Billig trøst

Selv om januarbudsjettet er skåret inn til beinet, og kontoen er nesten helt tom, har du råd til denne ukens vin som simpelthen er utrolig billig.
Aase E. Jacobsen
05 Januar 2005 - 02:01

Nå kan du gratis få Ukens vin som e-post. Se lenger ned for mer informasjon.

Aase JacobsenFoto: Eva Brænd

Det eneste element av festligheter og nytelse (?) den første uken av januar byr på er juletrefester - for de med barn i familien vel å merke. Alle andre ser med lengsel frem til årets første lønn utbetales, slik at det normale livet kan gjenopptas. Litt rødvin må du imidlertid kunne unne deg, og klarer du å skrape sammen to og en halv hundrelapp, får du hele tre liter med saftig, bærpreget og myk vin helt uten bitterpreg. Men likevel ikke uten karakter.

Selv om Longchamps (47355) (3 liter) fortrinnsvis er en drikkevin, kan den godt nytes til mat, om enn ikke den kraftigste. Men sammen med lavbudsjettmat som pasta, pizza og enklere gryteretter gjør den seg helt perfekt.

Kilden til denne boksvinen er ulike deler av Languedoc-Roussillon i Sør-Frankrike. Ansvarlig for å velge ut de endelige komponentene er vingrossistfirmaet (negociant) Adet Seward som har skreddersydd smaken for det norske markedet. Det er som regel slik det gjøres for boksviner som lever et eget liv på siden av flaskeproduktene. Norge og Sverige er som kjent storkonsumenter av boksvin og det lønner seg derfor å lage egne blandinger for disse markedene, og gjerne en for hvert marked.

Longchamps er en såkalt vin de pays d'oc til tross for at druene er de tradisjonelle for regionen, nemlig grenache og syrah. Forklaringen er nok at druene kommer fra et for stort område til å tilfredsstille kravene i reglementet for områdebetegnelse (AOC) i den franske vinloven. En annen årsak kan være at den er laget av druer fra vinstokker som er for unge for loven. Eller også at utbyttet er for høyt i forhold til AOC-lovverkets øvre grense (som er ganske høy). Det siste forholdet virker imidlertid usannsynlig siden det ville gitt en langt slappere vin enn det Longchamps viser seg å være.

De fleste rimelige viner fra Languedoc som utnytter de tradisjonelle druene innholder også de mindre attraktive cinsault og carignan. Kombinasjonen av grenache som sikrer saftighet og bærsødme og syrah som gir mer struktur i form av syre og tanniner er optimal for denne vinen. Selv om akkurat de siste ikke er overrepresentert i denne vinen. Men så er Longchamps ikke beregnet på annet enn nåkonsum, og til det har den mer enn nok av saftig bærpreg å by på.

Bestill Ukens vin med en gang
Ønsker du å bestille Ukens vin trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
Dersom du ønsker å bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Ukens vin på mobilen - som MMS og SMS
Står du på Polet og ikke husker hva Ukens vin heter, kan du få det som SMS eller MMS-tekstmelding på mobiltelefonen din.

w MMS:
Skriv Ukens og send til 2004.
Du mottar deretter Ukens vin - med bilde og fyldig tekst - hver tirsdag.
Tjenesten koster 5 kroner pr. mottatt melding.
Vil du stoppe tjenesten, skriver du Ukens stop og sender til 2004.

w SMS:
Skriv varsle ukensvin og send til 1986. Du får Ukens vin sendt som kortfattet tekstmelding til din mobiltelefon hver uke.
Hvis du på et senere tidspunkt ønsker å avslutte abonnementet, sender du kodeordet: Stopp ukensvin til 1986.
Pris for tjenesten er kroner 5 pr. mottatt melding.

Bestille SMS kun én gang: Skriv ukensvin (i ett ord) og send til 1986. Etter noen sekunder får du Ukens vin på displayet.

Ukens vin som e-post er en ny spennende tjeneste fra aperitif.no, og selvfølgelig gratis. Hver tirsdag, altså én dag før alle andre kan lese om den, får du som abonnerer på Ukens vin en e-post rett i postkassen din. Alle andre kan først lese om Ukens vin på onsdag. Det gir deg et forsprang når du vil kjøpe en av godbitene, samtidig som du rekker å bestille dem til helgen.
 
Benytt påmeldingsfeltet nedenfor for å melde deg på Ukens vin:

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

To supre viner i basis fra denne superkvinnen
+
Ukens vin

To supre viner i basis fra denne superkvinnen

Julia Kemper har satt ettertrykkelig spor etter seg i basishylla med stadig nye viner i klassen klar adresse og veldig god valuta for pengene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Fra stygg andunge til hvit svane takket være ny filosofi
+

Fra stygg andunge til hvit svane takket være ny filosofi

Druesorten trebbiano toscano opplever et skikkelig oppsving i Toscana. Fra å være basis for hverdagsviner eller blandes i enkle utgaver av chianti, til å få et eget og sterkere renomme.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Campanias hemmelige spekeskinke
+

Campanias hemmelige spekeskinke

I Pietraroja lages en spekeskinke etter samme oppskrift som for tre hundre år siden, og den er en kandidat til å representere Campania i den italienske gastronomiske eliten. Men enn så lenge er den en lokal hemmelighet.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Den ekstra "søndagen" krever noe lettlaget, men ikke mindre smaksrikt
Dagens rett

Den ekstra "søndagen" krever noe lettlaget, men ikke mindre smaksrikt

Til denne retten kan du fint bruke rester av annen type kjøtt. For det er sausen som gjør susen.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
To supre viner i basis fra denne superkvinnen
+
Ukens vin

To supre viner i basis fra denne superkvinnen

Julia Kemper har satt ettertrykkelig spor etter seg i basishylla med stadig nye viner i klassen klar adresse og veldig god valuta for pengene.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Fra stygg andunge til hvit svane takket være ny filosofi
+

Fra stygg andunge til hvit svane takket være ny filosofi

Druesorten trebbiano toscano opplever et skikkelig oppsving i Toscana. Fra å være basis for hverdagsviner eller blandes i enkle utgaver av chianti, til å få et eget og sterkere renomme.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Lag en fiskemiddag som er proppfull av gode smaker
Dagens rett

Lag en fiskemiddag som er proppfull av gode smaker

Det er utrolig hvor mye smak og dybde som skapes om du lar norsk sei bade i indiske ingredienser.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Store flasker i basis til knallpris
+
Ukens vin

Store flasker i basis til knallpris

Disse vinene er som skapt for påskebagasjen – eller kjelleren.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Slik kan du også lage cæsarsalat
Dagens rett

Slik kan du også lage cæsarsalat

Det finnes like mange oppskrifter på denne klassikeren som det finnes kokker. Men noen ting ha de felles.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Campanias hemmelige spekeskinke
+

Campanias hemmelige spekeskinke

I Pietraroja lages en spekeskinke etter samme oppskrift som for tre hundre år siden, og den er en kandidat til å representere Campania i den italienske gastronomiske eliten. Men enn så lenge er den en lokal hemmelighet.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her