Drikke
Bedre (jule)vin enn dette finnes ikke

Bedre (jule)vin enn dette finnes ikke

Om du er drittlei alt julepratet allerede, er det forståelig, men disse vinene overlever både denne og mange juler etter.
Aase E. Jacobsen
10 Desember 2014 - 14:55

Få Godbiter i pollisten som nyhetsbrev

Aase E. Jacobsen

Franco Pacenti lager strålende viner fra sin eiendom nord for Montalcino i «underområdet» Canalicchio. Vingården ligger ved 280 m.o.h. og har nordøstvendte vinmarker hvilket sammen med jordsmonnet av skifer, sand og lett leire gir en kjøligere (om det er mulig å snakke om det her) og mer elegant vinstil.

Les mer om Montalcino og mulige underområder

De har en unik bløthet og krydderkarakter som kombinert med den sødmefylte frukten og modne tanninene byr på en stor drikkeopplevelse.

Selvsagt er dette viner som også stråler på matbordet. Brunello er gjerne førstevalget til mange av den kalde årstidens retter, og Francos viner er i en klasse for seg.

Hans vanlige brunello finnes sågar i to årganger. Franco Pacenti Canalicchio Brunello di Montalcino 2008 (17396) er fruktigere og litt bløtere enn, men like konsentrert som Franco Pacenti Canalicchio Brunello di Montalcino 2009 (18197) som på sin side har litt fastere tanniner. Begge har et veldig godt lagringpotensial, men hvis du har tenkt å legge en av dem riktig lenge på vent, ville jeg satset på 2009 som generelt anses som bedre enn 2008. Men alle regler har unntak, og Franco lager knallgode viner uansett årgang.

Som en ung brunello

Francos toppvin som bare lages i de aller beste årgangene, deriblant historiske 2007, er Franco Pacenti Canalicchio Brunello di Montalcino Riserva 2007 (18198). Den har større dybde enn den vanlige brunelloen, noe mørkere frukt, og er enda mer krydret og varm. En stor vin som helst bør lagres noen år før den nytes til det beste du kan oppdrive av vilt.

Se alle de gode viltoppskriftene du kan velge mellom

Francos rosso, Franco Pacenti Canalicchio Rosso di Montalcino 2012 (17516), er et ekstra godt kjøp all den tid den «egentlig» er en brunello, bare med kortere fatmodning. For å holde kvaliteten på brunelloene så høy som mulig, deklassifiserer Franco deler av produksjonen til rosso som etter 8-10 måneder i de store klassiske fatene kalt botte er klar for flaske. Brunelloene får derimot henholdsvis 24 og 30 måneders opphold i de samme fatene.
 
Bestill vinen med en gang
Ønsker du å bestille vinen trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
Vi gjør oppmerksom på at på grunn av denne spaltens popularitet, og siden enkelte viner er tilgjengelig i mindre kvanta enn andre, kan det oppstå en utsolgt-situasjon. Du vil i så fall få beskjed om det fra Vinmonopolet, samt vanligvis også en dato for når vinen atter er å få tak i.
 
Hvis du vil bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Godbiter i pollisten som nyhetsbrev:
Hver onsdag, altså én dag før alle andre kan lese om det, får du som abonnerer på nyhetsbrevet det rett i postkassen din. Selvfølgelig helt gratis.

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Den berømte ansjossausen colatura di alici er en direkte arv fra romernes garum
+

Den berømte ansjossausen colatura di alici er en direkte arv fra romernes garum

Den italienske ansjossausen, colatura di alici, fra Cetara på Amalfikysten har aner fra Romertiden, og lages i stor grad slik fortsatt. Vi har besøkt restauranten Acquapazza som lager sin egen saus.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

By på en festrett av den lekre lammefileten med sesongens grønnsaker.
Dagens rett

By på en festrett av den lekre lammefileten med sesongens grønnsaker.

Lammefilet er luksus - den er både liten og ytterst mør. Med denne oppskriften er det masse tilbehør som drøyer ut den eksklusive råvaren.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Når fisken får følge av blåskjell- og epleragu samt potet- og pancettaterrine, tilfredsstilles alle smaksløker
Dagens rett

Når fisken får følge av blåskjell- og epleragu samt potet- og pancettaterrine, tilfredsstilles alle smaksløker

Dette lekre fiskemåltidet feirer høsten og alle dens beste råvarer. Dertil serveres hvitvin av minst like høy kvalitet.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Heldig er den som har bursdag og får denne servert
Ukens drink

Heldig er den som har bursdag og får denne servert

Jack Daniel's som balanseres med friske bringebær og syrlighet fra tranebær samt toppes med champagne er en bursdag verdig. Den smaker fortreffelig også resten av årets 364 dager.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Den berømte ansjossausen colatura di alici er en direkte arv fra romernes garum
+

Den berømte ansjossausen colatura di alici er en direkte arv fra romernes garum

Den italienske ansjossausen, colatura di alici, fra Cetara på Amalfikysten har aner fra Romertiden, og lages i stor grad slik fortsatt. Vi har besøkt restauranten Acquapazza som lager sin egen saus.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

By på en festrett av den lekre lammefileten med sesongens grønnsaker.
Dagens rett

By på en festrett av den lekre lammefileten med sesongens grønnsaker.

Lammefilet er luksus - den er både liten og ytterst mør. Med denne oppskriften er det masse tilbehør som drøyer ut den eksklusive råvaren.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Slik velger du vin til fårikål
Mat og vin i kombinasjon
Vin til fårikål

Slik velger du vin til fårikål

Stadig flere serverer fårikål som festmat, men hva serverer vi å drikke til den norske klassikeren?

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Park Hotel Vossevangens vinkart fortsatt blant verdens beste

I The World's Best Wine Lists Awards 2024 fikk hotellets vinkjeller hele to priser.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Smak 8 viner fra prestisjefylt spansk produsent
Matkurs og vinkurs
Vinsmaking i Oslo 14. november

Smak 8 viner fra prestisjefylt spansk produsent

Hold av den 14. november. En av "50 World Most Admired Wine Brands" kommer til Norge har med seg 8 spennende viner til deg!

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Når fisken får følge av blåskjell- og epleragu samt potet- og pancettaterrine, tilfredsstilles alle smaksløker
Dagens rett

Når fisken får følge av blåskjell- og epleragu samt potet- og pancettaterrine, tilfredsstilles alle smaksløker

Dette lekre fiskemåltidet feirer høsten og alle dens beste råvarer. Dertil serveres hvitvin av minst like høy kvalitet.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her