Åpner Norges største pol i Sverige

Åpner Norges største pol i Sverige

Systembolaget er klar til å ta imot nordmenn i nytt gigantutsalg, få minutter fra grensen.
12 Juni 2012 - 19:46

Onsdag 13. juni åpner Systembolaget sitt nye gigantutsalg i Strømstad. Med sine 1400 kvadratmeter blir Systembolaget ved den svenske grensebyen uten tvil "Norges største Vinmonopol". Til sammenligning er Vinmonopolets største utsalg - på kjøpesenteret CC Vest i Oslo-drøyt 1200 kvadratmeter.

- At Systembolaget velger å bygge et av Nordens største alkoholutsalg i Strømstad, som har 6.000 innbyggere, sier litt om nivået på grensehandelen med vin og brennevin. Avgiftsforskjellene mellom Norge og Sverige har økt betydelig de siste årene, og Systembolaget har gode rammevilkår for å kapre norske kunder. Åpningen av et nytt «superbolag» rett over grensen vil styrke denne utviklingen og bidra til mer grensehandel, sier Ingunn Jordheim, generalsekretær i Vin- og brennevinleverandørenes forening (VBF).

Svenskenes nye «superbolag» utgjør en tredjedel av arealet i et nytt kjøpesenter som åpner ved Oslovägen, innfartsveien til Strømstad.

LES OGSÅ: Nytt gigant-«bolag» i Strømstad

En liter vin hvert tredje sekund

Tall fra Systembolaget viser at deres utsalg langs norskegrensen solgte hele 12,1 millioner liter vin i 2011. I snitt gikk det unna én liter vin hvert tredje sekund på de «norske» bolagene. Grenseutsalgene solgte også 1,6 millioner liter brennevin, 15,7 millioner liter øl og 1,1 millioner liter cider og ferdigdrinker- mesteparten til norske kunder på svenskehandel.

Ifølge tall fra SSB handlet nordmenn for 11,5 milliarder kroner på dagsturer til Sverige i 2011. Dette er en økning fra 2010 på 9 prosent.

LES OGSÅ: Ny rekord i grensehandelen

- Alkoholsalget langs grensen har vokst i flere år, samtidig som Vinmonopolets salg av brennevin og sterkvin har sunket markant, sier Jordheim.

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Fra stygg andunge til hvit svane takket være ny filosofi
+

Fra stygg andunge til hvit svane takket være ny filosofi

Druesorten trebbiano toscano opplever et skikkelig oppsving i Toscana. Fra å være basis for hverdagsviner eller blandes i enkle utgaver av chianti, til å få et eget og sterkere renomme.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Campanias hemmelige spekeskinke
+

Campanias hemmelige spekeskinke

I Pietraroja lages en spekeskinke etter samme oppskrift som for tre hundre år siden, og den er en kandidat til å representere Campania i den italienske gastronomiske eliten. Men enn så lenge er den en lokal hemmelighet.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Den ekstra "søndagen" krever noe lettlaget, men ikke mindre smaksrikt
Dagens rett

Den ekstra "søndagen" krever noe lettlaget, men ikke mindre smaksrikt

Til denne retten kan du fint bruke rester av annen type kjøtt. For det er sausen som gjør susen.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Server skreien med skikkelige påskearomaer
Dagens rett
Skrei med spinat og appelsinsaus

Server skreien med skikkelige påskearomaer

Det er appelsinsmaken som sørger for det, men denne vrien fungerer også når det ikke er påske.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Fra stygg andunge til hvit svane takket være ny filosofi
+

Fra stygg andunge til hvit svane takket være ny filosofi

Druesorten trebbiano toscano opplever et skikkelig oppsving i Toscana. Fra å være basis for hverdagsviner eller blandes i enkle utgaver av chianti, til å få et eget og sterkere renomme.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Campanias hemmelige spekeskinke
+

Campanias hemmelige spekeskinke

I Pietraroja lages en spekeskinke etter samme oppskrift som for tre hundre år siden, og den er en kandidat til å representere Campania i den italienske gastronomiske eliten. Men enn så lenge er den en lokal hemmelighet.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Store flasker i basis til knallpris
+
Ukens vin

Store flasker i basis til knallpris

Disse vinene er som skapt for påskebagasjen – eller kjelleren.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Herlige påskeviner – uansett værforhold - og veldig gode kjøp
+
Godbiter i pollisten

Herlige påskeviner – uansett værforhold - og veldig gode kjøp

Med disse to i feriebagasjen er du godt forberedt. De finnes dessuten på svært mange pol.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Ute hele dagen? Dette kommer til å gå ned på høykant - raskt å lage er det også
Dagens rett

Ute hele dagen? Dette kommer til å gå ned på høykant - raskt å lage er det også

Reinskav er nær sagt alltid å finne i selv den minste butikkens frysedisk. Derfor er det en selvfølgelig ingrediens i påskemenyen.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Den ekstra "søndagen" krever noe lettlaget, men ikke mindre smaksrikt
Dagens rett

Den ekstra "søndagen" krever noe lettlaget, men ikke mindre smaksrikt

Til denne retten kan du fint bruke rester av annen type kjøtt. For det er sausen som gjør susen.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her