Bedre druer i radarsiktet

De fleste vinmakere har som sitt fremste mål å gi oss vinglede. Men det koster selvsagt penger. En ny radarteknikk som skanner jordsmonnet kan imidlertid for fremtiden sikre oss fabelaktige viner til lav pris.
Redaksjonen
27 November 2003 - 02:00

Susan Hubbard ved University of California er i ferd med å teste ut en modifisert radar som skanner jordsmonnet i vinmarkene. Formålet er å raskt og enkelt kunne finne ut nøyaktig hva som skal til for å oppnå det korrekte fuktighetsnivået for vinplantenes vekstmiljø.

Drenering
Dreneringen i jordsmonnet er svært viktig for en vinplantes evne til å produsere gode druer.
- Dersom en vindyrker ikke forstår hvordan fuktigheten distribueres i den jorda druene deres vokser i, blir det også svært vanskelig å forstå hvordan man kan klare å oppnå den optimale dreneringen, sier Hubbard.

Den nye teknikken vil gi vinmakeren et bilde av hvordan dreneringen fungerer i hans vinmarker, og derved også gi et svar på hvilke tiltak som skal til for å gi plantene mulighet til å gi optimalt resultat. Gevinsten ligger i maksimal kvalitet for en rimelig penge.

Stress
De fleste vil vel tro at det å vanne i vinmarken er en grei prosess. Daniel Bosch, ansvarlig for Robert Mondavis vinmarker i Oakville, California, forteller at dette ikke er tilfelle:
- Du ønsker selvsagt ikke (ved å holde igjen på vanntilgangen) å stresse en vinplante så langt at dens blader faller av. Noe stress er selvsagt nødvendig for at røttene skal søke dypt nok ned i jorda, men balansen er hårfin, i og med at man ikke ønsker at plantene skal få for god tilgang på vann og derved vokse for meget, sier Bosch.

Og det er her vi er ved kjernen og det spennende med den nye radarinnretningen;
Stress resulterer nemlig i vesentlig høyere kvalitet på druene, men dersom vinmakeren ikke har nok kunnskap om jorda vinplantene vokser i kan utfallet bli svært negativt - også økonomisk sett.

Full kontroll
Teoretisk sett kan man skanne hver eneste kvadratcentimeter av vinmarken og kjøre full analyse. Det som imidlertid er viktigst er å se hvor det finnes sandbasert jord (som drenerer svært godt) og hvor det finnes leire (som altså holder på fuktigheten).

Hubbard ser også for seg en fremtid hvor traktorene i vinmarken kontinuerlig radarsjekker grunnen og oversender dataene for videre analyse.

Les mer her

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Nordmenn elsker gresk (hvit)vin, prøv disse nyhetene
+
Ukens vin

Nordmenn elsker gresk (hvit)vin, prøv disse nyhetene

Gjør en gresk vri på 1. mai-helgen i år, fr den ene kan du plukke med deg allerede i dag i de fleste polutsalg.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Med helstekt kylling blir det alltid god stemning rundt bordet
Dagens rett

Med helstekt kylling blir det alltid god stemning rundt bordet

Helstekt kylling er en skikkelig festrett, og sausen lager seg nesten helt selv under stekingen.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Har du en flaske J&B innerst i barskapet, må du prøve Purple Heather
Ukens drink

Har du en flaske J&B innerst i barskapet, må du prøve Purple Heather

Noen whiskyer er så nøytrale at de trenger drahjelp fra andre ingredienser.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Fra stygg andunge til hvit svane takket være ny filosofi
+

Fra stygg andunge til hvit svane takket være ny filosofi

Druesorten trebbiano toscano opplever et skikkelig oppsving i Toscana. Fra å være basis for hverdagsviner eller blandes i enkle utgaver av chianti, til å få et eget og sterkere renomme.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Nordmenn elsker gresk (hvit)vin, prøv disse nyhetene
+
Ukens vin

Nordmenn elsker gresk (hvit)vin, prøv disse nyhetene

Gjør en gresk vri på 1. mai-helgen i år, fr den ene kan du plukke med deg allerede i dag i de fleste polutsalg.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Med helstekt kylling blir det alltid god stemning rundt bordet
Dagens rett

Med helstekt kylling blir det alltid god stemning rundt bordet

Helstekt kylling er en skikkelig festrett, og sausen lager seg nesten helt selv under stekingen.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Møt Englands fremste stjernevinmaker som kan mer enn musserende vin
+
Godbiter i pollisten

Forsiden akkurat nå - 4

To supre viner i basis fra denne superkvinnen
+
Ukens vin

To supre viner i basis fra denne superkvinnen

Julia Kemper har satt ettertrykkelig spor etter seg i basishylla med stadig nye viner i klassen klar adresse og veldig god valuta for pengene.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Raskere enn dette kan du ikke lage spagetti til middag
Dagens rett
Spagetti med enkel tomatsaus og bacon

Raskere enn dette kan du ikke lage spagetti til middag

Hjemmelaget tomatsaus smaker bedre og koster mindre enn kjøpesaus. Dagens oppskrift er i tillegg både rask og enkel.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Har du en flaske J&B innerst i barskapet, må du prøve Purple Heather
Ukens drink

Har du en flaske J&B innerst i barskapet, må du prøve Purple Heather

Noen whiskyer er så nøytrale at de trenger drahjelp fra andre ingredienser.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her