4. og 6. april - Smak eksklusiv cognac i Oslo og Trondheim

Når det skal smakes cognac er det kvalitet fremfor kvantitet som gjelder. Bli med og smak fem eksklusive norske cognacer - verdt mer enn 5000 kroner.
Redaksjonen
08 Mars 2005 - 17:08

Dersom du er i Oslo eller Trondheim disse dagene bør du få med deg denne smakingen. Det dreier seg nemlig om noen svært eksklusive cognacer du garantert sjelden får smake. Det er Jenssen Cognac som byr deg på husets aller edleste dråper.

Historien om Jenssen Cognac
I hjertet av Grande Champagne, det beste av Cognac-regionens seks distrikter, finnes en gammel vingård som har produsert cognac siden slutten av 1700-tallet. Le Maine Pertubaud ligger på de kalkholdige høydedragene ved landsbyen Bonneuil som, sammen med et knippe andre landsbyer, gir verdens edleste og mest elegante cognacer. Fra begynnelsen av ble det meste av gårdens cognac solgt på fat til de store, kjente cognac-husene. Gjennom langvarige avtaler sikret de seg deler av produksjonen, som var begrenset - men alltid av ypperste kvalitet.

Mot slutten av 1990-tallet ønsket familien å trekke seg tilbake. Da ville de også være sikre på at gården og fatene med cognac ble overtatt av noen som kunne føre tradisjonene videre. De møtte nordmannen Per Egil Jensen, og samtalene om overtakelse kom snart i gang. Hans lidenskapelige interesse for cognac og sans for det unike gjorde beslutningen enkel for begge parter. Før århundret var omme hadde man skrevet innledningen til et nytt norsk cognac-eventyr: For første gang har en nordmann etablert et eget cognacmerke fra egen vingård. Visjonen var å produsere kompromissløs kvalitet bygget på lokale verdier. Gjennom historien har vingården levd på leveranser til de store negociantene, uten selv å produsere flasker. Men siden overtakelsen er målet uavhengighet. Gårdens cognac går ikke lenger inn i negociantenes blandinger, men inn i egne, som selges under merket Jenssen (ikke bare i Norge).

Etter overtakelsen ble en rekke omfattende arbeider iverksatt: Bygningene ble restaurert og gjort mer funksjonelle, arbeiderne fikk nye fasiliteter og bedre kår, produksjonsutstyret ble oppgradert, nye metoder innført og produksjonen kvalitetssikret. Dette skjedde parallelt med bearbeidelse av lagret cognac og utvikling av det nye merket - Jenssen Cognac.

Vingården Le Maine Pertubaud fremstår i dag, med 25 hektar plantet med Ugni Blanc og Folle Blanche, som et mønsterbruk som huser alle trinn i foredlingen og hvor mye fortsatt skjer for hånd, på tradisjonelt vis. Satsning på kvalitet i alle ledd har gitt en produksjon som nyter respekt i fagkretser og som benyttes som referanse av rådgivende laboratorier. Produksjonen, fra drue til glass, har ett siktemål: å rendyrke gårdens eget terroir, av mange regnet som Grande Champagnes beste. Foredraget du får denne kvelden viser hvilke valg som er gjort, og prøvesmakingen viser cognacens modning over tid, fra en 12 år gammel XO til en Hors d'Age toppet med Folle Blanche fra unionsoppløsningens tid. I rendyrkingen ligger også valget å operere uten sminke, for å bevare spenst og ekthet i produktene. Man må slå seg til ro med at eldre ikke nødvendigvis betyr mørkere, og at cognac som får hvile lenge nok ikke nødvendigvis trenger sukker.

Helnorsk
Jenssen Cognac er altså norskeid, og det utgjør den første norske etableringen i Cognac siden Larsen i 1926. Men det er første gang et norsk konjakkeventyr starter med kjøpet av en vingård. Per Egil Jensens satsning har vært tung og dristig, og er nødvendigvis langsiktig. Konjakk fra Grande Champagne krever lengre lagringstid enn andre. Nå begynner man imidlertid å se resultater i form av en rik portefølje og inntreden i stadig nye markeder.

Jenssen Cognac tilhører luksussegmentet. Ikke bare pga beliggenheten i Grande Champagne, men også fordi den er gårdsbasert og fordi cognacens krav til lang tids lagring respekteres. Dette gjør også volumene begrenset.

Prøvesmakingen holdes av Espen Schulerud Søland, som siden 2000 har drevet vingården og er ansvarlig for Jenssens produkter.

Smakingene er nå avholdt

Konjakkene som presenteres:

12 år. Stor eleganse, ren Grande Champagne. Dempet fatpreg slipper frem frukt, blomster og vanilje. Aprikos, honningmelon, appelsinskall, sjasmin og kaprifol. Lang ettersmak.

Pehr Ugland XO er bygget over samme lest som Carte Blanche og XO Grande Champagne: uten tilsetninger og med fokus på våre vinmarkers egenart. Aldersmessig ligger den mellom de to, med et snitt på tyve år. Slik trer et modent fatpreg frem, med fløtekaramell, valnøtt og sviske. På undertoner av appelsinmarmelade og anis ligger et lag av honning, sedertre og fiken, som etter hvert slipper til modne frukter og behagelige strøk av blomster.

Fra 22 til 35 år. En XO av den gamle skolen. Smørmalt fatpreg med sviske og rom rosin i anslaget, deretter krydder og syltet frukt. Nellikspiker, kanel, hasselnøtt og fiken; appelsinmarmelade, anis og tørket rose. Utvikler stor kompleksitet, men forblir fløyelsmyk og harmonisk. Imponerende lengde.

w Jenssen Hors d'Age
(finnes p.t. ikke i Norge. Veil. pris i Frankrike € 220,- = kroner 1.850,-)
Snitt på over 50 år. Stor konsentrasjon og kompleksitet. Mildt men friskt anslag. Klart mineralsk preg med flott rancio. Kamfer, pomeranskall og tørket frukt. Overtoner av te og lindeblomst. Enorm lengde.

Snitt på over 50 år. En virkelig gammel og konsentrert cognac, sjenerøs og fantastisk kompleks. Åpner diskret, men åpenbarer etter hvert aromaer som spenner fra sviske, fiken og fersken til kaffe, sjokolade og nøtter, og fra anis og kardemomme til lindeblomst og fiol. Utvikler seg ustanselig og varer uendelig.

Smakingene er nå avholdt

Se påmeldingsskjemaer for betalingsinformasjon.

Motta e-post om nye kurs hos Apéritif
Dersom du er interessert i å motta e-post når nye kurs legges ut på våre nettsider kan du fylle ut dette påmeldingsskjemaet:
 

Ja, jeg vil ha melding om nye kurs pr. e-post

Navn: 

E-post: 

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

To supre viner i basis fra denne superkvinnen
+
Ukens vin

To supre viner i basis fra denne superkvinnen

Julia Kemper har satt ettertrykkelig spor etter seg i basishylla med stadig nye viner i klassen klar adresse og veldig god valuta for pengene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Fra stygg andunge til hvit svane takket være ny filosofi
+

Fra stygg andunge til hvit svane takket være ny filosofi

Druesorten trebbiano toscano opplever et skikkelig oppsving i Toscana. Fra å være basis for hverdagsviner eller blandes i enkle utgaver av chianti, til å få et eget og sterkere renomme.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Campanias hemmelige spekeskinke
+

Campanias hemmelige spekeskinke

I Pietraroja lages en spekeskinke etter samme oppskrift som for tre hundre år siden, og den er en kandidat til å representere Campania i den italienske gastronomiske eliten. Men enn så lenge er den en lokal hemmelighet.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Den ekstra "søndagen" krever noe lettlaget, men ikke mindre smaksrikt
Dagens rett

Den ekstra "søndagen" krever noe lettlaget, men ikke mindre smaksrikt

Til denne retten kan du fint bruke rester av annen type kjøtt. For det er sausen som gjør susen.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
To supre viner i basis fra denne superkvinnen
+
Ukens vin

To supre viner i basis fra denne superkvinnen

Julia Kemper har satt ettertrykkelig spor etter seg i basishylla med stadig nye viner i klassen klar adresse og veldig god valuta for pengene.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Fra stygg andunge til hvit svane takket være ny filosofi
+

Fra stygg andunge til hvit svane takket være ny filosofi

Druesorten trebbiano toscano opplever et skikkelig oppsving i Toscana. Fra å være basis for hverdagsviner eller blandes i enkle utgaver av chianti, til å få et eget og sterkere renomme.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Lag en fiskemiddag som er proppfull av gode smaker
Dagens rett

Lag en fiskemiddag som er proppfull av gode smaker

Det er utrolig hvor mye smak og dybde som skapes om du lar norsk sei bade i indiske ingredienser.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Store flasker i basis til knallpris
+
Ukens vin

Store flasker i basis til knallpris

Disse vinene er som skapt for påskebagasjen – eller kjelleren.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Begrenset antall billetter: Bli kjent med chardonnay
Matkurs og vinkurs
Vinsmaking i Oslo 24. april

Begrenset antall billetter: Bli kjent med chardonnay

Dette vil du ikke gå glipp av! Smak på seks flotte viner laget med samme drue, men fra ulike land og vinregioner. Klarer du å finne din favoritt – eller kanskje oppdager du flere?

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Campanias hemmelige spekeskinke
+

Campanias hemmelige spekeskinke

I Pietraroja lages en spekeskinke etter samme oppskrift som for tre hundre år siden, og den er en kandidat til å representere Campania i den italienske gastronomiske eliten. Men enn så lenge er den en lokal hemmelighet.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her