De mener øl bedre enn vin

De mener øl bedre enn vin

At øl er bedre enn vin, i hvert fall når det er snakk om nordisk matkultur, er den ubeskjedne meldingen fra Amager Bryghus utenfor København som legger like mye arbeid ned i hver flask øl som en vinprodusent.
19 Januar 2014 - 14:12

Ølet deres koster det samme som en flaske rødvin og tar like lang tid å lage. Amager Bryghus utenfor København vekker oppsikt med sine potente øl og ble i 2011 rangert som et av verdens beste bryggerier. 

-Det er ikke noe galt med en pilsner om du skal på en fotballkamp eller konsert. Men vi gidder ikke lage smaksløse «kjøttkakeøl». Vi er imidlertid gode til å lage øl som den jevne danske ikke drikker, sier Morten Valentin Lundsbak. 

Han står med nesen nede i et glass sjokoladeduftende stout og smaker et kort øyeblikk på ordene. Han ligner ikke umiddelbart en som er bekymret over mangel på kunder. Om det er sant at han ikke lager «alminnelig» øl for massene, så er det like sant at det er et voksende marked for «ualminnelig» øl for de færre. 

Grunnlegger Morten Valentin Lundsbak er fortsatt med i Amager Bryghus. Foto: Amager Bryghus

I følge Lundsbak strømmer det formelig på med bestillinger. I dag eksporterer Amager Bryghus til 14 land over hele verden. Og fra 2012 også Norge. Selv importører fra en stolt ølnasjon som Tsjekkia har vært i kontakt. –Jeg trodde det var en spøk, da vi fikk den henvendelsen, sier han.  

Fra bibellager til bryggeri
Historien om Amager Bryghus begynner med to venner med en felles pasjon for øl. Det som starter som en hobby i en kjeller på midten av 90-tallet ender i 2007 med et selvbyget ølbryggeri på en indistritomt på Amager utenfor København. 

Det lå imidlertid ikke i kortene. Lundsbak er opprinnelig farmasøyt og vennen Jacob Storm er laborant. De bestemmer seg for å legge de hvite frakkene på hyllen og ta utdannelse som diplombryggere fra Skandinavisk Bryggerihøjskole. Deres første øl, kalt Hr Frederiksen, brygges i 400 eksemplarer og rykker rett inn på 50. plass på  ratebeer.com, hvor ølentusiaster fra hele verden evaluerer øl.   

Amager Bryghus er alltid å finne på en festival. Foto: Amager Bryghus

«You know how small we are?» minnes Lundsbak at han spør amerikaneren som like uanfektet signerer bestillingsseddelen.

De to bryggerne håndtapper selv ølet på dette tidspunktet, noe de fortsatte med helt til i 2010, da de omsider bestemmer seg for å investere i sin første mekaniske tappekolonne.

- Man kan ikke bruke livet sitt til å håndtappe øl, konstaterer Lundsbak som vet hva det vil si, for frem til tappemaskinen er i hus har de tappet 340.000 flasker for hånd, hvilket skal være Europa-rekord. 

Investeringen på 1,5 mill. DKK, gjør at produksjonen må opp i 100.000 liter øl i året. Og bryggmesterne får blod på tann. I 2011 kjøper de derfor et nytt bryggeanlegg til 2,5 mill DKK som sammen med 16 bryggekjeler tredobler kapasiteten. 

Det er likevel ikke kvantitet, men kvalitet som er vennenes fokus. 

-Vi tror ikke at vi er verdensmestere i å lage humledominerte øltyper som IPA, ale og stout. Men vi vil gjerne være det, ler Lundsbak som av samme grunn samarbeider med andre småbryggerier deriblant Goose Island Brewery i Chicago. 

Inntil videre har bryggeriet nærmet seg noe mer sitt ambisiøse mål etter at det i 2011 ble kåret til Danmarks beste ølbryggeri – og verdens 23. beste i følge ratebeer.com. 

Utmerkelsene til tross er det ikke mye glamour over Amager Bryghus som holder til i et ombygd bomberom fra andre verdneskrig som sågar også har vært brukt som bibellager. Men avstanden til belgisk klosterhygge kunne ikke vært større. 

Fat med ondskap
Bryggeriet rår over 35 eikefat à 235 liter hvor de forskellige øltypene lagres i månedsvis. Det er fortrinnsvis kraftige ølsorter som stout, imperial IPA og ales det dreier seg om. 

De velbrukte eikefatene har tidligere vært brukt til alt fra portvin, cognac og calvados til single malt-whisky og sågar tequila. Dette bidrar til kompleksitet og gjør at alkoholen oppleves som bløtere. Når ølet er klart til tapping, gjøres det i 37,5 cl champagneflasker. 

American Outlaws er en serie med øl modnet i fat som har inneholdt amerikansk whiskey. Foto: Amager Bryghus

Et øl som for eksempel Drei von Dänen er en baltisk porter på 9,8 prosent som har vært lagret i fem måneder på cognacfat. Amager Bryghus har brygget det sammen med den danske kultbryggeren Mikkel «Mikkeller» Borg Bjergsøe og Anders Kismeyer (tidligere Nørrebro Bryghus), som har røykt malten hjemme i sin egen hage. Mer kortreist blir det knapt. 

Det er jo bare øl
Amager Bryghus kjøper sin hvete- og byggmalt fra Tyskland, Danmark og England. Alt avhengig av hvilke øltyper som skal brygges. I følge Lundsbak er engelsk malt best til stout, som de ikke uventet modner i brukte whiskyfat. 

-Tequilafat har mer «ondskap» i seg, så de bruker vi gjerne til en sterk imperial stout på 11 prosent, sier han med et smil. 

Han har også brygget en pale ale med granbar og er i det hele tatt ikke redd for å eksperimentere. Det går ikke ubemerket hen i den dansk ølbransje. 

-Birthe Skands (tidligere bryggerimester hos Carlsberg, nå Bryggeriet Skands, red. anm.) synes vi er noen gategutter som mishandler råvarene, ler han. 

Konkurrerer med vin
Lundsbak og Storm har fra dag én innsett at de ikke kan konkurrere med mastodonter som Carlsberg. Det er de heller ikke interesserte i. Målet er tvert om å lage noe Carlsberg ikke lager: god alkoholsterk og humlepreget øl. Det handler om å skille seg ut. 

Like viktig er det å ta et oppgjør med det som Lundsbak kaller «det er jo bare øl»- mentaliteten. 

Amager Bryghus bruker en lang rekke typer brukte fat til sin øl. Foto: Amager Bryghus

-75 kroner for en flaske øl. Er det for mye? Det vil noen mene, men ikke om du spør meg. Det har jo tatt halvannet år å lage den, sier han. 

Lundsbak mener av samme grunn at Amager Bryghus ikke konkurrerer med andre bryggerier, men heller med vinindustrien. 

-Problemet er at det tar sinnsykt lang tid å oppdra en hel befolkning som den danske, som har vent seg til at vin er noe man nyter, mens øl er noe man bælmer, sier han og legger til: -Når helte du sist øl opp i et glass, svingte det rundt og luktet på det, før du smakte på det? 

Også for kvinner
Det er likevel tegn til endring. Danmark har i dag flere enn 120 ølbryggerier og har gjennom de siste ti år opplevd en veritabel boom for mikrobryggeriene. Stadig flere av Københavns topprestauranter har begynt å ta øl mer alvorlig, deriblant NOMA, som får laget sitt eget øl. I tillegg har gastronomiske entreprenører som Claus Meyer i årevis talt ølets sak som en drikk som både historisk og geografisk ligger tettere til nordisk matkultur enn eksempelvis vin. 

Inntil videre er det likevel begrenset hvor mange forbrukere som de nye øltypene når ut til. Amager Bryghus har unngått avtale med COOP eller Dansk Supermarked for å beholde full kontroll over distribusjonen. 

Tilbake i brygghuset står Lundsbak og heller en flaske Rated XxX i et glass. En hissig IPA, bitter som en mandags morgen, som inneholder tretti forskjellige humlesorter. En desidert pervers øl, i henhold til etiketten, og uansett en potent øl med sine 9 alkoholprosenter. 

Blir de to bryggerne aldri redde for å skremme bort kundene? Og er dette noe som andre enn storvokste menn med fullskjegg vil drikke? Eller sagt på en annen måte: Er dette et øl kvinner vil like? 

-Oi da, man skal aldri putte kvinner i bås, slår Lundsbak fast. -Det går galt.

 

Adresse: 

Amager Bryghus

Adresse: Fuglebækvej 2C, kld. 2770 Kastrup.

Åpningstider: Lørdag kl 10-13 er det åpent for privat salg i butikken.

 

Amager Bryghus fungerer også som såkalt «fantombryggeri» (leier ut fasilitetene) for blant andre Mikkeller, Svaneke Pilsner og Horn Beer.

Les mer her

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Gi fårikålen en pause, denne palestinsk-jordanske lammetradisjonen er både farge- og smaksrik
Dagens rett

Gi fårikålen en pause, denne palestinsk-jordanske lammetradisjonen er både farge- og smaksrik

Mansaf er både et syn for øyet og en fryd for ganen som er forbeholdt de store anledninger. Men som også passer inn i vår lokale søndagsmiddagtradisjon.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

En knallgrønn fiskerett skaper stemning rundt matbordet
Dagens rett

En knallgrønn fiskerett skaper stemning rundt matbordet

Nå som den norske purren er på sitt beste, bruk den som topping på fisk. Med en smakskraftig rødvinssaus, blir dette det rene festmåltidet.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Det er nå vi trenger sommerstemning: Danmark møter Karibia
Ukens drink

Det er nå vi trenger sommerstemning: Danmark møter Karibia

Med dansktappet rom og dansk hylleblomstlikør som en daiquiri i glasset kan bare høsten komme.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Det danske romeventyret
+

Det danske romeventyret

Hvis «dansk rom» høres utenkelig ut, ja, da har du ikke fulgt med. I dag finnes 15 danske destillerier som lager rom fra bunnen av. Og rom som importeres fra Karibia for å modnes i Danmark.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Gi fårikålen en pause, denne palestinsk-jordanske lammetradisjonen er både farge- og smaksrik
Dagens rett

Gi fårikålen en pause, denne palestinsk-jordanske lammetradisjonen er både farge- og smaksrik

Mansaf er både et syn for øyet og en fryd for ganen som er forbeholdt de store anledninger. Men som også passer inn i vår lokale søndagsmiddagtradisjon.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

En knallgrønn fiskerett skaper stemning rundt matbordet
Dagens rett

En knallgrønn fiskerett skaper stemning rundt matbordet

Nå som den norske purren er på sitt beste, bruk den som topping på fisk. Med en smakskraftig rødvinssaus, blir dette det rene festmåltidet.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Dessert eller til kaffen – den smaker like godt uansett
Ukens kake

Dessert eller til kaffen – den smaker like godt uansett

Eplekake er alles favoritt, og denne er raskere å lage enn mange andre. Og den smaker himmelsk.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Forsiden akkurat nå - 5

Lager du dipen selv, er det greit at kyllingvingene er fra butikken
Dagens rett

Lager du dipen selv, er det greit at kyllingvingene er fra butikken

Kyllingvinger er deilig snacks, og spesielt godt når det er fredag og kanskje sågar ferie. Når de er ferdigstekte fra butikken, er det bare litt finjustering og tilbehøret som skal til.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Det er nå vi trenger sommerstemning: Danmark møter Karibia
Ukens drink

Det er nå vi trenger sommerstemning: Danmark møter Karibia

Med dansktappet rom og dansk hylleblomstlikør som en daiquiri i glasset kan bare høsten komme.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her