Chianti DOC), er den laget med samme respekt for råvarene som er denne vinprodusentens varemerke.
Ren, saftig og ganske intens kirsebærfruktighet, bløt og behagelig med god friskhet. En deilig drikkevin som også gjør god figur på matbordet, spesielt sammen med enklere retter som pasta, gjerne de litt krydrete versjonene, og selvsagt italienske forretter (antipasti) med såvel spekemat som bearbeidete grønnsaker. Dessuten til en ellers lite vinvennlig klassiker for kveldskosen, nemlig omelett - og gjerne med sopp og skinke.
For å bli kjent med Quercetos viner fra egne vinmarker må du bla opp med atskillig mer enn en hundrelapp. Vi hopper imidlertid bukk over den vanlige chianti classicoen, legger på noen tiere og kommer til neste trinn på skalaen som gir mye mer for pengene: Castello di Querceto Chianti Classico Riserva 2003 (46267). 1999 er dessuten et trygt år for investeringer i chianti og spesielt for Querceto på grunn av de perfekt modne druene. Som i riservautgaven har resultert i god fyldig bærsødme og en touch av sjokolade - godt hjulpet av oppholdet i franske fat. Disse søte tonene balanseres utrolig godt av nydelige syrer og fine tanniner. En strålende matvin laget av den viktigste druen i chiantimiksen, nemlig sangiovese med tillegg av noen dråper cannaiolo. Nyt den sammen med gode kjøttretter, også lettere vilt som hjort.
Selv om det er "blandingsvinen" chianti classico som er Quercetos hovedprodukt, har vinslottet fått mye oppmerksomhet for sine enkeltvinmarksviner, som selvsagt produseres i langt mindre kvanta. Ikke bare fordi parsellene er små, men også fordi utbyttet gjennomsnittlig er lavere. Så koster da også viner som Il Picchio, La Corte, Querciolaia og Cignale langt mer enn riservaen. I øyeblikket er de ikke tilgjengelig i Norge, men vil muligens komme i salg til høsten, og da trolig i form av 2001 som er nok et interessant chiantiår for den som satser på vin som skal ligge en stund. 1999-utgavene av disse vinene er i alle fall i øyeblikket langt unna toppen av modningskurven.
Il Picchio kommer fra vinmarker som ligger opp mot 450 m. o. h. Siden de er østvendte, blir resultatet relativt kjølig frukt, gode syrer og finkalibrerte tanniner. Elegant, relativt myk og meget innsmigrende. En vin som vil utvikle seg videre i minst fem-seks år til. La Corte kommer fra enda høyere beliggende vinmarker som er vestvendte og som har noe eldre vinstokker (30 år). Større sødme og mer stofflig men fortsatt med den rene og elegante frukten som i kombinasjon med flotte syrer og gode tanniner borger for en tilnærmet perfekt matvin som også vil utvikle seg videre i minst seks-sju år.
Med Querciolaia forlater vi de rene sangiovesevinene til fordel for en blanding med cabernet sauvignon. Hvilket gir en mer maskulin vin med større munnfølelse, tøffere tanniner og et mer uttalt fatpreg men stadig like forførende som de to andre. Den vil absolutt ha godt av å hvile seg et år til (og tåler inntil ti år) før den nytes og da til mat med en del fedme i tilberedningen.
Cignale er laget av cabernet sauvignon og litt merlot fra vinmarker opp til 520 m. o. h. med et utbytte helt nede på 25 hl/ha. Resultatet er en svært tett og stoffrik vin som trenger en del luft for å tine opp. Da stråler den til gjengjeld opp med masser av søte mørke bær, mye mørk sjokolade, mokka og eksotisk trevirke. En supertoscaner som riktignok bærer på en tung bør av nye fat men som i løpet av de neste to årene vil svelge unna en del og som vil holde i minst seks-sju år.
Bestille SMS kun én gang: Skriv ukensvin (i ett ord) og send til 1986. Etter noen sekunder får du Ukens vin på displayet.