50-årig bartender fra Oslo til internasjonal finale

Denne uken var ti av Norges beste bartendere samlet til landsfinale i Oslo. På menyen sto drinkmiksing. Eldstemann i konkurransen, Adelino Figuera (50), vant. Figuera kommer fra Oslo - og Madeira - men under den internasjonale finalen i desember skal han
Redaksjonen
31 Oktober 2003 - 09:00

- Den norske finalen samler landets fremste bartendere. Påmeldingene har strømmet inn fra hele landet, men kun ti bartendere kom til landsfinalen. Vinneren sendes til den internasjonale finalen i Finlandia Cup som går av stabelen for sjette året på rad i midten av desember i Finland, sier Marius Vestnes, arrangør av den norske landsfinalen.

Vinnere fra hele verden samles i Helsinki. Her skal det konkurreres i tre kategorier - aperitif, longdrink og after dinner. Og etterpå skal den finsk kulturen oppleves med snøscootersafari, finsk villmark og drikkekultur. Rent vann, snø og is er nemlig essensielt for finsk vodkatradisjon.

Ikke bare var han desidert eldst av alle deltakerne i landsfinalen, men den norske konkurransen satt også punktum for Adelino Figueras lange karriere med konkurransedeltakelse.

- Det er bare kjempe, kjempe, kjempedeilig! Likevel er konkurranseinnstinket mettet. I alle fall nesten. Jeg har vært medlem i Norsk Bartender Forening i 25 år - og med denne seieren har jeg vunnet 25 norske og internasjonale konkurranser, sier Adelino Figuera og smiler bredt til gratulasjoner fra de andre deltakerne.

Han vant for første gang i 1979. Nå gir han seg, men først går turen til den internasjonale finalen i Finlandia Cup der han skal forsvare Norges ære i det anerkjente bartendermesterskapet .

-  I min alder går du for å vinne, ikke for å delta. I så fall tilbringer jeg heller kvelden hjemme sammen med kone og barn. Men det er utrolig deilig å vinne, innrømmer Adelino Figuera.

På seierspallen fikk han følge av en annen bartender fra Oslo. Lillian Sandvik, barsjef ved Café de Ville i Bogstadveien, kom på tredjeplass mens andreplasssen gikk til Espen Gudbrandsen (37) fra Stavanger.

- Jeg er både stolt og sjokkert. En merkelig kombinasjon av følelser, kan du si. For oss bartendere er det ikke så veldig mye skryt å få klokken halv tre natt til lørdag. Derfor betyr dette utrolig mye og jeg kan leve lenge på denne tredjeplassen. Bortimot hundre år, tror jeg, sier en fornøyd Lillian Sandvik (26) og tillegger:

- Jeg har ikke bestemt hvor diplomet skal henge. En liten del av meg vil henge det i baren, men jeg vil også ha det på veggen hjemme. Rammen matcher tross alt sengen min, så det ender kanskje på soverommet.

Drinkene ble målt på utsende, aroma og smak. I tillegg fikk hver drink en totalkarakter og vinneren ble den deltakeren med høyest sammenlagt poengsum. Deltakerne fikk kun syv minutter til rådighet i hver runde - og det skulle lages fem identiske drinker. Hver dommer fikk én drink. I tillegg ble en drink plassert i baren til publikums beundring. Deltakerne lagde altså 15 drinker i løpet av tre runder med hektisk drinkmiksing. Aldersmessig fordelte deltakerne seg fra begynnelsen av tyveårene til den femti år gamle vinneren. Av ti deltakere var to jenter. 12 fagdommere med bred erfaring fra bransjen satt i juryen.

- Forberedelsene til den norske finalen har pågått siden januar i år. I Finlandia Cup premieres gode drinker, men ikke show og flaskesjonglering. Konkurransen kårer de beste drinkene. Det skal smake godt, dufte deilig og virke innbydende, understreker Marius Vestnes, som arrangerte den fjerde landsfinalen i Norge.

Den internasjonale finalen har et høyt faglig nivå. Det er ikke uvanlig at deltakerne stiller opp i nasjonaldrakter og fremhever særegne tradisjoner. Russerne konkurrerer eksempelvis ofte i sine nasjonaldrakter, mens britene som regel stiller i kilt.

- Konkurransen bidrar til å gi norske bartendere anerkjennelse og heve standarden i bransjen. Det er viktig, da mange bartendere faktisk utdanner seg i flere år for å bli gode drinkmiksere, poengterer Adelino Figuera som nå skal starte barskole i Oslo og Madeira.

Arrangementet gikk av stabelen på Moon i Oslo sentrum. Ørjan Burøe og Terje Sporseim fra Judas på TVNorge var kveldens konferansierer.

Adelinor Figueras vinnerdrinker
Aperitif

Dry Kiss

Fremgangsmåte

Sendt inn av Adelino Figuera, Finlandia Cup 2003

Vurder oppskriften

Kiitos

Fremgangsmåte

Sendt inn av Adelino Figuera, Finlandia Cup 2003

Vurder oppskriften

Red Tears

Fremgangsmåte

Sendt inn av Adelino Figuera, Finlandia Cup 2003

Vurder oppskriften
Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Gi Irishen en luksuriøs norsk smak med akevittlikør
Ukens drink

Gi Irishen en luksuriøs norsk smak med akevittlikør

Irish Coffee kommer til å bli norsk for alltid etter denne som er basert på akevittlikøren Luksuskarsk som har smak av så vel hasselnøtt som kaffe. Prøv også vrien på Espresso Martini.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Imponerende vellagrede bobler, men også en perle som denne burgunderen
+
Tester
35 modne viner testet spesialpolnovember 2024

Imponerende vellagrede bobler, men også en perle som denne burgunderen

Dyrt, men likevel godt priset, siden både champagne og burgundere blir stadig dyrere. Det har likevel vært mulig å finne noen riktig gode kjøp.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Selv fra drittåret 2024, kommer gode beaujolais nouveau-utgaver
+
Tester
Test av 50 Beaujolais nouveau 2024

Selv fra drittåret 2024, kommer gode beaujolais nouveau-utgaver

2024 er ikke det beste utgangspunktet for årets nye vin, men vi har plukket ut de beste for feiringen som starter torsdag 21. november.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Lag lammerull og sylteflesk selv
Guide
Juleverksted: oppskrifter på lammerull, sylteflesk og sylterull

Lag lammerull og sylteflesk selv

Om ikke produksjonen blir så stor, blir i hvert fall stemningen god når du samler familien eller dine aller nærmeste venner til juleverksted. 

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Gi Irishen en luksuriøs norsk smak med akevittlikør
Ukens drink

Gi Irishen en luksuriøs norsk smak med akevittlikør

Irish Coffee kommer til å bli norsk for alltid etter denne som er basert på akevittlikøren Luksuskarsk som har smak av så vel hasselnøtt som kaffe. Prøv også vrien på Espresso Martini.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Imponerende vellagrede bobler, men også en perle som denne burgunderen
+
Tester
35 modne viner testet spesialpolnovember 2024

Imponerende vellagrede bobler, men også en perle som denne burgunderen

Dyrt, men likevel godt priset, siden både champagne og burgundere blir stadig dyrere. Det har likevel vært mulig å finne noen riktig gode kjøp.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Her finner du novemberutgaven 2024 av Apéritif magasin
+

Her finner du novemberutgaven 2024 av Apéritif magasin

Bli med til Bar Amour i Oslo, Henriot i Champagne, Sassicaia i Bolgheri. Samt ikke minst Campania, Sicilia og Bangkok.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Francesco Marzola er Europas 7. beste

Etter å ha deltatt i Best Sommelier of Europe, Africa & Middle-East ble det en sjuende plass for Francesco Marzola.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Vinosus 2025 - Vinmessen du ikke vil gå glipp av
Matkurs og vinkurs
Vinmesse i Oslo 10. mars

Vinosus 2025 - Vinmessen du ikke vil gå glipp av

Bli med på vinmessen hvor du kan smake flere hundre viner fra over 50 forskjellige produsenter.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Selv fra drittåret 2024, kommer gode beaujolais nouveau-utgaver
+
Tester
Test av 50 Beaujolais nouveau 2024

Selv fra drittåret 2024, kommer gode beaujolais nouveau-utgaver

2024 er ikke det beste utgangspunktet for årets nye vin, men vi har plukket ut de beste for feiringen som starter torsdag 21. november.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her