Fire gull, to sølv og en bronse til landslagene i kokke-VM

Fire gull, to sølv og en bronse til landslagene i kokke-VM

Dette ble den endelige fasiten for senior og junior-kokkelandslagene i Culinary World Cup 2022, også kalt kokke-VM.
01 Desember 2022 - 12:51

Senior Chefs Table – eller fine dining - er en av fem muligheter landslaget har til å ta gull i Culinary World Cup 2022 i Luxembourg. Det var med sju serveringer til 12 gjester at nordmennene gjorde det best av alle.

Vinnermenyen besto av varm og kald tapas til forrett, et showfat med kveite, pasta som veganrett, tørrmodnet biff og «snø-egg» som dessert bestående av hvit sjokolade. 

Dette ble ett av i alt fire gull til senior-kokkelandslaget i årets kokke-VM. 

Catering-sølv
Tidligere i konkurransen fikk fikk det norske laget sølv i kategorien Community Catering.

Det norske laget som sikret fine-dining-gullet består av Aron Espeland, Sindre Iversen, Trym Karlsen, Panupong Phengpheng, Toum S.D Ulseth, kaptein Sebastian Myhre, Kåre A. Hjartholm og manager Gunnar Hvarnes.

Fv:Aron Espeland, Sindre Iversen, Trym Karlsen, Panupong Phengpheng, Toum S.D Ulseth, kaptein Sebastian Myhre, Kåre A. Hjartholm og manager Gunnar Hvarnes. Foto: Per Magne Dalen.

Og laget bak catering-sølvet består av Mats Eriksen, Tore Stalsberg, Vilde Nistad Strandos, Grethe W. Rafaelsen, Siriyaporn Rithisikrerg, Anette Myrhagen (assistent) og kaptein Inger Renathe Østmo. Manager er Gunnar Hvarnes.

Fv: Anette Myrhagen (assistent), Mats Eriksen, Tore Stalsberg, Vilde Nistad Strandos, Grethe W. Rafaelsen, Siriyaporn Rithisikrerg, manager Gunnar Hvarnes og kaptein Inger Renathe Østmo. Foto: Rasmus Kongsøre

Gullet er det viktigste bidraget når poengsummen i alle konkurransene skal danne grunnlaget for hvilket kokkelandslag som er verdens beste. Avgjørelsen kommer 1. desember.

– Vi er superfornøyde med kategorigullet, men vi vet ikke poengsummen. Gull spenner fra 90 til 100 poeng, men vi håper vi er i øverste del av skalaen, sier kaptein Sebastian Myhre.

Smak teller 50 prosent i konkurransen og har vært et stort satsingsområde for det norske laget i utviklingen av VM-menyen.

Fine-dining innebærer også en vegansk rett Foto: Stian Broch

Culinary World Cup er en av verdens mest kjente gastronomiske konkurranser, konkurransen har blitt arrangert av Vatel Club Luxembourg siden 1972. Det norske landslaget har høstet mange seire i denne konkurransen opp gjennom årene.

Stort apparat
De Norske Kokkelandslagene har siden 1968 utviklet unge, norske kokketalenter til å bli vinnere i noen av verdens mest kjente og betydningsfulle kokkekonkurranser. Siste gang det ble gull var i 2006. Den gang med Sven Erik Renaa som manager og Gunnar Hvarnes som kaptein. I 2018 vant Kokkelandslaget og Kokkelandslaget junior begge bronse sammenlagt i Culinary World Cup. Det er lett å forstå at årets kategorigull ble svært godt mottatt i det norske laget.

De to kokkelandslagene teller i år 26 kokker, 3 kapteiner og en manager samt 10 personer i støtte- og medieapparatet.

 

Ikke rart det ble sølv i catering-kategorien med denne salaten. Foto: Stian Broch

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Når torsken kommer som skrei, må du prøve denne oppskriften
Dagens rett

Når torsken kommer som skrei, må du prøve denne oppskriften

En virkelig delikatesse er hva vi varter opp med som dagens rett - som blir ekstra godt med filet fra skreins kraftige ryggstykke.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Inviter på denne franskinspirerte lammegryten
Dagens rett

Inviter på denne franskinspirerte lammegryten

Varm og full av smak, men likevel lett å lage - dette er en perle av en søndagsmiddag som alle kan klare å få til.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Sazerac er karnevalsdrink nummer en
Ukens drink

Sazerac er karnevalsdrink nummer en

Inviter til en skikkelig fest med karnevalbyens offisielle drink som har garantert for løssluppenhet i mer enn 170 år i New Orleans.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Gjør noe ekstra med fastelavnsbollene - eller kjør klassisk  - her får du oppskriften
Ukens kake

Gjør noe ekstra med fastelavnsbollene - eller kjør klassisk - her får du oppskriften

Ingen fastelavnssøndag uten boller. Små som store ser frem til denne dagen. Men hvorfor spiser vi boller med krem til fastelavn og ikke ellers i året? Her får du svaret og selvsagt gode tips for bollebaksten.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Når torsken kommer som skrei, må du prøve denne oppskriften
Dagens rett

Når torsken kommer som skrei, må du prøve denne oppskriften

En virkelig delikatesse er hva vi varter opp med som dagens rett - som blir ekstra godt med filet fra skreins kraftige ryggstykke.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Inviter på denne franskinspirerte lammegryten
Dagens rett

Inviter på denne franskinspirerte lammegryten

Varm og full av smak, men likevel lett å lage - dette er en perle av en søndagsmiddag som alle kan klare å få til.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Leser du Sjøfareren, er det dette du skal ha i glasset - vi snakker om viner som skriver verdenshistorie
+
Godbiter i pollisten

Leser du Sjøfareren, er det dette du skal ha i glasset - vi snakker om viner som skriver verdenshistorie

Boka som velfortjent har tatt Norge med storm, fortjener også noe unikt i glasset. Mer unikt enn dette skal du lete lenge etter.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Super før-vårvin til knallpris
+
Ukens vin

Super før-vårvin til knallpris

De første tegnene på lysere tider feires med denne herlige hvitvinen fra Rioja – til en veldig god pris.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Fredagen fortjener en saftig og mør biff som denne med lekre hasselbackpoteter
Dagens rett

Fredagen fortjener en saftig og mør biff som denne med lekre hasselbackpoteter

Dagens rett kan lages på grillen, inne eller ute, og trenger "bare" poteter som tilbehør for å skape feststemning.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Sazerac er karnevalsdrink nummer en
Ukens drink

Sazerac er karnevalsdrink nummer en

Inviter til en skikkelig fest med karnevalbyens offisielle drink som har garantert for løssluppenhet i mer enn 170 år i New Orleans.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her