Anbefaler vannrenseanlegg

Tilstanden til norske vannverk er temmelig dårlig og flere får strykkarakter - gjør noe med det ved enkle grep.
Redaksjonen
24 Januar 2007 - 10:07

Fortsatt bruker både hoteller og restauranter vann rett fra springen. Nå anbefaler Drammensfirmaet Aqua Unique anlegg som renser vannet.

Må tas på alvor
- Det er fortsatt slik at de fleste hoteller og restauranter bruker vann rett fra springen. Jeg anbefaler at bransjen nå begynner å ta denne problemstillingen med vannkvalitet på alvor, sier administrerende direktør Per Henriksen i Aqua Unique.
 
Han får langt på vei støtte av Tor Odd Silset i Mattilsynet. Han gikk nylig ut i Aftenposten og sa at enkelte vannverk setter folks liv i fare.

Vann fra springen kommer ofte godt ut i tester. Som for eksempel da Aperitif testet vann i oktober i fjor. Da fikk kranvann i kategorien stillvann naturell 86 poeng og karakteren 4. Men også en anmerkning om urenheter i duften.

Ikke lystig
Det er ingen stor hemmelighet at ledningsnettet i Norge er gammelt. På vei ut til forbrukerne forurenses vannet av ørsmå elementer av kloakk og skitt.

For storforbrukere av vann, som restauranter og hoteller, er ikke dette akkurat lystig lesing.

- Renseanlegg koster fra noen få tusenlapper og oppover. Men det er klart at et anlegg for en storforbruker av vann vil koste mer, sier Henriksen.

Renere vann hos deg
Mattilsynet holder for tiden på med en tilsynskampanje for å sjekke drikkevannet rundt om i Norge. Kampanjen holder på frem til slutten av februar i år, men senest i forrige uke kom det frem at flere vannverk ikke tilfredsstiller drikkevannsforskriften.

Det er en ganske alvorlig sak i et land der mange innbyggere fortsatt går rundt og tror at vannet vårt er det beste i verden. Slik er det ikke. I 2004 ble tusenvis av bergensere syke av vann som ikke var godt nok sikret av en sikkerhetsbarriere ved et vannverk.

Vil variere
Det er ikke alle som har like god vanngjennomstrømming, så kvaliteten på vannet vil alltid variere noe. Men når 80 prosent av de anleggene som har blitt sjekket så langt har mangler er det temmelig dystre tall.
 
Det er altså lite som tyder på at vannkvaliteten fra vannverkene blir merkbart bedre med det første. Man anslår for eksempel at det vil ta mellom 100 og 200 år å bytte ut det eksisterende ledningsnettet.

Så svaret for en bransje som lever av å yte kvalitet kan da være vann på flaske eller installasjon av et vannrenseanlegg på inntaket av hver bygning.

Dårlig vann kan fort føre til diaré, influensa, virus, hodepine og leddsmerter. Daglige oppdateringer om norsk vannkvalitet får du ved å gå inn på www.aun.as

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

To supre viner i basis fra denne superkvinnen
+
Ukens vin

To supre viner i basis fra denne superkvinnen

Julia Kemper har satt ettertrykkelig spor etter seg i basishylla med stadig nye viner i klassen klar adresse og veldig god valuta for pengene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Fra stygg andunge til hvit svane takket være ny filosofi
+

Fra stygg andunge til hvit svane takket være ny filosofi

Druesorten trebbiano toscano opplever et skikkelig oppsving i Toscana. Fra å være basis for hverdagsviner eller blandes i enkle utgaver av chianti, til å få et eget og sterkere renomme.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Campanias hemmelige spekeskinke
+

Campanias hemmelige spekeskinke

I Pietraroja lages en spekeskinke etter samme oppskrift som for tre hundre år siden, og den er en kandidat til å representere Campania i den italienske gastronomiske eliten. Men enn så lenge er den en lokal hemmelighet.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Den ekstra "søndagen" krever noe lettlaget, men ikke mindre smaksrikt
Dagens rett

Den ekstra "søndagen" krever noe lettlaget, men ikke mindre smaksrikt

Til denne retten kan du fint bruke rester av annen type kjøtt. For det er sausen som gjør susen.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
To supre viner i basis fra denne superkvinnen
+
Ukens vin

To supre viner i basis fra denne superkvinnen

Julia Kemper har satt ettertrykkelig spor etter seg i basishylla med stadig nye viner i klassen klar adresse og veldig god valuta for pengene.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Fra stygg andunge til hvit svane takket være ny filosofi
+

Fra stygg andunge til hvit svane takket være ny filosofi

Druesorten trebbiano toscano opplever et skikkelig oppsving i Toscana. Fra å være basis for hverdagsviner eller blandes i enkle utgaver av chianti, til å få et eget og sterkere renomme.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Lag en fiskemiddag som er proppfull av gode smaker
Dagens rett

Lag en fiskemiddag som er proppfull av gode smaker

Det er utrolig hvor mye smak og dybde som skapes om du lar norsk sei bade i indiske ingredienser.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Store flasker i basis til knallpris
+
Ukens vin

Store flasker i basis til knallpris

Disse vinene er som skapt for påskebagasjen – eller kjelleren.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Begrenset antall billetter: Bli kjent med chardonnay
Matkurs og vinkurs
Vinsmaking i Oslo 24. april

Begrenset antall billetter: Bli kjent med chardonnay

Dette vil du ikke gå glipp av! Smak på seks flotte viner laget med samme drue, men fra ulike land og vinregioner. Klarer du å finne din favoritt – eller kanskje oppdager du flere?

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Campanias hemmelige spekeskinke
+

Campanias hemmelige spekeskinke

I Pietraroja lages en spekeskinke etter samme oppskrift som for tre hundre år siden, og den er en kandidat til å representere Campania i den italienske gastronomiske eliten. Men enn så lenge er den en lokal hemmelighet.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her