Bar, børs og katedral

Knapt noe sted passer uttrykket børs og katedral bedre enn for Soul Bar Restaurant og Casino i Aberdeen.
Aase E. Jacobsen
22 August 2008 - 12:05

For Soul Bar Restaurant og Casino ligger nemlig i en kirke som i mer enn hundre år huset en stadig mindre skare av medlemmer av Church of Scotland.
 
Mot slutten av forrige årtusen begynte nemlig dette, som så mange andre britiske kirkesamfunn i pengenød, å selge bygningsmassen.

Få endringer
PB Development med den lokale forretningsmannen Stuart Clarkson i spissen, for øvrig Aberdeens viktigste utelivsinvestor, skaffet seg to kirker på Union Street. Det er byens hovedgate, og hotteste utelivsadresse. College Babylon er en bar med en nattklubb i toppetasjen, mens Soul har en bar og restaurant i første og et casino i kirkebyggets øvre del.

- Med den enorme høyden under taket var det naturlig å legge inn et gulv for å skille etasjene. Utover det har vi faktisk ikke gjort så mye, men forsøkt å beholde mest mulig av det opprinnelige, forklarer Yomi Adebowale som er daglig leder for Souls første etasje og har 60 ansatte i sin stab.

Blant annet var en av forutsetningene for å endre bruksområdet for kirken å beholde orgelet. Det er nå en integrert del av interiøret i casinoet som domineres av de fantastiske glassmaleriene på hver kortside av kirkeskipet.

Casinoet som først åpnet i 2007, tre år etter bar- og restaurantdelen, er et av de største i Skottland. Det lever imidlertid sitt helt egne liv i forhold til resten av "butikken", mye grunnet streng lovgivning. Konseptet er medlemsbasert, men ikke-medlemmer får også adgang så fremt de har med pass.

Investerer i kvalitet
Mens casinoet kjører fra ni om kvelden til 4-5 om morgenen, åpner førsteetasjen kl. 8. Og holder på til vel etter midnatt som for øvrig er tidspunktet for når ølkranene stenges i byen. Soul er i dag Aberdeens travleste utested. Mens de fleste restaurantene i byen stenger kl. 14 og åpner igjen kl 18, holder Soul-kjøkkenet åpent non stop.

Soul er blitt et møtepunkt ikke bare for de kule, men også for nybakte mammaer med barnevogner, godt voksne damer som kommer for te og kaker samt ikke minst for byens hektiske forretningsliv.
 
Aberdeen er Skottlands svar på Stavanger, hvilket gjør at det er en by med høyt aktivitetsnivå og mye penger, også blant de unge.

- Mange er her hver dag, og til og med flere ganger om dagen, forteller Adebowale.

Det er imidlertid ikke kombinasjonen av kirke og "ugudelige" aktiviteter som trekker folk, det er nemlig ingen sensasjon lenger i Storbritannia. Derimot den kompromissløse satsingen på kvalitet.

- For å tjene mye penger, må du også investere skikkelig i alt fra interiør og dekketøy til råvarer. Vi bruker gode råvarer uten å overprise, men folk er villige til å betale for kvalitet. Vi prøver også å bruke mest mulig lokale råvarer, spesielt mye fisk, og den må selvsagt være fersk.

200 cocktails
Men kjøkkenet er imidlertid ikke skotsk, for her mikses alle verdens stilarter. Ryktet om å by på god mat har gjort Soul til en storprodusent av måltider.
 
I løpet av en fredag eller lørdag går det unna 4-500 hovedretter, og etter en uke rundt 3000. I tillegg selges det store mengder såkalte supersandwicher som gir mye god mat for pengene.
At Soul lager ekstra gode drinker, er også en etablert sannhet.
 
- Vi har den beste cocktailmenyen i byen, sier Adebowale med dårlig skjult stolthet og legger til: - Vi har flere signaturcocktails, og vi er spesielt kjent for mojitoene våre. Ingen andre barer i Aberdeen lager dem slik vi gjør, og det er heller ingen som selger mer cosmos og mojitos enn vi.

På en uke går det unna 1500-2000 cocktails. Alle drinker lages foran gjesten, helt fra grunnen av og selvsagt med friske råvarer i størst mulig utstrekning. Souls barsjef Gary Clark bruker kun premium brennevin.

- Gir du folk kvalitet, og lager cocktailene på riktig måte, så kan du også ta den prisen du må, sier han.

Lite fyll
På Soul er happy hour er skjellsord. Men hver torsdag etter butikkenes stengetid arrangerer Soul "gin lounge" hvor gjestene får en dobbel GT for prisen av en vanlig. På disse torsdagene tilbys også alle blandete drinker for 2,95 pund som er ett pund i avslag.

Men Soul er ikke noe skinnhellig sted, for menyen med shooters til 2-2,50 pund, er populær. Den byr på søte "jentedrinker" som Liquid Bubblegum: Bailey's, Blue Bols og bananlikør. Etterspurt er også muggene som inneholder fem eller flere shots (11,50 pund og oppover). Særlig Woo Woo som er vodka, Peach Schnapps og tranebærjuice.

Til tross for at britiske byer er kjent for sine problemer med "binge drinking", og Aberdeen er intet unntak, har Soul svært lite problemer med fyll.
 
- Vi legger stor vekt på trygghet, og har veldig dyktige dørvakter som sørger for å ha full kontroll. Folk opplever at vi passer på dem og gjør alt for at de skal ha det hyggelig. Dessuten sørger våre relativt høye priser for at de som bare er på jakt etter fylla holder seg unna, påpeker Adebowale.

Musikken er også svært sentral i Soul-konseptet. Intensiteten i musikken øker på fra åtte om kvelden og utover. Prekestolen fungerer som dj-boks, og foran den er et lite dansegulv.
 
- Men folk kan egentlig danse hvor de vil, sier Adebowale. I helgene plusses det på med levende musikk, svært ofte trommiser som utfyller dj'ens musikktilbud.
 

Foto: Jan H. Amundsen

Strawberry Shortcake

Strawberry Shortcake
Ingredienser
1½ del Amaretto
1 del Crème de Fraise (jordbærlikør)
3 deler matfløte (20 % fett)
1 del usøtet jordbærpuré

Fremgangsmåte

Shake alle ingrediensene bortsett fra jordbærpuréen med is.
 
Sil over i avkjølt cocktailglass og hell jordbærpuré på toppen i en spiral.
 
Tips1:
Drinken smaker ekstra godt når glasset er skikkelig kaldt. Det får du ved å sette det i fryseren i 15 minutter før miksingen starter.
 
Tips2:
Hvis du vil ha en rødere drink, tilsetter du jordbærpureen fra starten. 
 

Sendt inn av Soul Bar, Restaurant & Casino, Aberdeen

Vurder oppskriften

Chambord Punch

Chambord Punch

Fremgangsmåte

Hell alle ingrediensene i en shaker med is og rist godt. Sil over i et avkjølt cocktailglass. Pynt med limespiral.
 
Tips:
Du kan også helle alle ingrediensene i et vinglass med isbiter.
 
Råvarer:
 
 

Sendt inn av Soul Bar, Restaurant & Casino, Aberdeen

Vurder oppskriften

Japanese Sour

Fremgangsmåte

Shake alle ingrediensene bortsett fra jordbærlikøren med is.

Ha jordbærlikøren i bunnen av et stort, godt avkjøt cocktailglass. Sil over innholdet i shakeren slik at det legger seg som et eget lag over likøren.
 
Råvarer:

Sendt inn av Soul Bar, Restaurant & Casino, Aberdeen

Vurder oppskriften
Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Siste innspurt før nyttårsfeiringen – gå for en av disse champagnene
+
Godbiter i pollisten

Siste innspurt før nyttårsfeiringen – gå for en av disse champagnene

Dette er de beste champagnekjøpene i basis – fire helt forskjellige champagner som alle byr på solid valuta for (omtrent) det samme pengebeløpet

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

I siste liten? Denne lekkerbiskenen til julematen finnes på 104 pol
+
Ukens vin

I siste liten? Denne lekkerbiskenen til julematen finnes på 104 pol

Denne 6 år gamle rieslingen kommer til å gjøre suksess til alle juleukas måltider.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Ribbe er en så spennende råvare at den bare ber om eksperimentering
Dagens rett

Ribbe er en så spennende råvare at den bare ber om eksperimentering

Her får du en deilig ribbe med alternative, men like fullt spennende smaker - prøv den du også.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Se så mye du kan bruke pinnekjøtt til
Guide
Oppskrifter med pinnekjøtt

Se så mye du kan bruke pinnekjøtt til

Pinnekjøtt er julemat nummer en for mange, men godsakene bør ikke forbeholdes julaften. Her får du inspirasjon til  utvide din pinnekjøttmeny - og ikke minst utnytte restene.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Siste innspurt før nyttårsfeiringen – gå for en av disse champagnene
+
Godbiter i pollisten

Siste innspurt før nyttårsfeiringen – gå for en av disse champagnene

Dette er de beste champagnekjøpene i basis – fire helt forskjellige champagner som alle byr på solid valuta for (omtrent) det samme pengebeløpet

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

I siste liten? Denne lekkerbiskenen til julematen finnes på 104 pol
+
Ukens vin

I siste liten? Denne lekkerbiskenen til julematen finnes på 104 pol

Denne 6 år gamle rieslingen kommer til å gjøre suksess til alle juleukas måltider.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Apéritifs store jule- og nyttårsmeny gir deg svar på alle spørsmål om julematen
Guide
Julemat

Apéritifs store jule- og nyttårsmeny gir deg svar på alle spørsmål om julematen

Apéritifs julemeny inneholder alle oppskrifter du behøver for å gjøre julen vellykket, også når det gjelder å velge passende drikke.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Dette er de beste alkoholfrie drikkene du finner på polet
+
Tester
Alkoholfritt

Dette er de beste alkoholfrie drikkene du finner på polet

Når du likevel er på polet, kan du kjøpe med deg noen gode alkoholfrie alternativer laget av norskdyrket frukt, av importerte bær, musserende te, imponerende vin - eller øl - alle helt uten.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Gjør som svenskene, server denne klassikeren til julefrokost eller -lunsj
Dagens rett
Janssons fristelse

Gjør som svenskene, server denne klassikeren til julefrokost eller -lunsj

Det er ingen grunn til å fortelle familiens mest følsomme at det er ansjos i denne potetgratengen. De vil garantert elske den.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Ribbe er en så spennende råvare at den bare ber om eksperimentering
Dagens rett

Ribbe er en så spennende råvare at den bare ber om eksperimentering

Her får du en deilig ribbe med alternative, men like fullt spennende smaker - prøv den du også.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her