Som kjent har vindyrking i Asti- og Monferrato-området en flere hundre år gammel tradisjon og har alltid spilt en ledende rolle og det på flere måter. Vindyrkingen har over tid formet, ikke bare landskapet – hvis unike skjønnhet har satt det på UNESCOs verdensarvliste – men også livet til folket som har bebodd det siden antikken.
Knapt noe annet sted enn i Monferrato kan det sies at landskapet er så sterkt knyttet til vinkulturen. Det uendelige antallet vingårder, kun avbrutt av små landsbyer og middelalderslott, er et uttrykk for en historisk tradisjon knyttet til dyrking av vinstokker som også er dypt forankret i lokalsamfunnet. En skattekiste av kulturell og naturlig egenart som gjennom vinen finner en helt spesiell ambassadør.
Jordsmonnet som Barbera og de andre tradisjonsrike Monferrato-druesortene dyrkes på, og samtidig bidrar til utviklingen av deres egenskaper og høye kvalitet, kan dateres mer enn 2 millioner år tilbake i tid; den gang havet begynte å trekke seg tilbake fra det som nå er Po-dalen, og satte i gang prosessen med å forme landskapet til dagens grønnkledde topografi.
Blant de mange ulike vinene og vinstilene som dette området gir, er Barbera d'Asti DOCG definitivt en av dem som er aller mest representativ for de eldgamle jordbrukstradisjonene, men som samtidig har evnet å fornye seg over tid for å møte endrede behov, preferanser og smak.
Sammen med framstilling i ståltank, som gir en friskere og raskere drikkeklar vinstil, har også bruken av barriques og større eikefat utviklet seg parallelt for å gi en Barbera Superiore som er mer kompleks og som tåler lagring. Barbera d'Asti er derfor synonymt med både å kunne nytes nå og å kunne utvikle seg videre i flere år.
Om Barbera d'Asti DOCG er den mest representative appellasjonen i Monferrato-området, representerer Nizza DOCG det ypperste av druesorten. Nizza DOCG kan kun lages av Barbera-druer fra 18 kommuner som alltid har utmerket seg med å gi druer av ekstra høy kvalitet.
Den bredeste og trolig mest fleksible av alle appellasjonene er uten tvil Piemonte DOC, all den tid den brukes for en lang rekke druesorter som er typiske for Monferrato: Barbera, Bonarda, Brachetto, Grignolino, Cortese, Chardonnay, Moscato Bianco, Pinot Bianco, Pinot Grigio og Pinot Nero, både tørre og søte viner, med og uten bobler.
Fra det vidtfavnende området for Piemonte DOC, beveger vi oss videre til den lille håndfullen med kommuner hvor Ruchè di Castagnole Monferrato DOCG er tillatt, det bety Castagnole Monferrato og noen få andre landsbyer.
Ruchè er ikke bare lite utbredt, men også en av de sjeldneste opprinnelige druesortene i Asti Monferrato. Sammen med Freisa d'Asti DOC gir den en vin med eldgamle tradisjoner, som opprinnelig ble laget som en søt vin, beregnet på å nytes sammen med fruktbaserte deserter.
Terre Alfieri DOCG, Albugnano DOC, Cortese dell'Alto Monferrato DOC, Dolcetto d'Asti DOC, Grignolino d'Asti DOC, Loazzolo DOC og Malvasia di Castelnuovo Don Bosco DOC er andre viktige og prestisjefylte appellasjoner.