Fra nyttår økte Regjeringen alkoholavgiftene med 7 prosent. Etter årets to første måneder er salget av vin og brennevin fra norske utsalg kraftig redusert.
Vin- og brennevinleverandørenes forening (VBF) tror ikke nordmenn drikker mindre, men at Vinmonopolet nå taper markedsandeler til grensehandel, taxfree og smugling.
Tall fra Vinmonopolet viser at salget av brennevin har gått ned med 6,3 prosent etter avgiftsøkningen. Nedgangen tilsvarer over 100.000 liter.
Salget av sterkvin sank med over ni prosent i samme periode. Totalt sank Vinmonopolets samlede salg med 1,17 prosent i januar og februar sammenliknet med samme periode i 2010.
- En økning i avgiftene betyr ikke nedgang i forbruket, men at forbrukerne endrer kjøpsmønster. Flere nordmenn velger å sette seg i bilen for å handle på svenske monopolutsalg fremfor å gå til det lokale Vinmonopolet. Det er også økt fare for at smugling og svart omsetning av alkohol vil ta en større andel av markedet, sier generalsekretær i VBF Ingunn Jordheim.
Nedgangen i polsalget kommer samtidig som nordmenn setter nye handlerekorder i utlandet. I løpet av to år har grensehandelen på Systembolaget økt med 20 prosent og VBF frykter at årets grensehandel vil sette ny rekord.
- At alkoholsalget langs grensen øker, mens det norske polsalget synker, viser at stadig flere nordmenn reiser mange mil for å handle hos det svenske statsmonopolet. Når Regjeringen velger å øke avgiftene, blir konsekvensene at polet selger mindre mens grensehandel og smugling øker. Dette kan på lengre sikt bli en alvorlig trussel for den norske vinmonopolordningen, sier Ingunn Jordheim i VBF i en pressemelding.