Den norske kokebokhøsten er stor, nesten tilbake til toppåret 2007, målt i antall titler. Med 39 norskproduserte kokebøker til gjennomlesing hadde juryen en krevende, men smaks- og opplevelsesrik jobb.
Bakeboom
Årets kokebøker preges av baketrenden som rir landet, i alt sju titler er rendyrkete bakekonsepter. Blant finalistene er det da også to slike bøker, signert landets fremste innen det søte kjøkkenet.
Les om fjorårets beste kokebok
Generelt er det mange gode ideer blant de nye kokebøkene, men flere mangler gjennomføringsevne for å hevde seg. Det er heller ikke mye nyskapning i årets kokebokhøst.
Ikke bare stas
Juryen peker også på mye dårlig håndverk når det kommer til forsider. En dårlig forside kan ødelegge helhetsinntrykket.
Ellers preges bildet av bloggerne – mest på vondt. Nostalgi-tradisjonstrenden lever sterkere enn før selv om disse kokebøkene ofte bærer preg av sparebluss. Og matkjendisbøkene kommer vi ikke utenom. Ei heller blant årets fem finalister.
Are Brean og Sverre Aurstad, Studentkokeboka
En kokebok som tar ungdom i utdanningssituasjon på alvor, med oppskrifter og tips som hjelper deg å lage ukomplisert, god og næringsrik mat.
Prisbevissthet og råvarekunnskap forenes i fine og lettfattelige fremstillinger.
Et skritt på veien til beherskelse av kokekunst og matvett, og til forståelsen av det gode måltidets betydning for både ytelsesevne og humør.
Les mer om boken og bestill her
Arne Brimis store kokebok fra Vianvang
Med råvarer fra fjell, skog og vann evner Arne Brimi å friste og forføre sine lesere, i sin første virkelige praktbok.
Det er tydelig at den er blitt til ved foten av Jotunheimen.
Tradisjon og fornyelse blir gjerne klisjéer, men i denne boken er det begreper som løfter frem fantastiske retter og suveren matkunst, godt plassert i verdens vakreste natur.
Les mer om boken og bestill her
Lise Finckenhagen, Slikkepott
En av Norges desidert fremste kokker byr på hundre kakeoppskrifter som smaker og dufter av krydder, frukt, bær og eleganse.
Dette er en usedvanlig vellykket og inspirerende bok om kakebaking, uten tvil den beste på mange år.
Illustrasjonene er inviterende og appetittvekkende, tekstene lettfattelige og fulle av overskudd.
Les mer om boken og bestill her
Sverre Sætre, Bakeboka
Denne gang har konditormesterens desserter, kaker og søte lekkerier måttet vike for surdeig, grove brød, knekkebrød, lefser og wienerbakst.
Med pedagogisk fremstilling og flotte illustrasjoner er det en bok å bli sulten av og glad i på samme tid.
Boken har et hendig og robust format som gjør at den finner sin naturlige plass i enhver kjøkkenhylle.
Les mer om boken og bestill her
Eyvind Hellstrøm, Bare mat fra mitt kjøkken
Endelig lager mesteren folkelig mat, men selv oppskriften på kålruletter har fått en dose fransk raffinement.
Det som preger boken er en gjennomtenkt kombinasjon av profesjonalitet, estetikk og pedagogisk fremstilling.
Oppskriftene er av en egen, bunnsolid type: gjennomførbare, appetittvekkende og lærerike. En hendig, flott bok.
Les mer om boken og bestill her