Spania forbinder mange av oss med lidenskap, kraft, styrke og karakter, og det er ingen andre steder dette gjenspeiler seg så godt som i spanske viner.
Mandag 30. januar serverer vi deg det aller beste av hva Riojas Bodegas Faustino kan fremvise, deriblant de legendariske og mytiske årgangene 1994, 1991, 1970 og 1964 av deres toppvin!
Ta med deg gode venner og kolleger på denne unike smakingen.
• FIXME: Link format not implemented: <link ANCHOR_NAME="paamelding">Meld deg på her
48 år gammel vin
Spanske viner, og da ikke minst viner fra Rioja, har en spesiell plass i nordmenns hjerter.
Helt siden Faustino ble introdusert på det norske markedet tidlig på 1970-tallet har deres viner vært utrolig populære.
Under denne smakingen vil du selv få oppleve hvordan deres viner utvikler seg gjennom flere års lagring, i det vi smaker ikke mindre enn fem årganger av Faustino I.
Den eldste vinen vi skal smake denne kvelden, 1964-årgangen av Faustino I, ble tappet bare fire år etter at Bodegas Faustino lanserte sine første viner under eget navn.
Det er verdt å nevne at denne årgangen også blir sett på som en referanseårgang og klassifiseres som mytisk av Bodegas Faustino selv.
Dene kvelden får vi besøk av Sergio Soriano som kommer til å gi oss en god innføring i spansk vinmakerkunst i det vi smaker hele 11 viner.
Her får du selv oppleve det ypperste av hva Spania har å tilby med musserende, unike Riojaer og elegante Ribera del Duero-viner fra deres bodega Portia.
Kurset holdes på engelsk.
• FIXME: Link format not implemented: <link ANCHOR_NAME="paamelding">Meld deg på her
Kvalitetsbevisst familie
Vinproduksjon har foregått kontinuerlig siden Eleuterio Martinez Arzok grunnla Bodegaen i 1861, men i perioden fra 1861 til 1930 hadde de kun salg av hele fat med vin. Først i 1930 begynte man å tappe vin på flasker, men da under de enkelte vingårdenes navn .
Merket Faustino så dagens lys etter at Don Julio Faustino Martinez hadde overtatt familiebedriften i 1957, og var egentlig en hyldest til hans far. De første flaskene med de nå så velkjente portrett-etikettene ble lansert i 1960, og det ble satset stort på blant annet eksport.
Les mer om den FIXME: Link format not implemented: <link ANCHOR_NAME="faustino">fascinerende historien her (klikk)
• FIXME: Link format not implemented: <link ANCHOR_NAME="paamelding">Meld deg på her (klikk)
• Meld deg på her (klikk)
Faustino - familieeid i fire generasjoner
Bodegas Faustino ble grunnlagt i 1861 av Eleuterio Martinez Arzok. Inntil da hadde familien dyrket druer som ble solgt til vinprodusentene i området - envanlig praksis som også pågår den dag i dag. Vinen ble fra 1861 kun solgt i fat til andre produsenter i området. I 1930 besluttet Faustino Martinez Perez de Albeniz, sønn av Eluterio, at de skulle begynne å tappe vinen på flasker selv.
Neste generasjon, med Don Julio Faustino Martinez i spissen, lanserte de berømte etikettene med portrettene vi alle kjenner og startet eksport av vinene. Han var også en ivrig oppkjøper av av nye vinmarker i Rioja Alavesa, den delen av Rioja hvor bodegaen holder til.
Don Julios sønn, José Miguel, har fortsatt å kjøpe land slik at Faustino i dag er en av de aller største vinmarkseierne i Rioja med hele 680 hektar. Takket være disse vinmarkene er Faustino i dag selvforsynt med druer til toppkvalitetene Faustino I og V.
Grupo Faustino har kjøpt opp en rekke vinmarker, og eier i dag Bodegaene Campillo (50 hektar), Marqués de Vitoria (58 hektar), Valcarlos (55 hektar), Leganza (524 hektar), Portia og Victorianas. Vinmarkene ligger i Rioja, Navarra, Ribera del Duero og La Mancha.
Kvalitetsbodegaen Faustino
Takket være sin høye grad av selvforsyning av druer ha Faustino full kontroll over kvaliteten fra druene plukkes til den ferdigtappede vinen forlater bodegaen i Oyon.
Ved å kunne kontrollere kvaliteten på druene har man sikret seg det best mulige utgangspunktet for å lage god vin.
Faustino har alltid vært et framtidsdrettet, eksportorientert selskap og de var blant de første til å forstå at den gamle vinstilen i Rioja var på vei ut. Ingen ville lenger ha viner som var fruktløse og uttørrede etter alt for lang tids lagring på fat.
De var derfor blant de første bodegaene som kunnet ned på fatlagringstiden helt ned til lovens minimum. Samtidig øket de tiden vinene ble lagret på flaske. Da fremsto vinene plutselig som moderne, fruktige viner og grunnlaget for suksessen var lagt.
Bodegas Faustino i tall: