Godbiter i pollisten
La Morra-barolo: 24 eller 12 år gammel barolo - eller en som holder like lenge?

La Morra-barolo: 24 eller 12 år gammel barolo - eller en som holder like lenge?

Valget er ditt, for fra denne produsenten finnes et bredt utvalg av uberklassisk barolo i mange aldre.
02 Desember 2020 - 13:45
Foto: Tino Gerbaldo

Aller gunstigst priset er ikke uventet den du må lagre videre selv. Dosio Barolo 2012 representerer en tradisjonell barolostil som ikke gir ved dørene i dag, men som fortsatt trenger tid og vil belønne stort den tålmodige. Akkurat slik 2012-årgangen skal være. 

Den har god intensitet og munnfølelse, er strukturert med fine kryddertoner. Drikker du den i dag, må du kjøre den i en karaffel først og la den få følge av kjøtt med god saus eller fet ost for at syren og tanninene skal ha noe å jobbe med. 

Til denne vinen velges ut jordsmonnene som har mest sand i tillegg til den for La Morra typiske fossilrike Sant’Agata-mergelen. Parsellene som har har alt fra sørøstlig til sørvestlig eksponering, ligger mellom 340 og 480 m.o.h, i barolo-cruene Fossati og Serradenari, som hver seg bidrar med ulik karakter til den endelige blandingen. Når druene høstes i oktober, har de det som trengs for å gi en elegant men også lagringsdyktig barolostil. 

Dosio ligger øverst i La Morra ved 500 m.o.h.
Foto: Tino Gerbaldo

Samme vin finnes også som den mykere 2009 og den fortsatt svært unge 2005.

Her kan du lese mer om barolo og denne produsenten i 2009 og 2011

Felles har vinene at de er tradisjonelle i uttrykket, takket være lang uttrekkstid, 15-20 dager, avhengig av vin og årgang. Og selv om det finnes barriques i kjelleren til Dosio, er det særlig fatene på 25 hl som brukes til den 30-36 måneder lange fatmodningen av baroloene. 

Dosio er best kjent for sin Fossati-cru og her er utvalget enda større, helt tilbake til 1996 som gjør den til en av de eldste baroloopplevelsene du finner på Vinmonopolet i dag. 

Miner favoritter er Fossati 1999 og  Fossati 2004, mens 2008-utgaven som representerer en tanninrik årgang er best priset. Alle er sanne og rene uttrykk for årgang og terroir. 

Vinene får alt fra 15 til 20 dager med skallene for å hente ut tanniner og nebbiolos klassiske aromaer. Foto: 

Fossati er en cru som deles av La Morra og Barolo. Dosios parsell er sørøstvendt og ligger ved 330 til 380 m.o.h på Barolo-siden. Jordsmonnet har en fossilrik gråblå mergel som sammen med vinplantenes alder på 40-52 år, bidrar til en vin med stor kraft og betydelig lagringspotensial. 

Årsaken til at disse vellagrete baroloene er tilgjengelig i forholdsvis gode kvanta, er at Dosio har en rikholdig kjeller med årganger tilbake til 1960-tallet. Da Beppe Dosio startet vingården i 1974, som en hobby, hadde han naturlig nok ikke noe å selge. Han kjøpte derfor barolo fra naboer og satte på etiketter med Dosio Barolo og Riserva Speciale. 

Vingården ligger øverst i La Morra ved 500 m.o.h. i det som kalles loc. Serradenari. Det er også navnet på en av barolo-cru-ene som når den tappes alene gir en lettere og enda mer urtepreget barolostil. Det skyldes høyden og jordsmonnet som har mer sand og sandstein og ikke bare den fossilrike mergelen. 

Til modningen brukes så vel de store velbrukte fatene på 25 hl som mindre og yngre fat.

Det er viner fra overtakelsen og fram til og med 2012-årgangen som modner i kjelleren. I 2010 kom businessmannen Gianfranco Lanci og sønnen Massimo inn i bildet. De har gjort en rekke moderniseringer av driften. Blant annet er det introdusert en mer naturlig tilnærming i vinmarkene som i dag teller 11 hektar. 

Gianpero Morbello som er direktør på vingården, forteller at det har vært en langsom endring av praksisen. Først og fremst ved å redusere avlingen og prioritere de store fatene til modningen, men også ved å ta hensyn til klimaendringene. De ønsker å være moderne uten at det går på bekostning av det klassiske uttrykket. 

Det har gitt utslag i form av en mer markedsorientert filosofi ved å åpne opp vingården for besøkende. Et av tilbudene er vertikalsmaking, altså samme vin i ulike årganger. Siden det er uvisst når det kan oppleves igjen, har du altså muligheten fra din egen stue. Dessuten er prisene på polet lavere enn fra produsentens egen nettbutikk. 

I Dosios kjeller finnes mer vellagret vin enn det som er tilgjengelig på polet.

Har du Coravin, kan du smake flere flasker på en kveld, har du ikke, kan du velge to eller en og dele opplevelsen med dine nærmeste. Og har du tilgang på en hvit Alba-trøffel, ja, da er du så nært smakshimmelen som det er mulig å komme. Men skogssopp – særlig den du har plukket selv og som nå godgjør seg i fryseren – er minst like godt til lett utviklet barolo, enten i en risotto eller som tilbehør til kjøtt.

Merk disse vinene som favoritter og/eller legg dem i din digitale vinkjeller

Hvis du vil ha tips om flere slike viner, sørg for å registrere deg for våre nyhetsbrev 

Du kan også få vintips sendt som sms - les mer om det her

Alt som er godt her i livet kommer i små porsjoner. Det gjelder også for god vin. Siden denne spalten er veldig populær, kan de omtalte vinene bli utsolgt i løpet av kort tid. Noen ganger er det snakk om midlertidig utsolgt. Da kan det lønne seg å prøve igjen etter en uke. For viner som velges ut som godbiter er det dessuten mindre tilgjengelighet enn for ukens vin. Det er gjerne dyrere viner. Men også disse kan bli raskt utsolgt, og da er det ofte et år til de kommer på polet igjen, men da som ny årgang.  Den som venter på noe godt....

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Filet av reinsdyr er noe av det edleste du kan servere
Dagens rett

Filet av reinsdyr er noe av det edleste du kan servere

Så elde råvarer trenger veldig lite smakstilsetning. Dette viltmåltidet gjør helgemiddagen ekstra vellykket.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Når blåskjell tilberedes slik som her, får de ekstra god smak
Dagens rett

Når blåskjell tilberedes slik som her, får de ekstra god smak

Blåskjell er like perfekt som kveldskos, som forrett eller hovedrett. Prøv denne spennende oppskriften hvor du får brukt opp rester i barskapet.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Gi Irishen en luksuriøs norsk smak med akevittlikør
Ukens drink

Gi Irishen en luksuriøs norsk smak med akevittlikør

Irish Coffee kommer til å bli norsk for alltid etter denne som er basert på akevittlikøren Luksuskarsk som har smak av så vel hasselnøtt som kaffe. Prøv også vrien på Espresso Martini.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Imponerende vellagrede bobler, men også en perle som denne burgunderen
+
Tester
35 modne viner testet spesialpolnovember 2024

Imponerende vellagrede bobler, men også en perle som denne burgunderen

Dyrt, men likevel godt priset, siden både champagne og burgundere blir stadig dyrere. Det har likevel vært mulig å finne noen riktig gode kjøp.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Filet av reinsdyr er noe av det edleste du kan servere
Dagens rett

Filet av reinsdyr er noe av det edleste du kan servere

Så elde råvarer trenger veldig lite smakstilsetning. Dette viltmåltidet gjør helgemiddagen ekstra vellykket.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Når blåskjell tilberedes slik som her, får de ekstra god smak
Dagens rett

Når blåskjell tilberedes slik som her, får de ekstra god smak

Blåskjell er like perfekt som kveldskos, som forrett eller hovedrett. Prøv denne spennende oppskriften hvor du får brukt opp rester i barskapet.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Her finner du novemberutgaven 2024 av Apéritif magasin
+

Her finner du novemberutgaven 2024 av Apéritif magasin

Bli med til Bar Amour i Oslo, Henriot i Champagne, Sassicaia i Bolgheri. Samt ikke minst Campania, Sicilia og Bangkok.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Francesco Marzola er Europas 7. beste

Etter å ha deltatt i Best Sommelier of Europe, Africa & Middle-East ble det en sjuende plass for Francesco Marzola.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Vinosus 2025 - Vinmessen du ikke vil gå glipp av
Matkurs og vinkurs
Vinmesse i Oslo 10. mars

Vinosus 2025 - Vinmessen du ikke vil gå glipp av

Bli med på vinmessen hvor du kan smake flere hundre viner fra over 50 forskjellige produsenter.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Gi Irishen en luksuriøs norsk smak med akevittlikør
Ukens drink

Gi Irishen en luksuriøs norsk smak med akevittlikør

Irish Coffee kommer til å bli norsk for alltid etter denne som er basert på akevittlikøren Luksuskarsk som har smak av så vel hasselnøtt som kaffe. Prøv også vrien på Espresso Martini.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her