Drikke
19. mars - Smak verdens beste whisky

19. mars - Smak verdens beste whisky

Norges fremste whiskyekspert tar deg med på en unik smaking av de sagnomsuste og ettertraktede maltwhiskyene fra kraftdestilleriet Ardbeg på Islay.
Redaksjonen
05 Mars 2012 - 19:56

Skotsk maltwhisky er høyt elsket av mange, og de siste tiårene har vært en gullalder for alle whiskyelskere med en rekke herlige gyldne dråper å velge mellom.

Ingen områder i Skottland er mer sagnomsuste og ettertraktede for sin maltwhisky enn øya Islay på vestkysten.

Denne kvelden har du en enestående mulighet til å smake en rekke elegante og særegne skotske maltwhiskyer fra et av verdens beste destillerier, Ardbeg, sammen med Norges fremste whiskyekspert, Chris Maile.

Bli med på årets store whiskysmaking

• FIXME: Link format not implemented: <link ANCHOR_NAME="paamelding">Gå til påmeldingsskjemaet her

Unik og verdens beste whisky

Få typer brennevin, om noen, har den samme bredden og kompleksiteten i smaksuttrykk som det whisky har, og ingen steder kommer denne kompleksiteten bedre frem enn på den vesle øya Islay i øygruppen Hebridene på vestkysten av Skottland.

Whiskyene fra Islay er berømte for sin kraftige preg av såvel røyk som torvkarakterer, og er ofte å finne blant favorittene til mange whiskyelskere. Denne kvelden får du smake seks unike whiskyer fra et av verdens mest sagnomsuste destillerier, Ardbeg, deriblant deres nye 10 y.o. som ble kåret til "World Whisky of the Year" av selveste Jim Murray i 2008.

Her kan du finne såvel kraftfulle whiskyer med masse røyk, som elegante whiskyer med lette, nesten søtlige aromaer og spesielle fataromaer. Gjennom denne smakingen vil du virkelig få muligheten til å kjenne hvor forskjellige whiskyer fra ett og samme destilleri kan oppleves.

Dette er en smaking alle whiskyentusiaster bør få med seg for du vil helt klart få noen overraskelser og store smaksopplevelser i løpet av kvelden.

• FIXME: Link format not implemented: <link ANCHOR_NAME="paamelding">Gå til påmeldingsskjemaet her

Flytende gull

Dette er bare et av navnene som er blitt gitt whisky opp gjennom årene, og denne kvelden kan du selv kjenne den store kompleksiteten og elegansen som finnes i whisky.

Det er Norges fremste whiskyekspert, Chris Maile, som lærer deg mer om hva som kjennetegner de forskjellige whiskyer.

Han vil også lære deg hvordan du får enda mer ut av dine favorittwhiskyer i det vi smaker og diskuterer de edle dråpene.

• FIXME: Link format not implemented: <link ANCHOR_NAME="Ardbeg">Les mer om Ardbeg og Chris Maile her 

Gå ikke glipp av denne utrolige smakingen - ta med venner og kjente på en reise inn i whiskyens verden. 

Dette er hva du får smake denne kvelden:

+ en overraskelse

Vi tar forbehold om enkelte endringer i de oppsatte whiskyene.
 

(klikk)

Tid: Mandag 19. mars 2012 kl. 18.00 - 20.30
Pris: kroner 445,- pr. person
Sted: Gamle Logen, Grev Wedels plass 2, 0151 Oslo.

Påmeldingen er bindende.

Dersom du melder deg på kurset, men unnlater å møte opp eller melder deg av etter fristen, refunderes ikke kursavgiften.
 
Avbestillingsfrist: 11.03.12 kl. 23:59. Avbestilling skjer ved å sende en e-post til kurs@aperitif.no

Les de komplette vilkårene for kjøp av produkt og tjenester fra Apéritif AS - klikk her.
 
Spørsmål? Send en mail.

Kraftpakke fra Islay

Ardbeg er det mest tradisjonsbundne av Islays destillerier, både når der gjelder utstyr og metoder. Selv om det ikke lenger produserer egen malt, skjer fortsatt maltingen av 2500 tonn på gamlemåten hos malteriet i Port Ellen.

For å oppnå den unike Ardbeg-smaken tørkes maltet i røyk fra torv som ikke inneholder svovel eller andre «hissige» mineraler. Ardbeg-maltet utsettes for den kraftigste røykingen i bransjen, noe som overfører mye av fenolene (hydroksylderivater fra aromatiske hydrokarboner - for den som kan sin kjemi) i torven til maltet.

Det er derfor knapt noen annen whisky som har høyere fenolinnhold enn Ardbeg, hele 56 ppm (parts per million), og dette skyldes også at Ardbeg bruker håndskåret torv.

Ardbeg har eksistert som destilleri fra rundt 1794, men det hadde også vært destillert på stedet tidligere. Det var først i 1815 av Duncans sønn John, startet med kommersiell destillering.

I begynnelsen hadde Ardbeg relativt liten produksjon, og i 1835 var volumet på rundt 500 gallons i uken - noe som tilsvarer cirka 2300 liter. Produksjonen økte, og mot slutten av hundreåret hadde produksjonen kommet opp i det tidobbelte.

Les hele historien om Ardbeg her

Keeper of the Quaich

Denne kvelden skal Chris Maile være vår guide til disse utsøkte whiskyene.
 
Chris Maile er av skotsk herkomst og kommer opprinnelig fra en av de andre vestskotske øyene, Skye. Hans mange år i Norge har derimot finslepet norsken hans og foredraget vil bli holdt på norsk.

En medfødt interesse for whisky har ført til et engasjement som whiskykonsulent i Norge.
 
Han er i dag en etterspurt foredragsholder og har reist landet rundt med whiskysmakinger i mer enn åtte år. Maile har holdt mer enn 450 smakinger med ulike grupper, fra små whiskylag med fire medlemmer til Bergen filmfestival med 140 deltakere beriket både gane og luktesans hos mang en ivrig deltaker.
 
Chris er initiativtaker og organisator av Oslo Whisky Festival som i år avholdes den første helgen i november.

I 2006 mottok Chris Maile ærestittelen Keeper of the Quaich som tildeles personer som har viet sitt profesjonelle liv til skotsk whisky.
 
• FIXME: Link format not implemented: <link ANCHOR_NAME="paamelding">Gå til påmeldingsskjemaet her
 
 

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

To supre viner i basis fra denne superkvinnen
+
Ukens vin

To supre viner i basis fra denne superkvinnen

Julia Kemper har satt ettertrykkelig spor etter seg i basishylla med stadig nye viner i klassen klar adresse og veldig god valuta for pengene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Fra stygg andunge til hvit svane takket være ny filosofi
+

Fra stygg andunge til hvit svane takket være ny filosofi

Druesorten trebbiano toscano opplever et skikkelig oppsving i Toscana. Fra å være basis for hverdagsviner eller blandes i enkle utgaver av chianti, til å få et eget og sterkere renomme.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Campanias hemmelige spekeskinke
+

Campanias hemmelige spekeskinke

I Pietraroja lages en spekeskinke etter samme oppskrift som for tre hundre år siden, og den er en kandidat til å representere Campania i den italienske gastronomiske eliten. Men enn så lenge er den en lokal hemmelighet.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Den ekstra "søndagen" krever noe lettlaget, men ikke mindre smaksrikt
Dagens rett

Den ekstra "søndagen" krever noe lettlaget, men ikke mindre smaksrikt

Til denne retten kan du fint bruke rester av annen type kjøtt. For det er sausen som gjør susen.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
To supre viner i basis fra denne superkvinnen
+
Ukens vin

To supre viner i basis fra denne superkvinnen

Julia Kemper har satt ettertrykkelig spor etter seg i basishylla med stadig nye viner i klassen klar adresse og veldig god valuta for pengene.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Fra stygg andunge til hvit svane takket være ny filosofi
+

Fra stygg andunge til hvit svane takket være ny filosofi

Druesorten trebbiano toscano opplever et skikkelig oppsving i Toscana. Fra å være basis for hverdagsviner eller blandes i enkle utgaver av chianti, til å få et eget og sterkere renomme.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Lag en fiskemiddag som er proppfull av gode smaker
Dagens rett

Lag en fiskemiddag som er proppfull av gode smaker

Det er utrolig hvor mye smak og dybde som skapes om du lar norsk sei bade i indiske ingredienser.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Store flasker i basis til knallpris
+
Ukens vin

Store flasker i basis til knallpris

Disse vinene er som skapt for påskebagasjen – eller kjelleren.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Begrenset antall billetter: Bli kjent med chardonnay
Matkurs og vinkurs
Vinsmaking i Oslo 24. april

Begrenset antall billetter: Bli kjent med chardonnay

Dette vil du ikke gå glipp av! Smak på seks flotte viner laget med samme drue, men fra ulike land og vinregioner. Klarer du å finne din favoritt – eller kanskje oppdager du flere?

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Campanias hemmelige spekeskinke
+

Campanias hemmelige spekeskinke

I Pietraroja lages en spekeskinke etter samme oppskrift som for tre hundre år siden, og den er en kandidat til å representere Campania i den italienske gastronomiske eliten. Men enn så lenge er den en lokal hemmelighet.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her