19. september i Oslo - Talisker - storhet i fem glass

En ny whisky lanseres på det norske markedet i disse dager. Bli med en av norges fremste whiskyeksperter, Chris Maile, på whiskykurs og vær blant de første i Norge som smaker Talisker 18 Y.O. og andre Talisker-spesialiteter.
Redaksjonen
25 August 2005 - 12:32

Six Classic Malts har siden sin introduksjon på begynnelsen av 1980-tallet blitt et begrep for whiskykjennere verden over - Talisker som er en Islands-whisky er en av disse seks. De seks single malt-whiskyene er nøye utvalgt som de beste representantene fra hvert av de skotske produksjonsområder. Disse tradisjonsrike whiskyene omfavner til det fulle den variasjonen man finner i både smak og karakter fra de forskjellige områdene. Symbolet som er blitt valgt for å representere the Six Classic Malts er passende nok en Quaich - en tradisjonell skotsk drikkebolle som kun ble brukt til å drikke de fineste whiskyer fra. Produsenten Diageo er i dag verdens største produsent av premium whisky, og du finner flere kjente merker i deres portefølje i tillegg til de fem vi skal smake denne kvelden.

Benytt denne enestående anledningen - meld på deg og dine venner i dag!

Talisker - Islands-whisky med historie
The Cuilins heter de dramatiske åsene på øye Skye, og er hjemmet til Talisker destilleriet. Øya er viden kjent for sin fantastiske urørte og ville natur, og geografien på øya er slik at uansett hvor du måtte befinne deg på den er du ikke mer enn 7-8 kilometer fra kysten. Midt i de grønne bakkekammene på den værharde vestkysten av øya reiser det kritthvite destilleriet seg stolt på bredden av Loch Harport. Talisker House er setet til den eldste sønnen i klanen MacLeod og har tatt sitt navn fra det norrøne navnet til det nærmeste fjellet, Thalas Gair ("Sloping Rock").
Destilleriet ble grunnlagt i 1830 av to doktorsønner, Hugh og Kenneth MacAskill, og ekspanderte gradvis over årene til de i 1900 hadde sin egen trikk, pier og boligkompleks. I 1928 begynte de å dobbeltdestillere. Store deler av komplekset ble skadet etter en brann i 1960, blant annet hele bryggerhuset og pot-stills'ene som måtte bygges nye. Heldigvis viste deg seg at de nye destillasjonsapparatene som var bygget etter tegningene av de originale, ga et like godt resultat som de gamle som gikk med i brannen. Den tradisjonelle metoden med fermentering i store trefat (washbacks) benyttes fremdeles, og vannet som benyttes kommer fra Hawk Hill som renner langsmed produksjonslokalene. Dette rustrøde vannet har et umiskjennelig torvaktig preg som bidrar i stor grad til sluttproduktets karakter.

Det er ikke vanskelig å kjenne igjen destilleriet på de merkelige, spisse, pagodeformede pipene som stikker opp fra taket og som vitner om tidligere tiders torvfyrte ovner som ble brukt til å tørke malten, og som gav Talisker dens karakteristiske røykfylte aroma og smak.I dag foregår denne røykingen annet steds hen, men etter de samme spesifikasjoner som sikrer Taliskers egenart.  Talisker har i dag fem destillasjonsapparater - to store som benyttes til førstedestillatet og tre små som står for annen gangs brenning. Fatlagringen i de store lagerlokalene med sjø og salt i luften gir whiskyen det karakterisktriske maritime preget som forbindes med disse whiskyene.

Denne kvelden skal Chris Maile være vår guide til disse utsøkte whiskyene. Chris Maile er av skotsk hærkomst og familien hans kommer fra Skye, som også er Talisker's vugge. Hans mange år i Norge har derimot finslepet norsken hans og foredraget vil bli holdt på norsk.

En kanskje medfødt interesse for whisky førte til et engasjement som whiskykonsulent i Norge for United Distillers, senere Diageo. Han har reist landet rundt med whiskysmakinger i mer enn fem år, og har gjennom mer enn 250 smakinger med ulike grupper, fra små whiskylag med fire medlemmer til Bergen filmfestival med 140 deltakere beriket både gane og luktesans hos mang en ivrig deltaker. Chris er initiativtaker og organisator av Oslo Whisky Festival som i år avholdes i slutten av oktober.

Vi får smake disse fremragende whiskyene fra Talisker:
Talisker 18 Y.O.
(tilgjengelig i Bestillingsutvalget fra 1. september 2005 - Vnr. 44584, kr. 499)
Talisker Distillers Edition 1991
(tilgjengelig i Norge kun på TaxFree (600,-). Pris i Storbritannia £36)
Talisker 25 years Refill Cask (57,8%)
(Ikke tilgjengelig i Norge - pris i Storbritannia £105)
Talisker 175th Jubileum
(finnes kun på destilleriet - ikke i salg)

Dette arrangementet er nå gjennomført.

Tid: 19. september 2005 kl. 19.00 - ca. 21.15
Pris: kroner 395 inkl. mva
Sted: Gamle Logen,
Grev Wedels plass 2, 0151 Oslo.

Ring Apéritif på 930 69 873 dersom du ikke finner frem.

Påmeldingen er bindende.
Dersom du melder deg på seminaret, men unnlater å møte opp, forbeholder vi oss retten til å etterfakturere seminaravgiften.
 
Seminaravgiften betales til Bankkontonr. 7023 05 45705, Apéritif Nett, Furuveien 39c, 0678 Oslo. Merk innbetalingen med 190905. Dersom du melder deg på eller betaler senere enn fem dager før arrangementet må du huske å ta med kvittering. Melder du deg av etter avbestillingsfristen 15.09.05 kl. 23:59 refunderer vi ikke deltakeravgiften.
NB! Innbetalinger uten forutgående registrering/påmelding kan dessverre ikke påregnes som gyldig påmelding.
Spørsmål? Ring 22 98 86 00 eller send en mail.

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

I siste liten? Denne lekkerbiskenen til julematen finnes på 104 pol
+
Ukens vin

I siste liten? Denne lekkerbiskenen til julematen finnes på 104 pol

Denne 6 år gamle rieslingen kommer til å gjøre suksess til alle juleukas måltider.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Ribbe er en så spennende råvare at den bare ber om eksperimentering
Dagens rett

Ribbe er en så spennende råvare at den bare ber om eksperimentering

Her får du en deilig ribbe med alternative, men like fullt spennende smaker - prøv den du også.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Se så mye du kan bruke pinnekjøtt til
Guide
Oppskrifter med pinnekjøtt

Se så mye du kan bruke pinnekjøtt til

Pinnekjøtt er julemat nummer en for mange, men godsakene bør ikke forbeholdes julaften. Her får du inspirasjon til  utvide din pinnekjøttmeny - og ikke minst utnytte restene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Denne parfaiten lager du enkelt av reinsdyrskav
Dagens rett

Denne parfaiten lager du enkelt av reinsdyrskav

Den passer perfekt så vel til julelunsjen som til forrett i hele juleferien. Så lag en stor porsjon.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
I siste liten? Denne lekkerbiskenen til julematen finnes på 104 pol
+
Ukens vin

I siste liten? Denne lekkerbiskenen til julematen finnes på 104 pol

Denne 6 år gamle rieslingen kommer til å gjøre suksess til alle juleukas måltider.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Ribbe er en så spennende råvare at den bare ber om eksperimentering
Dagens rett

Ribbe er en så spennende råvare at den bare ber om eksperimentering

Her får du en deilig ribbe med alternative, men like fullt spennende smaker - prøv den du også.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Apéritifs store jule- og nyttårsmeny gir deg svar på alle spørsmål om julematen
Guide
Julemat

Apéritifs store jule- og nyttårsmeny gir deg svar på alle spørsmål om julematen

Apéritifs julemeny inneholder alle oppskrifter du behøver for å gjøre julen vellykket, også når det gjelder å velge passende drikke.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Dette er de beste alkoholfrie drikkene du finner på polet
+
Tester
Alkoholfritt

Dette er de beste alkoholfrie drikkene du finner på polet

Når du likevel er på polet, kan du kjøpe med deg noen gode alkoholfrie alternativer laget av norskdyrket frukt, av importerte bær, musserende te, imponerende vin - eller øl - alle helt uten.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

La juletorsken få en ekstra julete vri
Dagens rett
Stekt torsk med appelsinsaus og potetmos

La juletorsken få en ekstra julete vri

Torsk, appelsin og fennikel gir alene julestemning i huset. Om du ikke er blant dem som spiser torsk på julaften, smaker den godt gjennom hele jula.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Se så mye du kan bruke pinnekjøtt til
Guide
Oppskrifter med pinnekjøtt

Se så mye du kan bruke pinnekjøtt til

Pinnekjøtt er julemat nummer en for mange, men godsakene bør ikke forbeholdes julaften. Her får du inspirasjon til  utvide din pinnekjøttmeny - og ikke minst utnytte restene.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her