I dette årets første seminar der du både skal smake og bli med på en kulturreise tar vi for oss Italias vinhistorie som går helt tilbake til antikken. Du får lære om søritalia vs norditalia med spesielt vekt på Campania, vinene og tradisjonene i området med produsenten Feudi di San Gregorio som utgangspunkt. Reisefører og foredragsholder er Lars Helliesen fra Gaia Wine & Spirits som blant andre talenter også har hovedfag i antikkens histore på Universitet i Oslo bak seg. En fremragende og meget underholdende foredragsholder.
Du skal smake vin som i innkjøp ville ha kostet deg hele 1200 kroner.
Feudi Di San Gregorio, en av de virkelige kometene i Italias vindyrking. Følg link for å lese mer hos produsenten (sidene er under ombygging.
Denne produsenten har på mange måter revolusjonert vindyrkingen i Italia, ikke bare ved å igjen fremdyrke de antikke vinene i tråd med de antikke tradisjonene men også ved å benytte de samme parseller som romerne brukte.
Feudi Di San Gregorio har satt Campania på kartet igjen som et av de fremste vinområdene i verden. Deres viner er nå etterspurte over hele verden, og de beste derfra regnes som de aller beste fra hele Italia, Piemonte og Toscana inkludert. Spesielt de røde aglianico-vinene fra Taurasi-området stiller i den absolutte verdensklasse, men de hvite er også svært ettertraktet. Feudi-vin var blant annet på listen over verdens 100 mest anbefalte viner i 2000 i siste Wine Spectator. Feudi ble videre kåret til årets produsent i to av fire italienske guider i år.
Vinene fra Campania er laget av de eldste druevariantene vi kjenner til. Området Campania ligger rundt Napolibukten, hvor også de gamle ruinbyene Pompeii og Herculaneum ligger. Dette området var romernes absolutte favorittområde, selv etter etableringen av Bordeaux.
De antikke druene, blant annet Aglianico, Greco og Fiano, ble opprinnelig brakt med til Italia av de greske kolonistene (fra ca. 800 f.Kr.). Romerne overtok og forbedret vinproduksjonen til de helt store høyder etter hvert som de okkuperte disse områdene. Romerne var store vinelskere, og hadde klare ønsker og meninger rundt det meste som hadde med vin og vindyrking å gjøre, fra beplantning, poding, og lagring, til frakt, skjenking og drikking. Romernes engasjerte og svært raffinerte vindyrkerkunst er aktuell også i dag. Dette og mye mer vil du få høre om samtidig som du altså skal berike ganen med vin med røtter langt tilbake i historien.
Smakingen holdes den 16. januar 2001 kl. 19.30 i Store festsal, Oslo Militære Samfund, Myntgt. 3, 0151 Oslo.
Pris pr. person kr: 398,- betales inn på bankkontonr. 7023 05 45705 til Aperitif Nett AS, Furuveien 39 c, 0678 Oslo.