Sherry har sin opprinnelse i Andalucia, syd i Spania. Nærmere bestemt rundt byen Jerez. Det hevdes med stor sikkerhet at årsaken til navnet "Sherry" ligger i britenes problem med å uttale Jerez. Historisk har England vært den største avtakeren av vinen, så det var vel ikke mer enn naturlig at de også hadde et ord med i laget når det gjaldt navnet.
Sherry er en mangefasettert drikk og lages i alt fra bleke, knastørre utgaver til oljeaktige rosinkonsentrater. Ikke alt med utgangspunkt i samme drue riktignok, men selv hoveddruen palomino som inngår i 95 prosent av all sherry produserer et bredt spekter av viner.
Solera Sherry presenteres ofte som en sterkvin eller hetvin, men alle er kanskje ikke klar over hva som skjuler seg bak dette? Riktignok har Sherry en høyere alkoholprosent enn de fleste viner, og kan slik sies å være sterkere, men den egentlige årsaken til betegnelsen er at vinen er "forsterket" med druebrennevin. Basisen for Sherry er en helt vanlig vin produsert på hvite druer. Denne vinen blir så tilsatt druebrennevin for å oppnå den ønskede alkoholstyrke og kvalitet. Deretter skjer det en langvarig modning og utvikling hvor yngre viner gradvis blandes med eldre, i en prosess som kalles "solera-systemet". Det at årgangene blandes fører til at Sherry aldri presenteres med årgang, den selges som en "merkevare" der det er soleraen som presenteres på etiketten, som for eksempel "Tio Pepe" som du skal få smake denne kvelden.
Mange kvaliteter
Gonzalez-Byass er et av de eldste familie-eide husene i regionen. Allerede i 1835 ble grunnlaget for Gonzalez-Byass lagt gjennom oppkjøp av vinmarker og etablering av firmaets første kjeller. I dag har firmaet mer enn 45 millioner liter Sherry lagret i sine kjellere. Dette er sherryer som spenner over et stort spekter av kvaliteter. Fra tørre finoer til søte cream sherryer, men også en rekke eldre særpregete spesialiteter som nok kun finnes i kjellerne til Gonzalez-Byass. Dette er en serie som kalles "Soleras Exclusivas" og er viner som er minimum 25 år gamle. Dette er selvfølgelig produkter som det er begrenset produksjon av, men det er som å foreta et dypdykk ned i historien.
Ved siden av sherry eier Gonzalez-Byass bl.a. også en bodega i Rioja - Bodegas Beronia, en premium bodega på La Mancha og et Cava-hus i Peñedes. Gonzalez-Byass reflekterer på denne måten både spansk historie og framtid.
Smakingen er nå avholdt
Her kan du lese mer om Gonzalez-Byass
Her får du en rask innføring i sherryens verden
Dette er hva du får servert:
FINOS
AMONTILLADOS
w Viña AB, ca. kr 149.00 (ikke i salg i Norge)
JEREZ DE AÑADAS w Añada 1968, ca. kr 700.00 (ikke i salg i Norge)
w Añada 1970, ca. kr 700.00 (ikke i salg i Norge)
OLOROSOS
w Alfonso, ca. kr 155.00 (ikke i salg i Norge)
SOLERAS EXCLUSIVAS
(kommer i salg i basislisten 1. november 2002)
Du får også smake et par spesialiteter som ikke finnes for alminnelig salg, heller ikke i Spania:
w Sobretabla Fino, ca. kr ?.-- (ikke i salg)
w Sobretabla Oloroso, ca. kr ?.-- (ikke i salg)
Til slutt, dersom det finnes noen få flasker igjen hos produsenten; MOSTO. Denne sheryyen lages det ytterst få flasker av, og er ikke tilgjengelig gjennom alminnelig salg. Derfor blir disse to-tre siste vinene vi skal smake tatt med fra Spania helt spesielt for Apéritifs smaking.
Oloroso Solera 1847
At denne vinen heter Solera 1847 betyr ikke at vinen er fra 1847, men at soleraen som vinen kommer fra ble startet i 1847, hvilket også var året da den spanske grunnleggeren - Gonzalez fikk seg en britisk partner - Byass. En av soleraene som ble satt i gang dette året er blitt vedlikeholdt og etterfyllt til minne om dette.
Solera 1847 er en søt Oloroso. Druene som har gitt vinen er en blanding av Palomino Fino og Pedro Ximénez, de klassiske sherrydruene og de kommer fra Gonzalez-Byass' egne vinmaker i "Jerez Superior" distriktet. Den gir fra seg en aroma som er dyp, rik og preget av modne druer. Fyldig, bløt og søt, men en generøs ettersmak. Solera 1847 kan nytes når som helst alene eller med følge av ost, nøtter eller oliven.
Tio Pepe
Tio Pepe er en Fino Sherry, litt forenklet vil det si: Vinen er fra de beste fatene, den har litt lavere alkoholstyrke enn andre sherryer og den er tørr. Det som allikevel virkelig skiller en Fino fra andre Sherryer er at den utvikles under et lag av sopp - såkalt "flor". Dette sopplaget forhindrer at vinen oksiderer samtidig som det bidrar med aroma til vinen.
Tio Pepe er for en vin å regne, og bruksområdet er da også deretter. Den er et perfekt følge til fisk og skalldyr. Dette er slik man nyter Tio Pepe i dens hjemdistrikt - Andalucia. Dette er noe som også symboliseres ved den nye flasken, lys og tiltalende, mer i retning av en hvitvin enn en tradisjonell Sherry-flaske. Tio Pepe anbefales til mat, akkurat som det gjøres av de som kjenner den best. I tillegg til dette kan den selvfølgelig fremdeles nytes som aperitiff eller til ren kos.
Smakingen er nå avholdt
Tid: 19. september kl. 19.00
Pris: kroner 395 inkl. mva
Sted: Gamle Logen, Grev Wedels plass 2, 0151 Oslo.
Ring Apéritif på 902 04834 dersom du ikke finner frem.
Avbestillingsfrist: 14.09.02 kl. 23:59
Seminaravgiften betales til Bankkontonr. 7023 05 45705, Apéritif Nett, Furuveien 39c, 0678 Oslo. Merk innbetalingen med 190902. Dersom du melder deg på eller betaler senere enn fem dager før arrangementet må du huske å ta med kvittering. Melder du deg av etter avbestillingsfristen ovenfor refunderer vi ikke deltakeravgiften.