Årets beste julemat er kåret

Etter å ha smakt seg gjennom over 170 kjøttprodukter har en fagjury funnet Norges beste julemat.
Redaksjonen
21 November 2009 - 11:00

De 12 fagdommerne har i fellesskap kåret Norges mest smakfulle julefavoritter. Julematen deles inn i sju klasser; Pinnekjøtt, julepølse, julepålegg, medisterkaker, sylte, ferdigstekt eller kokt julemat og årets tradisjonsprodukt.

Henger høyt
- Prisen for Årets julemat henger høyt og det ligger mye prestisje i å vinne. Her konkurrerer store og små produsenter fra Kristiansand i sør til Tromsø i nord, sier administrerende direktør Dag Henning Reksnes i Kjøtt- og fjørfebransjens Landsforbund (KLF). Totalt ble 63 medaljer delt ut til kjøttbedriftene som skal fylle de norske julebordene med velsmakende og god mat.

I år stakk Smedstuen Gård av med prisen for det beste pinnekjøttet. - Det var ekstremt jevnt i toppen, for i Norge har vi mange som produserer veldig godt pinnekjøtt, sier Reksnes.

Spennende pølser
Reksnes forklarer at produktene blir bedømt som salgsvare og serveringsklar vare etter mellom 25 og 40 kriterier, av minst fire fagdommere. - Vi merker at stadig flere produsenter ønsker å delta slik at de kan få vurdert produktene sine. I år var det et utrolig høyt nivå innenfor alle klassene. Likevel var det én kategori som imponerte juryen spesielt.

I pølsekategorien var det nemlig så mange sterke kandidater at hele tre produsenter endte opp med å få prisen for Årets julepølse. - Vi klarte rett og slett ikke kåre én vinner. Derfor ble det tre førsteplasser, opplyser han.

Konkurransens hoveddommer Mette Juberg Varan forteller at de tre vinnerne er helt ulike. - Det ble en tradisjonell kokt julepølse, en vossakorv og en innmatpølse. Det er ikke lett å lage gode pølser, men de som er gode er virkelig gode. De tre bidragene er sikre vinnere med en unik og ekstremt god smak, sier hun.

Nykommer til topps
Klassen for Årets beste medisterkaker ble vunnet av nykommeren Lynum Gårdsmat fra Skogn i Nord-Trøndelag. - Det er særlig morsomt at bedrifter som er med for første gang gjør det så bra med sine produkter. I tillegg er Lynum Gårdsmat en ambassadør for småskalaprodusentene. Vi har mange gode kjøttbedrifter i Norge, og at det blir stadig nye vinnere viser bare at mangfold gir kvalitet, sier hoveddommeren.

Hun trekker også fram at en stor bedrift som Finsbråten fikk 10 medaljer. - Alle bedriftene ser ut til å gjøre sitt ytterste for å levere julemat av god smak og kvalitet til norske forbrukere, sier Varan.

Reksnes er av samme oppfatning. - Kåringen gir dobbel uttelling; bedriftene får tilbakemelding på sine produkter slik at de kan forbedres, mens forbrukerne får god veiledning slik at de kan finne fram til de beste produktene, opplyser han.

Årets julematvinnere:
• Årets pinnekjøtt: Smedstuen Gård AS, Akershus, urøkt pinnekjøtt
• Årets tradisjonsprodukt: A. Strøm-Larsen AS, Oslo, julepate
• Årets ferdig stekt/kokt julemat: Jens Eide AS, Aust-Agder, bayonneskinke
• Årets sylte: Slakter Frivold AS, Vest-Agder, Slakter Frivolds julesylte
• Årets medisterkaker: Lynum Gårdsmat AS, Nord-Trøndelag, håndstekte medisterkaker
• Årets julepålegg: Leiv Vidar Slakterforretning AS, Buskerud, ribberull
• Årets julepølse, Annen pølse til jul: Arne Børresen AS, Hedmark, innmatpølse
• Årets julepølse, Julepølse Røkt: SPIS Storkjøkken, Vest-Agder, vossakorv
• Årets julepølse: Leiv Vidar AS, Buskerud, fin julepølse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

To supre viner i basis fra denne superkvinnen
+
Ukens vin

To supre viner i basis fra denne superkvinnen

Julia Kemper har satt ettertrykkelig spor etter seg i basishylla med stadig nye viner i klassen klar adresse og veldig god valuta for pengene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Fra stygg andunge til hvit svane takket være ny filosofi
+

Fra stygg andunge til hvit svane takket være ny filosofi

Druesorten trebbiano toscano opplever et skikkelig oppsving i Toscana. Fra å være basis for hverdagsviner eller blandes i enkle utgaver av chianti, til å få et eget og sterkere renomme.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Campanias hemmelige spekeskinke
+

Campanias hemmelige spekeskinke

I Pietraroja lages en spekeskinke etter samme oppskrift som for tre hundre år siden, og den er en kandidat til å representere Campania i den italienske gastronomiske eliten. Men enn så lenge er den en lokal hemmelighet.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Den ekstra "søndagen" krever noe lettlaget, men ikke mindre smaksrikt
Dagens rett

Den ekstra "søndagen" krever noe lettlaget, men ikke mindre smaksrikt

Til denne retten kan du fint bruke rester av annen type kjøtt. For det er sausen som gjør susen.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
To supre viner i basis fra denne superkvinnen
+
Ukens vin

To supre viner i basis fra denne superkvinnen

Julia Kemper har satt ettertrykkelig spor etter seg i basishylla med stadig nye viner i klassen klar adresse og veldig god valuta for pengene.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Fra stygg andunge til hvit svane takket være ny filosofi
+

Fra stygg andunge til hvit svane takket være ny filosofi

Druesorten trebbiano toscano opplever et skikkelig oppsving i Toscana. Fra å være basis for hverdagsviner eller blandes i enkle utgaver av chianti, til å få et eget og sterkere renomme.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Lag en fiskemiddag som er proppfull av gode smaker
Dagens rett

Lag en fiskemiddag som er proppfull av gode smaker

Det er utrolig hvor mye smak og dybde som skapes om du lar norsk sei bade i indiske ingredienser.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Store flasker i basis til knallpris
+
Ukens vin

Store flasker i basis til knallpris

Disse vinene er som skapt for påskebagasjen – eller kjelleren.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Slik kan du også lage cæsarsalat
Dagens rett

Slik kan du også lage cæsarsalat

Det finnes like mange oppskrifter på denne klassikeren som det finnes kokker. Men noen ting ha de felles.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Campanias hemmelige spekeskinke
+

Campanias hemmelige spekeskinke

I Pietraroja lages en spekeskinke etter samme oppskrift som for tre hundre år siden, og den er en kandidat til å representere Campania i den italienske gastronomiske eliten. Men enn så lenge er den en lokal hemmelighet.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her