Anbefaler vannrenseanlegg

Tilstanden til norske vannverk er temmelig dårlig og flere får strykkarakter - gjør noe med det ved enkle grep.
Redaksjonen
24 Januar 2007 - 09:07

Fortsatt bruker både hoteller og restauranter vann rett fra springen. Nå anbefaler Drammensfirmaet Aqua Unique anlegg som renser vannet.

Må tas på alvor
- Det er fortsatt slik at de fleste hoteller og restauranter bruker vann rett fra springen. Jeg anbefaler at bransjen nå begynner å ta denne problemstillingen med vannkvalitet på alvor, sier administrerende direktør Per Henriksen i Aqua Unique.
 
Han får langt på vei støtte av Tor Odd Silset i Mattilsynet. Han gikk nylig ut i Aftenposten og sa at enkelte vannverk setter folks liv i fare.

Vann fra springen kommer ofte godt ut i tester. Som for eksempel da Aperitif testet vann i oktober i fjor. Da fikk kranvann i kategorien stillvann naturell 86 poeng og karakteren 4. Men også en anmerkning om urenheter i duften.

Ikke lystig
Det er ingen stor hemmelighet at ledningsnettet i Norge er gammelt. På vei ut til forbrukerne forurenses vannet av ørsmå elementer av kloakk og skitt.

For storforbrukere av vann, som restauranter og hoteller, er ikke dette akkurat lystig lesing.

- Renseanlegg koster fra noen få tusenlapper og oppover. Men det er klart at et anlegg for en storforbruker av vann vil koste mer, sier Henriksen.

Renere vann hos deg
Mattilsynet holder for tiden på med en tilsynskampanje for å sjekke drikkevannet rundt om i Norge. Kampanjen holder på frem til slutten av februar i år, men senest i forrige uke kom det frem at flere vannverk ikke tilfredsstiller drikkevannsforskriften.

Det er en ganske alvorlig sak i et land der mange innbyggere fortsatt går rundt og tror at vannet vårt er det beste i verden. Slik er det ikke. I 2004 ble tusenvis av bergensere syke av vann som ikke var godt nok sikret av en sikkerhetsbarriere ved et vannverk.

Vil variere
Det er ikke alle som har like god vanngjennomstrømming, så kvaliteten på vannet vil alltid variere noe. Men når 80 prosent av de anleggene som har blitt sjekket så langt har mangler er det temmelig dystre tall.
 
Det er altså lite som tyder på at vannkvaliteten fra vannverkene blir merkbart bedre med det første. Man anslår for eksempel at det vil ta mellom 100 og 200 år å bytte ut det eksisterende ledningsnettet.

Så svaret for en bransje som lever av å yte kvalitet kan da være vann på flaske eller installasjon av et vannrenseanlegg på inntaket av hver bygning.

Dårlig vann kan fort føre til diaré, influensa, virus, hodepine og leddsmerter. Daglige oppdateringer om norsk vannkvalitet får du ved å gå inn på www.aun.as

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Burgund-chardonnay til 179,90 som også smaker godt?
+
Ukens vin

Burgund-chardonnay til 179,90 som også smaker godt?

Ja, det er tilfelle, og den er laget etter alle kunstens regler.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Er pristoppen omsider nådd for rød burgund med 2022-årgangen?
+
Tester

Er pristoppen omsider nådd for rød burgund med 2022-årgangen?

90 testede røde burgundere i 2022-årgang gir et godt om enn noe ujevnt bilde av denne årgangen som har priser som ikke har økt noe siden den enda mer ujevne 2021-årgangen.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Det er en god grunn til at dette er en klassiker
Dagens rett
Ossobucco al Pomodoro - kalveskank med tomat

Det er en god grunn til at dette er en klassiker

Den fantastiske råvaren kalveskank kombinasjon med like fantastiske tomater er det som trengs - samt god tid. Den bruker du til å bake det herlige brødet til

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Med denne årgangen tar Burgund opp kampen med (mye) USA-chardonnay
+
Tester

Med denne årgangen tar Burgund opp kampen med (mye) USA-chardonnay

60 hvite burgundere i spesialutvalget og spesialbestilling i årgang 2022 som er en årgang for dem som liker rike og kjøttfulle sødmefylte chardonnay-viner.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Burgund-chardonnay til 179,90 som også smaker godt?
+
Ukens vin

Burgund-chardonnay til 179,90 som også smaker godt?

Ja, det er tilfelle, og den er laget etter alle kunstens regler.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Er pristoppen omsider nådd for rød burgund med 2022-årgangen?
+
Tester

Er pristoppen omsider nådd for rød burgund med 2022-årgangen?

90 testede røde burgundere i 2022-årgang gir et godt om enn noe ujevnt bilde av denne årgangen som har priser som ikke har økt noe siden den enda mer ujevne 2021-årgangen.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Når kveite ovnsbakes med sherry og grønnsaker, blir den supersaftig
Dagens rett

Når kveite ovnsbakes med sherry og grønnsaker, blir den supersaftig

Dette er en skikkelig vinner på middagsbordet - kveite kan du aldri bli lei, og i alle fall ikke i en slik spennende kombinasjon.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Slik mikser du drinkklassikeren Cubanacan
Ukens drink

Slik mikser du drinkklassikeren Cubanacan

Romdrinker forbindes med sommer og sol, men smaker kanskje enda bedre vinterstid. Som denne.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Dette er den eneste oppskriften du trenger på cæsarsalat
Dagens rett
Klassisk Cæsarsalat

Dette er den eneste oppskriften du trenger på cæsarsalat

Cæsarsalat er kanskje verdens mest berømte salat, og det med god grunn.  Dette er beskjedenhet i all sin prakt.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Det er en god grunn til at dette er en klassiker
Dagens rett
Ossobucco al Pomodoro - kalveskank med tomat

Det er en god grunn til at dette er en klassiker

Den fantastiske råvaren kalveskank kombinasjon med like fantastiske tomater er det som trengs - samt god tid. Den bruker du til å bake det herlige brødet til

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her