26. oktober i Stavanger - Winemakers dinner med norsk vinmaker - merk tidspunktet!

Du har en unik mulighet till å bli med på en gastronomisk rundreise i vinens verden sammen med en av Norges fremste autoriteter på vin.
Redaksjonen
10 Oktober 2006 - 12:33

En utrolig engasjerende og kunnskapsrik personlighet innen vin er hva du kan oppleve denne kvelden, når Stavanger får besøk av selveste Frithjof Nicolaysen.
 
Han skal lede oss gjennom noen av verdens fremste vinområder i det vi nyter en fabelaktig meny satt opp av de dyktige kokkene ved Gaffel og Karaffel.
 
FIXME: Link format not implemented: <link ANCHOR_NAME="paamelding">Meld deg på her (klikk) Arrangementet er nå avholdt.
 
Fra vinkjenner til vinmaker
Det er ikke for ingenting at vi sier at vinmaking er en kunst, og det er ikke mange som mestrer denne kunsten - Frithjof er derimot helt klart en av dem. Med sine egne viner har han høstet mye positiv omtale, og en av sommerens virkelig store slagere, Viognier, skal denne kvelden presenteres av mannen som står bak den.
 
Et liv med vin
Den karismatiske bergenseren har jobbet med vin i nesten hele sitt voksne liv, og han har gjennom en årrekke vært kvalitetssjef først i Vinmonopolet, og siden i Arcus. I sitt virke mottok han i 1998 hederstittelen Conseiller d'Honneur av Commanderie de Bordeaux for stor innsatsvilje, glede og entusiasme i vinens tjeneste.

Frithjof Nicolaysen er kanskje Norges fremste autoritet på vinproduksjon og vinkjemi, og ble i 2005 valgt til president i European Federation of Wine and Spirits Importers and Distributors.  Han er norsk representant i The European Spirits Organisation (CEPS) og norsk teknisk ekspert i OIV, Den Internasjonale Vinorganisasjonen som har 44 medlemsland med sete i Paris.

FIXME: Link format not implemented: <link ANCHOR_NAME="paamelding">Meld deg på her (klikk) Arrangementet er nå avholdt.

Nicolaysens store fanesak er den objektive sensorikk - eller hvordan vi oppfatter vin og brennevin, og denne kvelden har han funnet frem syv av sine beste viner for oss. Gå ikke glipp av denne enestående sjansen til å lære mer om nettopp vinsmaking av landets fremste ekspert på emnet.
 
Du kan lese mer om hvilke vinområder vi skal besøke, samt finne litt historikk FIXME: Link format not implemented: <link ANCHOR_NAME="historie">lenger ned på siden.
 
Dette er vinene vi får servert denne kvelden:

MENY
Frithjof Nicolaysen
Gaffel og karaffel
26. oktober 2006
*
Kamskjell og kongekrabbe med fruktsalsa og skalldyrsky
Collection Frithjof Nicolaysen Viognier 2005
Marquis d'Alban Sauvignon 2003
**
Kalvefilét fylt med moden ost, Parmaskinke og urter
Collection Frithjof Nicolaysen Montepulciano
Fenocchio Barbera d'Alba Superiore 2004
Orzada Carignan 2002
***
Jarlsberg & Feta innbakt i filo med rødvinsmarinert aprikos
Casotto del Merlo Recioto della Valpolicella Classico 2004
****
Pannacotta med bringebærcoulis
Gran Feudo Moscatel 2005

è Meld deg på her (klikk)
Arrangementet er nå avholdt.
 
Tid: 26. oktober 2006 kl. 18.00 - 22.00
Pris: kroner 795 inkl. mva
Sted: Gaffel og karaffel, Øvre Holmegate 20, 4006 Stavanger

Påmeldingen er bindende.
 
Dersom du melder deg på seminaret, men unnlater å møte opp eller melder deg av etter fristen, forbeholder vi oss retten til å etterfakturere seminaravgiften.
 
Seminaravgiften betales til Bankkontonr. 7023 05 45705, Apéritif Nett, Furuveien 39c, 0678 Oslo. Merk innbetalingen med 26.10.06. Dersom du melder deg på eller betaler senere enn fem dager før arrangementet må du huske å ta med kvittering. Melder du deg av etter avbestillingsfristen 22.10.06 kl. 23:59 refunderer vi ikke deltakeravgiften.
NB! Innbetalinger uten forutgående registrering/påmelding kan dessverre ikke påregnes som gyldig påmelding.
Spørsmål? Ring 22 98 86 00 eller send en mail.

Vinområder og historikk
Turen denne kvelden går først til Frankrike og nærmere bestemt vinmarkene sørvest for Limoux i Languedoc-Roussillon, hvor Nicolaysen har funnet en spennende representant for viognier-druens fruktige og aromatiske stil.

Vi holder oss i Frankrike en stund til i det vi får servert en ypperlig vin fra huset Dulong i Bordeaux. Dette berømte vinområdet ved Atlanterhavskysten har nær sagt et perfekt klima for dyrking av vindruer, og gjennom flere generasjoners perfeksjonering har området blitt ensbetydende med vin av ypperste kvalitet.

FIXME: Link format not implemented: <link ANCHOR_NAME="paamelding">Meld deg på her (klikk) Arrangementet er nå avholdt.
 

Italia
Vi forflytter oss til det fjellrike landskapet sørøst i Italia - nærmere bestemt Abruzzo. Området er viden kjent for sine flotte Montepulciano-viner, og denne kvelden får vi smake en vin som har enorm fargeintensitet, rikhet og substans.

Piemonte betyr "ved foten av fjellet" og det er i le av Alpene vi finner de tradisjonsrike vingårdene. I Barolo finner vi produsenten Fenocchio som siden 1864 har produsert typeriktige viner med basis i regionens druer - Nebbiolo, Barbera og Dolcetto. Denne kvelden er det Barbera d'Alba som står på menyen.

Norsk eleganse i Chile
For 20 år siden gjorde bergensrederen Dan Odfjell delvis chilener av seg ved å kjøpe en vingård i Chile. Odfjell-haciendaen ligger 45 minutter med bil sørvest for Santiago. Her er klimaet påvirket av nærheten til Stillehavet hvilket betyr lavere gjennomsnittstemperaturer og dermed lengre modningstid for druene enn eksempelvis lenger øst i dalen. Dette gjør klimaet perfekt forvindyrking. I kveld får du smake en av deres beste viner, og kan selv smake hvorfor deres viner får så mye oppmerksomhet i vinverden.

Søte desserter
Det er ikke kun én, men to dessertviner vi skal få denne kvelden. Den første av disse kommer fra det spennende vinområdet Navarra, nord i Spania. Det er nettopp her, i de fjellrike områdene ved Pamplona, vi finner et av Spanias eldste vinhus med mer enn 360 års historie bak seg - Bodegas Chivite.

Midt i hjertet av det klassiske Valpolicella-området ligger eiendommen til Campagnola, som også serverer kveldens siste vin. Recioto della Valpolicella Classico "Casotto del Merlo" er en Valpolicella fremstilt av tørkede druer med avbrutt gjæring. Campagnola fikk sin første utmerkelse for god vin så tidlig som i 1907 og har perfeksjonert produksjonen siden.

FIXME: Link format not implemented: <link ANCHOR_NAME="paamelding">Meld deg på her (klikk) Arrangementet er nå avholdt.
 

 

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Supertoscaner som ikke får lov å hete det
+
Ukens vin

Supertoscaner som ikke får lov å hete det

Den kommer fra en hemmelig kilde, men at den er i et høyt kvalitetssjikt, forteller smaken alt om.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Slik ble Sassicaia verdens første supertoscaner
+

Slik ble Sassicaia verdens første supertoscaner

Og slik har den klart å beholde posisjonen siden første årgang som var 1968.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Takket være 2021-årgangen kan du drikke sågar Pauillac-ene mens de er unge
+
Tester
91 bordeauxer i 2021-årgang testet

Takket være 2021-årgangen kan du drikke sågar Pauillac-ene mens de er unge

2021-årgangen er årgangen for alle som savner 1980-tallet. De beste er derfor knakende gode.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Slik blir pepperkakehuset perfekt
Julemat
Pepperkakehus oppskrift

Slik blir pepperkakehuset perfekt

Det er ikke så vanskelig å lage pepperkakehus når du har en god oppskrift. Her får du både gode tips og maler til husene.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Supertoscaner som ikke får lov å hete det
+
Ukens vin

Supertoscaner som ikke får lov å hete det

Den kommer fra en hemmelig kilde, men at den er i et høyt kvalitetssjikt, forteller smaken alt om.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Slik ble Sassicaia verdens første supertoscaner
+

Slik ble Sassicaia verdens første supertoscaner

Og slik har den klart å beholde posisjonen siden første årgang som var 1968.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Her finner du novemberutgaven 2024 av Apéritif magasin
+

Her finner du novemberutgaven 2024 av Apéritif magasin

Bli med til Bar Amour i Oslo, Henriot i Champagne, Sassicaia i Bolgheri. Samt ikke minst Campania, Sicilia og Bangkok.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Francesco Marzola er Europas 7. beste

Etter å ha deltatt i Best Sommelier of Europe, Africa & Middle-East ble det en sjuende plass for Francesco Marzola.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Denne suppa både varmer og skaper farge på middagsbordet
Dagens rett

Denne suppa både varmer og skaper farge på middagsbordet

En varm og deilig suppe gjør godt i novembermørket.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Takket være 2021-årgangen kan du drikke sågar Pauillac-ene mens de er unge
+
Tester
91 bordeauxer i 2021-årgang testet

Takket være 2021-årgangen kan du drikke sågar Pauillac-ene mens de er unge

2021-årgangen er årgangen for alle som savner 1980-tallet. De beste er derfor knakende gode.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her