4 400 000 000 kopper kaffe i år

Hver dag drikker 2,8 millioner nordmenn om lag 12 millioner kopper kaffe. Det gir et norsk kaffeforbruk på nesten 4,4 milliarder kopper i 2006.
Redaksjonen
23 Mai 2006 - 08:00

Særlig den hverdagslige svarte kaffen øker i popularitet. Det viser statistikk fra Kaffeundersøkelsen 2006, en landsrepresentativ undersøkelse som foretas hvert tredje år av Norsk Kaffeinformasjon og GfK Norge.

- Landets kaffeforbruk har fått en ørliten oppsving siden 2003. Det er ingen tvil om at kaffe fremdeles er den store folkedrikken i Norge. Vi drikker kaffe på jobb, i godstolen hjemme, på kafé og når vi er på besøk. Den er vår sosiale olje, kommenterer Marit Lynes, informasjonssjef i Norsk Kaffeinformasjon.

God kaffehelse
Hun gleder seg over at holdningen til kaffe stadig blir mer positiv i befolkningen. Antall personer som er helt enige i at kaffe ikke er farlig for helsen har steget med 67 prosent.

- Det er tvert imot mye som tyder på at kaffe har en gunstig helseeffekt på en rekke områder, sier Marit Lynes, og viser til en nypublisert Harvard-undersøkelse som over 25 år har lett etter sammenhenger mellom kaffekonsum og hjertesykdom hos 150 000 amerikanere. Uansett hvor mange kopper personene i undersøkelsen drakk daglig, økte ikke risikoen for hjertesykdommer. Derimot økte risikoen kraftig for de regelmessige røykerne i undersøkelsen.

Menn drikker mest
Det er norske menn som er de største kaffedrikkerne, med 4,8 kopper kaffe i snitt per dag. Fra den første undersøkelsen ble gjort i 1982 har menns forbruk bare gjort mindre svingninger, og antall kopper har økt forsiktig fra 2000 til 2006. Kvinnenes kaffeforbruk har derimot sunket gjennom 90-tallet, men har de siste årene stabilisert seg på rundt 4 kopper dagen.

Marit Lynes i Norsk Kaffeinformasjon tror dette henger sammen med at kaffevanene er i endring. - Hele 29 prosent av kaffeforbruket i Norge skjer på arbeidsplassen, og denne andelen har økt stabilt helt fra 1982 og til i dag. Flere menn enn kvinner står i fullt arbeid, og det tror jeg er en del av forklaringen på at menn drikker mer kaffe, sier Lynes.

"Black is back"
Stadig flere nordmenn oppgir at de drikker utenlandske kaffevarianter, som cappuccino og espresso. De siste 12 månedene har 53 prosent av oss drukket minst en kopp cappuccino, mens 37 prosent har drukket espresso og 33 prosent har prøvd cafe aú lait eller caffe latte.

Likevel er det den svarte trakterkaffen som viser størst fremgang de siste årene. 72 prosent av respondentene oppgir at de vanligvis lager filterkaffe, noe som er den høyeste andelen i undersøkelsens historie. I 2003 svarte 68 prosent det samme. En av ti nordmenn lager vanligvis pulverkaffe, mens bare 2 prosent oppgir at de vanligvis tilbereder kaffen i espressomaskin eller mokkakanne.

- Dette støtter en trend vi har sett de siste årene, der trakterkaffe foretrekkes av stadig flere. Espressobaserte kaffesorter har nok bidratt til å rekruttere nye kaffedrikkere, særlig blant de yngre, men omsetningen av espresso utgjør fremdeles bare noen prosent av totalsalget av kaffe i Norge, forteller Marit Lynes.

Foto: Henning Poulsen/Pressekontoret m. fl.

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Imponerende vellagrede bobler, men også en perle som denne burgunderen
+
Tester
35 modne viner testet spesialpolnovember 2024

Imponerende vellagrede bobler, men også en perle som denne burgunderen

Dyrt, men likevel godt priset, siden både champagne og burgundere blir stadig dyrere. Det har likevel vært mulig å finne noen riktig gode kjøp.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Selv fra drittåret 2024, kommer gode beaujolais nouveau-utgaver
+
Tester
Test av 50 Beaujolais nouveau 2024

Selv fra drittåret 2024, kommer gode beaujolais nouveau-utgaver

2024 er ikke det beste utgangspunktet for årets nye vin, men vi har plukket ut de beste for feiringen som starter torsdag 21. november.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Lag lammerull og sylteflesk selv
Guide
Juleverksted: oppskrifter på lammerull, sylteflesk og sylterull

Lag lammerull og sylteflesk selv

Om ikke produksjonen blir så stor, blir i hvert fall stemningen god når du samler familien eller dine aller nærmeste venner til juleverksted. 

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Karaktersterke viner fra utenfor det gode selskap
+
Godbiter i pollisten

Karaktersterke viner fra utenfor det gode selskap

Men fra vinbønder med begge beina godt plantet i tradisjonen for kvalitet.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Imponerende vellagrede bobler, men også en perle som denne burgunderen
+
Tester
35 modne viner testet spesialpolnovember 2024

Imponerende vellagrede bobler, men også en perle som denne burgunderen

Dyrt, men likevel godt priset, siden både champagne og burgundere blir stadig dyrere. Det har likevel vært mulig å finne noen riktig gode kjøp.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Selv fra drittåret 2024, kommer gode beaujolais nouveau-utgaver
+
Tester
Test av 50 Beaujolais nouveau 2024

Selv fra drittåret 2024, kommer gode beaujolais nouveau-utgaver

2024 er ikke det beste utgangspunktet for årets nye vin, men vi har plukket ut de beste for feiringen som starter torsdag 21. november.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Her finner du novemberutgaven 2024 av Apéritif magasin
+

Her finner du novemberutgaven 2024 av Apéritif magasin

Bli med til Bar Amour i Oslo, Henriot i Champagne, Sassicaia i Bolgheri. Samt ikke minst Campania, Sicilia og Bangkok.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Francesco Marzola er Europas 7. beste

Etter å ha deltatt i Best Sommelier of Europe, Africa & Middle-East ble det en sjuende plass for Francesco Marzola.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Fylte sprøstekte pitabrød kan bli din nye favoritt
Dagens rett

Fylte sprøstekte pitabrød kan bli din nye favoritt

Denne palestinske tradisjonen minner om quesadillas, piroger og empanadas, men utkonkurrerer alle.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Lag lammerull og sylteflesk selv
Guide
Juleverksted: oppskrifter på lammerull, sylteflesk og sylterull

Lag lammerull og sylteflesk selv

Om ikke produksjonen blir så stor, blir i hvert fall stemningen god når du samler familien eller dine aller nærmeste venner til juleverksted. 

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her