24. mars i Oslo - Bli med på italiensk Winemaker's Dinner med Livon

Nå kommer Marco Calligaris fra den anerkjente vinprodusenten Livon på besøk til den nye restauranten Havsmak som har fått meget hyggelig omtale i avisene. Bli med på Winemaker's Dinner der du treffer både ham og ikke minst kan kose deg med mange utrolig f
Redaksjonen
09 Mars 2003 - 01:01

Livon fra Friuli er en av regionens mest kjente vinfamilier - og blant de mest berømte av kvalitets-husene i regionen. Livon-familiens marker befinner seg hovedsaklig i Collio, med ditto gode viner produsert også i Collio Orientali - og endog en ny super-range er nylig introdusert fra deres lille eiendom i Grave, Villa Chiopris. Livons viner, såvel dem i det "enklere" spekteret som vinene i den absolutte toppklasse, som deres "Braide"- og "Tiare"-viner, er internasjonale stjerner.

Dorino Livons historie er på mange måter relativt kort - men det har vært en lang vei å gå. Han er nå en av Italias mest respekterte og hyllede vinmakere. Historien handler om dedikasjon og familie-tradisjoner, ikke minst hva angår familiens forhold til og respekt for sitt hjemsted Friuli. I 1964 kjøpte Dorino Livon sitt første hektar land i Collio, nærmere bestemt i Dolegnano, og sakte men sikkert la han til nytt land til denne eiendommen. Denne prosessen forsetter den dag i dag, og Azienda Agricola Livon vil dermed også alltid både være i vekst, men også alltid ha nye landområder å utforske for dermed å i enda større grad søke å perfeksjonere vindyrker-kunsten ytterligere.

Tradisjonelt er Friuli-vinene dyrere enn vin fra resten av Italia, og Livon er intet unntak. En norsk importør er dog blitt begunstiget med hyggelige priser, noe som kommer oss nordboere til gode.

Les mer nedenfor om Livon og Friuli (klikk FIXME: Link format not implemented: <link ANCHOR_NAME="Livon">her)

Arrangementet er nå avholdt

Dette er kveldens meny og tilhørende viner:

MENY
*
Aperitiff
Tocai Friulano DOC, Villa Chiòpris 2001
*
Spring roll med spisskål, kingcrab
og ingefærskalldyrskum
Collio Pinot Grigio DOC 2001
**
Soppbuljong med foie gras wonton og trøffel
Braide Alte VdT 1999
***
Parmabakt torsk med blåskjell, grønnsaksragout, parmesanbakte poteter
og ruccolaolje
Cabernet Sauvignon DOC, Villa Chiòpris 2001
Chianti Classico DOCG, Borgo Salcetino 2000
Refosco dal Peduncolo Rosso "Riul" DOC 2000
****
Sjokolademousse med konfektkake,
vanilje crème fraîche,
bringebær- og pasjonfruktsmoothi
Casali Godia Livon 1999
*
kaffe

Les mer om produktene her:
(utfyllende informasjon vil bli lagt ut innen kort tid)
w Casali Godia Livon 1999

Arrangementet er nå avholdt

Tid: 24. mars kl. 19.00
Pris: kroner 790 inkl. mva
Sted: Restaurant Havsmak, Drammensveien 4, 0255 Oslo.

Ring Apéritif på 902 04 834 dersom du ikke finner frem.

Seminaravgiften betales til Bankkontonr. 7023 05 45705, Apéritif Nett, Furuveien 39c, 0678 Oslo. Merk innbetalingen med 240303. Dersom du melder deg på eller betaler senere enn fem dager før arrangementet må du huske å ta med kvittering. Melder du deg av etter avbestillingsfristen 19.03.03 kl. 23:59 refunderer vi ikke deltakeravgiften.
Spørsmål? Ring 22 98 86 00 eller send en mail.

Dorino Livons historie er på mange måter relativt kort - men det har vært en lang vei å gå. Han er nå en av Italias mest respekterte og hyllede vinmakere. Historien handler om dedikasjon og familie-tradisjoner, ikke minst hva angår familiens forhold til og respekt for sitt hjemsted Friuli. I 1964 kjøpte Dorino Livon sitt første hektar land i Collio, nærmere bestemt i Dolegnano, og sakte men sikkert la han til nytt land til denne eiendommen. Denne prosessen forsetter den dag i dag, og Azienda Agricola Livon vil dermed også alltid både være i vekst, men også alltid ha nye landområder å utforske for dermed å i enda større grad søke å perfeksjonere vindyrker-kunsten ytterligere.

Det er ikke nødvendigvis land som tidligere har vært benyttet til vindyrking som erverves av familien, ofte landområder og høyder som har ligget brakk eller vært benyttet til dyrking av helt andre produkter enn vinranker. Men om kombinasjonen av beliggenhet, terroir, ly, sol osv er den rette, er dette land som over tid blir perfekt til fremdyrking av (de rette) vinranker. Noe Livon har bevist gang på gang.

Selv om Livon har stor respekt for å ivareta tradisjoner, er familien også i besittelse av de mest moderne tekniske hjelpemidler, og så vel deres vinkjellere som produksjonshaller er alltid av ypperste kvalitet. Det er ikke tradisjonene alene, men respekten for dem og evnen til å kombinere dem med nye ideer og nyvinninger, som gjør familiens viner til legender i dag.

Valneo og Tonino Livon, Dorin Livons sønner, begynte i familiebedriften tidlig på 1980-tallet. Valneo er den eldste, og har hovedansvaret for Livons administrasjon og markedsføring, et arbeide som også inkluderer overoppsynet med produksjonen av alle flasker og etiketter. Tonino (Antonino) har overoppsynet og ansvaret for selve vinproduksjonen og alle aspekter av agrikulturen.

Det var også på denne tiden at det ble bestemt at vinproduksjonen skulle deles i to deler, en "cru"-linje og en "klassisk" linje. "Cru"-vinene lages i svært begrenset antall, og druene benyttet dyrkes i vinmarker som er perfekte for de forskjellige. Produksjonen av "Cru"-vinene er en møysommlig prosess, hvor alle skritt nøye overvåkes fra den første spire tilden ferdige vin. De "klassiske" vinene er også ment å være av ypperste kvalitet, men av disse er det også intensjonen å lage så vel flere flasker som å nå et bredere publikum. I begge tilfeller er det mange faktorer som har vært medvirkende til Livons suksess; noen av dem kan nevnes - reduksjon av antall viner/flasker produsert fra hver vinmark, større avstand mellom rankene samt færre drueklaser per vinranke, riktig innhøstingstidspunkt, riktig vindrue på riktig sted, og ikke minst byggingen av Livons to nye vinkjellere og produksjonshaller.

Den ene av disse ligger i Masarotte og benyttes til fremstillingen av alle husets "Cru"-viner, samt barrique-lagringen av de samme vinene. Den andre befinner seg i Venco, og det er her hvor bla.a. all produksjon og lagring av husets røde viner foregår, både i fransk barrique og tradisjoneller eiketønner (oftest slovenske).

Fra begynnelsen i 1964 og frem til i dag har det selvsagt skjedd store forandringer, også for vinprodusenten Livon, som for alle andre vinprodusenter i Italia. Men noen forandringer er selvsagt mer betydningsfulle enn andre. Brødrene Valneo og Tonino tok over etter sin far Dorino tidlig på 1990-tallet, uten at dette førte til nevneverdige forandringer i husets produksjonsmetoder og filosofi. Dog ble det et strategisk skille mellom nå og da i årene mellom 1992 og 1997, da Livon-familien kjøpte tre nye eiendommer; Villa Chiopris og Tenuta Roncalto i Friuli, og Borgo Salcineto i Toscana. Målet var å bedre lære å kjenne alle aspekter av vindyrking, både hva druer og klima, terroir og kjellerarbeide angikk. Og takket være kjøpet av de to friulanske eiendommene kan Livon i dag tilby et komplett utvalg av friulanske viner.

Med kjøpet av Borgo Salcetino har Livon også fått tilgang til den kunnskap de søkte om rødvinsproduksjon, som allerede har gitt dem internasjonalt ry som kvalitetsprodusenter av Chianti.

Livon samarbeider for øvrig nært med Universitet i Udinese og et spesielt korps "miljø-voktere" (Skogsvokterkorpset i Gorizia) for å på best mulig måte ivareta regionens natur og vegetasjon, samt å sikre at all deres egen produksjon foregår på så vel så naturvennlig som økologisk riktig måte som mulig.

I dag eier og driver Livon med følgende struktur: Totalt eier de 100 hektar vinmark fordelt på 55 vinmarker i Collio (Ruttars, Vencò Cavezzo og Dolegna), 20 vinmarker i Vest Collio (Dolegnano, Godia, Masarotte, Cumini, Plazate) og 45 i Friuli Grave (Villa Chiopris og San Giovanni al Natisone). De har to produksjons-steder, kjelleren i Dolegnano og kjelleren i Masarotte. I tillegg har de nå en tredje kjeller hvor de arbeider med å finne de beste lagrings- og produksjonsmetodene for rødvin, i Vencò.

Summen av deres således mange produksjonsmetoder og -områder er at Livon i dag er blant de ledende kvalitetsprodusentene innen fire forskjellige områder av vindyrking. Og siden de hele tiden fortsatt fokuserer kompromissløst på kvalitet og behersker alle aspekter av moderne vinproduksjon i kombinasjon med stor respekt for de regionale tradisjoner vil Livon vedvare som en av de ypperste vinprodusentene i så vel Friuli og Toscana som Italia generelt.

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Gi Irishen en luksuriøs norsk smak med akevittlikør
Ukens drink

Gi Irishen en luksuriøs norsk smak med akevittlikør

Irish Coffee kommer til å bli norsk for alltid etter denne som er basert på akevittlikøren Luksuskarsk som har smak av så vel hasselnøtt som kaffe. Prøv også vrien på Espresso Martini.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Imponerende vellagrede bobler, men også en perle som denne burgunderen
+
Tester
35 modne viner testet spesialpolnovember 2024

Imponerende vellagrede bobler, men også en perle som denne burgunderen

Dyrt, men likevel godt priset, siden både champagne og burgundere blir stadig dyrere. Det har likevel vært mulig å finne noen riktig gode kjøp.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Selv fra drittåret 2024, kommer gode beaujolais nouveau-utgaver
+
Tester
Test av 50 Beaujolais nouveau 2024

Selv fra drittåret 2024, kommer gode beaujolais nouveau-utgaver

2024 er ikke det beste utgangspunktet for årets nye vin, men vi har plukket ut de beste for feiringen som starter torsdag 21. november.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Lag lammerull og sylteflesk selv
Guide
Juleverksted: oppskrifter på lammerull, sylteflesk og sylterull

Lag lammerull og sylteflesk selv

Om ikke produksjonen blir så stor, blir i hvert fall stemningen god når du samler familien eller dine aller nærmeste venner til juleverksted. 

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Gi Irishen en luksuriøs norsk smak med akevittlikør
Ukens drink

Gi Irishen en luksuriøs norsk smak med akevittlikør

Irish Coffee kommer til å bli norsk for alltid etter denne som er basert på akevittlikøren Luksuskarsk som har smak av så vel hasselnøtt som kaffe. Prøv også vrien på Espresso Martini.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Imponerende vellagrede bobler, men også en perle som denne burgunderen
+
Tester
35 modne viner testet spesialpolnovember 2024

Imponerende vellagrede bobler, men også en perle som denne burgunderen

Dyrt, men likevel godt priset, siden både champagne og burgundere blir stadig dyrere. Det har likevel vært mulig å finne noen riktig gode kjøp.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Her finner du novemberutgaven 2024 av Apéritif magasin
+

Her finner du novemberutgaven 2024 av Apéritif magasin

Bli med til Bar Amour i Oslo, Henriot i Champagne, Sassicaia i Bolgheri. Samt ikke minst Campania, Sicilia og Bangkok.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Francesco Marzola er Europas 7. beste

Etter å ha deltatt i Best Sommelier of Europe, Africa & Middle-East ble det en sjuende plass for Francesco Marzola.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Vinosus 2025 - Vinmessen du ikke vil gå glipp av
Matkurs og vinkurs
Vinmesse i Oslo 10. mars

Vinosus 2025 - Vinmessen du ikke vil gå glipp av

Bli med på vinmessen hvor du kan smake flere hundre viner fra over 50 forskjellige produsenter.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Selv fra drittåret 2024, kommer gode beaujolais nouveau-utgaver
+
Tester
Test av 50 Beaujolais nouveau 2024

Selv fra drittåret 2024, kommer gode beaujolais nouveau-utgaver

2024 er ikke det beste utgangspunktet for årets nye vin, men vi har plukket ut de beste for feiringen som starter torsdag 21. november.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her