Nå sendes burgundvin over havet på seilskip

Nå sendes burgundvin over havet på seilskip

Albert Bichot er første produsent til å sende et lass med vin over Atlanteren med det første moderne seilfraktskipet for denne type gods.
17 Mars 2024 - 13:34

Det har tatt fire år med forskning og utvikling før seilbåten Grain de Sail kunne sette kursen vestover til New York fylt med vin fra burgundprodusenten Albert Bichot.

Tiden det har tatt har vært for å finne fram til en moderne, men også bærekraftig måte å frakte gods. Jomfruturen skal ta 24 dager, hvorav 99 prosent er under seil, og karbonutslippet er 95 prosent lavere enn for konvensjonell frakt. Det er ikke bare utslippene som er nærmest nullet ut, også støyforurensning og faren for kollisjoner er minimal.

Den 52 meter lange båten er bygd i aluminium og har et medvindsseil (spinnaker) på 520 m2 som tillater en hastighet opp mot 8 knop. Den kan frakte inntil 50 tonn varer – i dette tilfellet 15-20.000 vinflasker - som kjøles ned av grønn energi.

Grain de Sail II er 52 meter lang og kan frakte 15-20.000 vinflasker. Foto: Grain de Sail

Når vinen er lastet av i New York, seiler den sørover til Karibia for å plukke opp kakao og kaffe. Bakgrunnen for at båtene velger en nordatlantisk rute vestover, er at det er mye tryggere for mannskapet å møte et lavtrykk der enn en syklon i Mexicogulfen.

Grain de Sail er et selskap som videreforedler kakao- og kaffebønner etter at de er landet på fransk jord og som siden 2012 har gjort dette på en bærekraftig måte. Å utnytte veien over Atlanteren slik tilfellet er med samarbeidet med Albert Bichoet er imidlertid helt nytt - og det er dette som har tatt fire år å finne en løsning for.

Dette er dessuten foreløpig siste skritt i veien mot målet for Albert Bichots strategi om å bli stadig mer bærekraftig. Etikettene er allerede 100 prosent nedbryt- og gjenvinnbare laget av bomull. Kartonger er laget av 82 prosent resirkluert materiale, glassflaskene er 80-90 prosent resirkulert og korkene kommer fra bærekraftig korkproduksjon.   

Albert Bichots egne vinmarker (totalt 107 hektar) i Côte d'Or og Côte Chalonnaise har vært økologisk sertifisert en god stund allerede, mens chablismarkene som er HVE 3-sertifisert blir øko fra 2025-årgangen.

 Se utvalget av Albert Bichot-vin på polet

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Vart opp med en kraftpakke av en oksehalesuppe denne helgen
Dagens rett
Oksehalesuppe

Vart opp med en kraftpakke av en oksehalesuppe denne helgen

Denne klassiske suppen lager seg selv mens du nyter helgefreden, er på skitur eller gjør unna de siste innkjøpene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Fylt fiskefilet skaper stor matglede og særlig med dette tilbehøret
Dagens rett

Fylt fiskefilet skaper stor matglede og særlig med dette tilbehøret

Hvilken fiskefilet du velger, er hipp som happ, bare den er hvit og villfanget.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Denne cubanske klassikeren smaker perfekt nå
Ukens drink
El Presidente

Denne cubanske klassikeren smaker perfekt nå

Når sesongen for mojito og andre leskende drinker er langt unna, trengs mer smak i romdrinken.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Med denne oppskriften bruker du opp overmodne bananer samtidig som det blir kake til mange
Ukens kake
Banan- og pekankake

Med denne oppskriften bruker du opp overmodne bananer samtidig som det blir kake til mange

Langpanner er perfekt om det er mange som skal smake, og her får du en vri som dessuten er veldig holdbar.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Vart opp med en kraftpakke av en oksehalesuppe denne helgen
Dagens rett
Oksehalesuppe

Vart opp med en kraftpakke av en oksehalesuppe denne helgen

Denne klassiske suppen lager seg selv mens du nyter helgefreden, er på skitur eller gjør unna de siste innkjøpene.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Fylt fiskefilet skaper stor matglede og særlig med dette tilbehøret
Dagens rett

Fylt fiskefilet skaper stor matglede og særlig med dette tilbehøret

Hvilken fiskefilet du velger, er hipp som happ, bare den er hvit og villfanget.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Herlig californisk pinot noir klar til å ta med til fjells
+
Godbiter i pollisten

Herlig californisk pinot noir klar til å ta med til fjells

Om du ikke skal på fjellet denne uka, gjør den også nytten til helgekosen, med og uten mat. Og få med sjelden amerikansk vinhistorie på kjøpet. For denne produsenten er ikke som andre.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

I basisutvalget finner du en perle til vinterferiens vinkos
+
Ukens vin

I basisutvalget finner du en perle til vinterferiens vinkos

Det er altså ikke bare den gode prisen som skaper glede. Dette er dessuten en vaskeekte fjellvin.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Disse biffspydene skaper en knallstart på helgen
Dagens rett

Disse biffspydene skaper en knallstart på helgen

Nydelig mørt biffkjøtt med en asiatisk vri - slik skal fredagsmiddagen være.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Denne cubanske klassikeren smaker perfekt nå
Ukens drink
El Presidente

Denne cubanske klassikeren smaker perfekt nå

Når sesongen for mojito og andre leskende drinker er langt unna, trengs mer smak i romdrinken.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her