An der Weinstrasse

Hvorfor er det slik at så få norske restauranter serverer tyske rieslinger, og hvorfor er det slik at vi nordmenn kun kjøper de enkleste (les billigste) av dem? Manglende image er sannsynligvis svaret på det første spørsmålet, og manglende kunnskap på det
Redaksjonen
15 Juli 1998 - 20:58

Pfalz er den største vinregionen i Tyskland. I nord grenser Pfalz til Rheinhessen, hvor mesteparten av Liebfraumilch-vinene kommer fra. Naboen i sør er franske Alsace. Rhinen befinner seg noen mil lenger bort i østlig retning, og vinmarkene beskyttes i vest av Haardt-fjellene.
 
Bereich Mittelhaardt i Nord-Pfalz huser flest av de interessante byene langs Deutsche Weinstrasse: Freinsheim, Kallstadt, Ungstein, Wachenheim, Forst, Deidesheim, Ruppertsberg, Königsbach, Mussbach og Neustadt. For å få med resten av byene må du ta noen avstikkere, ofte ufrivillige i form av Umleitung. Har du først smakt vinene fra de ulike byene og dertil hørende vinmarker, får kjøreturen langs den rundt 2 mil lange Deutsche Weinstrasse en ny dimensjon.
 
Fersken
Pfalz er Tysklands varmeste vinproduserende område. Her er ikke riesling like dominerende som i for eksempel Rheingau. Av økende betydning er burgunderfamilien: Weiss-, grau- og spätburgunder. Lengst i nord ligger Freinsheim hvor den tradisjonsrike vinfamilien Kassner-Simon, med Willi og Rosemarie i spissen, satser mye på disse druene. Fra vinmarken Musikantenbuckel kommer både weiss- og grauburgunderdruer som vokser i henholdsvis kalkholdig leirjord og i leirholdig jord. Den første er intenst fruktig og svært kalkpreget, mens grauburgunderen er mer dempet, men med fin mineralskhet i smaken. Begge avsmakt i 97-årgang som generelt preges av lavere syrer enn -96. Men de to nevnte vinene har i trocken-utgave behagelig syrenivå og friskhet. Kassner-Simon har lang erfaring med rødvin. Og deres spätburgunder modnes selvsagt i nye franske fat (Allier); det er det tyskerne vil ha. Spätlese trocken (halbtrocken er nå på vei ut!) 1996 fra Schwarzes Kreuz, en annen topp vinmark med sandholdig leirjord, er en vellaget rødvin, om enn noe bløt sammenlignet med pinot noir fra lenger sør, nemlig Burgund.
 
Kassner-Simons rieslinger må heller ikke forbigås. Oschelskopf har best jordsmonn (leirjord) for denne druen. Ferskenaromaer er typisk for ung riesling herfra. 1997 Kabinett halbtrocken er svært vellykket tatt året i betraktning. Men så var også druene påtenkt til eiswein, men ble plukket i begynnelsen av november i stedet. En flott vin er også 1996 Spätlese trocken. Kassner-Simon lager meget god vin av undervurderte Kerner. I sandjorden til Musikantenbuckel trives den godt og som 1996 Spätlese halbtrocken er den i sitt ess. I følge Willi Kassner-Simon er halbtrocken den beste sødmegraden for denne druen. En annen topprodusent fra Freinsheim er også representert i Norge, nemlig Lingenfelder.
 
Lenger sør langs Weinstrasse ligger den vakre byen Deidesheim. Her ligger Tysklands dyktigste kooperativ, Winzerverein Deidesheim (WD), som i år har 100 års jubileum. Kooperativet råder over 200 ha gjennom sine 500 partnere. Gerhard Brandner, daglig leder, beskriver et forhold til vinbøndene som gjenspeiles i de ferdige produktene. Engasjement fra arbeidet i vinmarken frem til ferdig produkt. Som hos mange andre tyske produsenter er det de rimeligere grosslagen-vinene som når de største eksportmarkedene, hvilket er Sverige og Norge. Men WD har så mye mer å by på. Blant annet en elegant serie under navnet Riesling Edition i kategoriene Kabinett til Auslese. For hver årgang velger WDs vinmaker Ludwig Eichberger ut de beste vinene, alltid fra de beste vinmarkene. Både fra Deidesheim, blant andre Grainhübel, Kalkofen og Paradiesengarten, og fra nabobyen Forst hvor Schnepfenpflug, Ungeheuer og Jesuitengarten er i særklasse. Sistnevnte vinmark har avfødt 1996 Kabinett halbtrocken. En flott og svært ung vin til kabinett å være. Men så trenger også vinen fra leirholdige Jesuitengarten lengre tid i flaske enn fra de andre vinmarkene. Grainhübel er kalkjord og gir vidunderlige viner. Blant annet som 1996 Spätlese. Dette året var det overhodet ikke noe botrytis hvilket også preger smaken. Her er det jordsmonn og frukt som slåss om oppmerksomheten. 1990 Auslese, som fortsatt er i salg, er også en smaksopplevelse for minneboken. Syrene er så aktive at til tross for en god del sødme i vinen tørker den fint opp mot slutten. En utmerket matvin med andre ord, og ikke bare til ost. Hva med helstekt andelever?
 
Armand & Julie
WD lager dessuten en rekke utgaver av beerenauslese, trockenbeerenauslese og eiswein. 1996 Forster Ungeheuer Riesling Eiswein er en uforglemmelig vin med de mest fantstiske syrer (14,6 g/l).
 
- 1996 er et stort eisweinår, hevder Brandner. Hvilket vi uten forbehold kan underskrive på. Druene er høstet 1. juledagsmorgen ved 158 grader Oechsle. Så er den også den aller dyreste vinen i WDs prisliste, DM 75, hvilket tilsvarer mer enn 300 kroner pr halvflaske! En vin for de kommende generasjoner uten tvil. Hvis de noensinne får tak i vinen. Eiswein fra 1997, eller skal vi si 1998, siden druene ble plukket i februar, blir derimot mye tidligere drikkeklar. Sødmen er stor, men den mangler de ekstreme syrene.
 
Noen lar seg skremme av syrene i de beste tyske vinene, særlig når de er vinifisert som tørre. Andre får imidlertid angst allerede ved synet av etiketten. På grunn av dens lange og kronglete navn som er umulig å huske for andre enn klisterhjerner. Dette tok Deidesheim-produsenten Reichsrat von Buhl konsekvensen av og har lansert i alt tre rieslingcuvéer på Kabinett-nivå, von Buhl, Armand og Julie. De to siste er oppkalt etter første generasjon von Buhl. Serien er selvsagt beregnet på eksportmarkedet. Alle tre er blandingsviner med forskjellig opprinnelse. Men her snakker vi likevel om lokalmiljøet: Forst med sitt vulkanske jordsmonn som gir lette og elegante viner; Deidesheims sand- og løssjord gir noe fyldigere viner og Ruppertsbergs leirjord gir de feteste vinene. Etter å ha smakt alle i 1997-utgaver trekkes Armand (100 prosent Forst), teknisk sett den søteste av dem, frem som den mest vellykkede.
 
Von Buhl, områdets største vinmarkeier med 57 hektar, sparer sine aller beste viner til sin Classic-serie. Von Buhl er sterkest i Forst hvor vinene fra vinmarken Ungeheuer har stor karisma. Riesling herfra er svært lagringsdyktig. Jordsmonnet er vulkansk stein i kombinasjon med leire. Nederst i denne vinmarken plukkes også de beste eisweindruer i verden, når forholdene tillater. Ungeheuer er så verdifull at druene plukkes i 30 runder i løpet av innhøstningsperioden som jo godt kan strekke seg over flere måneder. 1997 Riesling Spätlese trocken er i smaksøyeblikket veldig ung (nylig tappet), men lovende vin. Den kan selvsagt ikke måle seg med 1996 Riesling Auslese som er en utrolig rik vin (ingen botrytis) med deilige syrer til å hamle opp med sødmen.
 
Von Buhl kan feire 150 års jubileum neste år, og kan inkludere verdenshistoriske øyeblikk i sine memoarer, blant annet var det von Buhls vin det ble skålt i ved åpningen av Suez-kanalen. Det måtte imidlertid kraftig lut til for å løfte et synkende renommé, og von Buhls stjernestatus er av nyere dato. I de 2 kilometer lange kjellergangene blinker det i rustfritt stål for DM 1,2 mill. De japanske leasingtakerne har investert i nye arbeidsmetoder både i vinmarkene og i vinkjelleren. Og vinmakeren Frank John kom i 1994 fra Müller-Catoir, kanskje Pfalz' aller beste vinprodusent, også den tilgjengelig i Norge.
 
Pfalz' gode jordsmonn
Freinsheim: Musikantenbuckel, Oschelskopf, Goldberg, Scwarzes Kreuz
Kallstadt: Saumagen, Annaberg
Ungstein: Herrenberg, Weilberg
Bad Dürkheim: Herrenberg, Spielberg, Michelsberg
Forst: Kirchenstück, Ungeheuer, Pechstein, Jesuitengarten,
Deidesheim: Kalkofen, Grainhübel, Leinhöhle
Ruppertsberg: Reiterpfad
 
VINUTVALG
Kassner-Simon: Freinsheimer Oschelskopf Riesling Spätlese Trocken 1994 BU 6444 kr 123,80
Von Buhl: Armand 1996 Trocken BU 34645 kr 127,50
Forster Ungeheuer Riesling Spätlese Trocken 1996 BU 34644 kr 152,50
Winzerverein Deidesheim: Deidesheimer Hofstück Riesling Kabinett Trocken 2060 kr 78,90
Deidesheimer Nonnenstück Müller-Thurgau Kabinett 6489 kr 81,10
Deidesheimer Hofstück Kerner Spätlese 13059 kr 88,60
Lingenfelder: Freinsheimer Goldberg Riesling Spätlese Trocken 1996 BU 7668 kr 135,50
Müller-Catoir: Haardter Mandelring Scheurebe Kabinett 1996 BU 34608 kr 145,40
 
BU: Bestillingsutvalg
 
Mer om tyske hvitviner fra Rhin finner du i Pollisten

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

I siste liten? Denne lekkerbiskenen til julematen finnes på 104 pol
+
Ukens vin

I siste liten? Denne lekkerbiskenen til julematen finnes på 104 pol

Denne 6 år gamle rieslingen kommer til å gjøre suksess til alle juleukas måltider.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Ribbe er en så spennende råvare at den bare ber om eksperimentering
Dagens rett

Ribbe er en så spennende råvare at den bare ber om eksperimentering

Her får du en deilig ribbe med alternative, men like fullt spennende smaker - prøv den du også.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Se så mye du kan bruke pinnekjøtt til
Guide
Oppskrifter med pinnekjøtt

Se så mye du kan bruke pinnekjøtt til

Pinnekjøtt er julemat nummer en for mange, men godsakene bør ikke forbeholdes julaften. Her får du inspirasjon til  utvide din pinnekjøttmeny - og ikke minst utnytte restene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Denne parfaiten lager du enkelt av reinsdyrskav
Dagens rett

Denne parfaiten lager du enkelt av reinsdyrskav

Den passer perfekt så vel til julelunsjen som til forrett i hele juleferien. Så lag en stor porsjon.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
I siste liten? Denne lekkerbiskenen til julematen finnes på 104 pol
+
Ukens vin

I siste liten? Denne lekkerbiskenen til julematen finnes på 104 pol

Denne 6 år gamle rieslingen kommer til å gjøre suksess til alle juleukas måltider.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Ribbe er en så spennende råvare at den bare ber om eksperimentering
Dagens rett

Ribbe er en så spennende råvare at den bare ber om eksperimentering

Her får du en deilig ribbe med alternative, men like fullt spennende smaker - prøv den du også.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Apéritifs store jule- og nyttårsmeny gir deg svar på alle spørsmål om julematen
Guide
Julemat

Apéritifs store jule- og nyttårsmeny gir deg svar på alle spørsmål om julematen

Apéritifs julemeny inneholder alle oppskrifter du behøver for å gjøre julen vellykket, også når det gjelder å velge passende drikke.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Dette er de beste alkoholfrie drikkene du finner på polet
+
Tester
Alkoholfritt

Dette er de beste alkoholfrie drikkene du finner på polet

Når du likevel er på polet, kan du kjøpe med deg noen gode alkoholfrie alternativer laget av norskdyrket frukt, av importerte bær, musserende te, imponerende vin - eller øl - alle helt uten.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Gjør som svenskene, server denne klassikeren til julefrokost eller -lunsj
Dagens rett
Janssons fristelse

Gjør som svenskene, server denne klassikeren til julefrokost eller -lunsj

Det er ingen grunn til å fortelle familiens mest følsomme at det er ansjos i denne potetgratengen. De vil garantert elske den.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Se så mye du kan bruke pinnekjøtt til
Guide
Oppskrifter med pinnekjøtt

Se så mye du kan bruke pinnekjøtt til

Pinnekjøtt er julemat nummer en for mange, men godsakene bør ikke forbeholdes julaften. Her får du inspirasjon til  utvide din pinnekjøttmeny - og ikke minst utnytte restene.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her