11. mai i Oslo - Eksklusiv champagnemiddag på Statholdergaarden

Alt ligger til rette for en perfekt kulinarisk opplevelse i det vi kombinerer unike champagner til en helt fantastisk meny signert Bent Stiansen.
Redaksjonen
26 April 2010 - 19:59

Bli med på en svært eksklusiv champagnemiddag på en av Norges aller fremste restauranter, Michelin-premierte Statholdergaarden, og opplev hvorfor champagne er verdens beste vin til mat.
 
Tidligere verdensmester i kokkekunst, Bent Stiansen, har satt opp en fabelaktig meny til de elegante champagnene fra et av verdens mest kjente champagnehus - Taittinger.
 
Denne kvelden får vi besøk av ingen ringere enn Clovis Taittinger selv.
 
Gå ikke glipp av denne uforglemmelige middagen
 
FIXME: Link format not implemented: <link ANCHOR_NAME="paamelding">Meld deg på middagen her
 
Ærverdig familiedrevet hus
I motsetning til de andre store champagnehusene er Taittinger fremdeles en familiebedrift, slik det har vært helt siden begynnelsen i 1734.
 
Det var Jacques Fourneaux som i sin tid etablerte dette tredje champagnehuset gjennom historien, og hans familie holdt kontroll over eiendommen til tidlig på 1930-tallet.
 
Det var ikke før i 1932 at dette tradisjonelle og historiske huset ble hetende Taittinger, i det Pierre Taittinger kjøpte opp eiendommen samtidig med at han kjøpte flere vinmarker.
 
Taittinger er i dag en av de største eierne av vingårder i Champagne, med vinmarker beliggende i de absolutt beste delene av distriktet. Det er i dag tredje generasjon Taittinger, Pierre-Emmanuel, som driver huset videre.
 
FIXME: Link format not implemented: <link ANCHOR_NAME="Taittinger">Les mer om Champagne Taittinger her (klikk)
 
Unik middag med enestående viner
Denne kvelden får du lære mer om Champagne, om huset Taittinger og om de elegante champagnene vi drikker til maten av fjerde generasjon Taittinger, selveste Clovis Taittinger.
 
Det er Statholdergaardens innehaver, Bent Stiansen, som har komponert en helt spesiell femretters meny som passer perfekt til de deilige champagnene vi får servert denne kvelden.
 
Bli med og hils våren velkommen i det vi nyter en unik middag sammen med noen av verdens flotteste viner.
 
Foredraget holdes på engelsk.
 
Ta med din kjære, venner og kolleger på en fantastisk mat- og vinopplevelse.
 
FIXME: Link format not implemented: <link ANCHOR_NAME="paamelding">Meld deg på middagen her

Meny
 
Clovis Taittinger
Champagnemiddag
-
Restaurant Statholdergaarden
11. mai 2010
 
*
Apéritif
4 forskjellige amuse bouche
 
Taittinger Brut Réserve
 
***
Lun fjordlaks anrettet med vårrull med kongekrabbe, servert med grønne asparges, rugbrødchips og skalldyrskum
 
Taittinger Brut Réserve
 
***
Olivenbakt hellefiskmedaljong garnert med syltet agurk, sautert boc choi og kjørvelsaus med laksekaviar
 
Taittinger Millésime 2004
 
***
Grillet piggvar og sprøstekt piggvarside servert med morkelcanneloni, hvite asparges og sautert spinat. Aspargeskremsaus med sort pepper gastrix.
 
Taittinger Prélude Grands Crus Brut
 
***
Lettstekt vårkylling fra Holte gård anrettet med vårens primører, kandiserte plommetomater og veloutésaus tilsmakt med estragon
 
Taittinger Comtes de Champagne Blanc de Blancs 1998, brut
 
***
Friske frukter og bær i champagnegelé anrettet på vaniljemousse. Servert med hvit ferskensorbet og anischips
 
Taittinger Prestige Rosé, brut
 
**
Petit four og hjemmelagde konfekter
Kaffe
 
Cognac ABK6 Pure Single
*

Dette er vinene du blir servert denne kvelden:
 
• Taittinger Millésime 2004, ca pris kr 400,- (lanseres i mai 2010)
 
 
è Meld deg på her (klikk)
Arrangementet er nå avholdt
 
 
Tid: 11. mai 2010 kl. 18.00 - 23.00
Pris: kroner 1650,- pr. person
Sted: Restaurant Statholdergaarden, Rådhusgaten 11, 0151 Oslo.

Påmeldingen er bindende.
 
Dersom du melder deg på kurset, men unnlater å møte opp eller melder deg av etter fristen, refunderes ikke kursavgiften.
 
Avbestillingsfrist: 02.05.10 kl. 23:59. Avbestilling skjer ved å sende en e-post til kurs@aperitif.no

Les de komplette vilkårene for kjøp av produkt og tjenester fra Apéritif AS - klikk her.
Spørsmål? Send en mail.

Formen på glasset bestemmer treffpunktet i munnen, og påvirker således hvordan vinen lukter og smaker. For å kunne gi deg den optimale opplevelsen av vinene vi presenterer benytter Apéritif seg derfor av de beste vinglassene på markedet.
 
Les mer om glassene og hvilke av Riedels glass Apéritif benytter på vinsmakingene i Oslo: http://www.aperitif.no/index.db2?id=94336

Champagne Taittinger
Det familieeide champagnehuset har i dag sitt hovedsete i Reims, men har sine 288 hektar med vinstokker spredt utover 34 vinmarker i hjertet av champagneområdet.
 
Chardonnay spiller en stor rolle i stilen ved champagnene til huset, og Taittinger er det vinhuset som henter mest av sine chardonnay-druer fra Côte des Blancs-området, hvor de beste grand cru vinmarkene for chardonnay finnes.
 
Vinmarkene er i dag beplantet med i alt 50 % pinot noir, 15 % pinot meunier og 35 % chardonnay.
 
FIXME: Link format not implemented: <link ANCHOR_NAME="paamelding">Meld deg på middagen her
 
Legendarisk champagne
Den siste Greve av Champagne og Konge av Navarre, Thibaud IV, levde i Champagne under kong Louis IX regjeringstid i middelalderen.
 
Som så mange andre adelige dro han som korsfarer til Det Hellige Land, og på veien tilbake tok han med seg en vinranke fra Kypros. Denne vinranken sies å være opphavet til chardonnaydruen, og det store innholdet av chardonnay særpreger champagnene fra Taittinger.
 
Abbaye de Saint Nicaise var en av eiendommene til Thibaud, som ble overtatt av Taittinger etter 1. verdenskrig. Under den gamle kirken ligger det store rom og lange ganger som ble gravd ut av kalksteinen under romersk tid.
 
I dag lagres Taittingers toppchampagne (som har fått navn til ære etter Thibaud), Comtes de Champagne, til perfeksjon i disse kalkminene. Denne vinen ble første gang laget i 1952 utelukkende på chardonnay fra grand cruvinmarkene i Avize, Chouilly, Cramant, Le Mesnil-sur-Oger, Oger og Pierry.
FIXME: Link format not implemented: <link ANCHOR_NAME="paamelding">Meld deg på middagen her
 
Eget slott
Familiens kanskje mest fornemme eiendom er slottet La Marquetterie som ligger i utkanten av landsbyen Pierry.
 
Det var her benediktinermunken Frére Oudart på slutten av 1600-tallet oppdaget noen av hemmelighetene som ligger til grunn for champagne.
 
Eiendommen La Marquetterie ble oppført i 1734, og ble et symbol på fransk stil og eleganse. Under 1. verdenskrig var Pierre-Charles Taittinger stasjonert på La Marquetterie og forelsket seg straks i eiendommen.
 
Han sverget på at han en dag skulle komme tilbake som eier av eiendommen og i 1934 gikk ønsket i oppfyllelse, og eiendommen er den dag i dag perlen blant Taittinger sine eiendommer.
 
FIXME: Link format not implemented: <link ANCHOR_NAME="paamelding">Meld deg på middagen her
 

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Grisebillige burgundere
+
Ukens vin

Grisebillige burgundere

Det må viner til 159,90 som også smaker veldig godt, med rette kunne kalles i dag.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Den berømte ansjossausen colatura di alici er en direkte arv fra romernes garum
+

Den berømte ansjossausen colatura di alici er en direkte arv fra romernes garum

Den italienske ansjossausen, colatura di alici, fra Cetara på Amalfikysten har aner fra Romertiden, og lages i stor grad slik fortsatt. Vi har besøkt restauranten Acquapazza som lager sin egen saus.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

By på en festrett av den lekre lammefileten med sesongens grønnsaker.
Dagens rett

By på en festrett av den lekre lammefileten med sesongens grønnsaker.

Lammefilet er luksus - den er både liten og ytterst mør. Med denne oppskriften er det masse tilbehør som drøyer ut den eksklusive råvaren.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Når fisken får følge av blåskjell- og epleragu samt potet- og pancettaterrine, tilfredsstilles alle smaksløker
Dagens rett

Når fisken får følge av blåskjell- og epleragu samt potet- og pancettaterrine, tilfredsstilles alle smaksløker

Dette lekre fiskemåltidet feirer høsten og alle dens beste råvarer. Dertil serveres hvitvin av minst like høy kvalitet.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Grisebillige burgundere
+
Ukens vin

Grisebillige burgundere

Det må viner til 159,90 som også smaker veldig godt, med rette kunne kalles i dag.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Den berømte ansjossausen colatura di alici er en direkte arv fra romernes garum
+

Den berømte ansjossausen colatura di alici er en direkte arv fra romernes garum

Den italienske ansjossausen, colatura di alici, fra Cetara på Amalfikysten har aner fra Romertiden, og lages i stor grad slik fortsatt. Vi har besøkt restauranten Acquapazza som lager sin egen saus.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Slik velger du vin til fårikål
Mat og vin i kombinasjon
Vin til fårikål

Slik velger du vin til fårikål

Stadig flere serverer fårikål som festmat, men hva serverer vi å drikke til den norske klassikeren?

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Park Hotel Vossevangens vinkart fortsatt blant verdens beste

I The World's Best Wine Lists Awards 2024 fikk hotellets vinkjeller hele to priser.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Med fish and chips til middags blir det fest midt i uka
Dagens rett

Med fish and chips til middags blir det fest midt i uka

Denne fiskeretten kommer til å bli godt mottatt av så vel store som små, og oppskriften er ikke vanskelig å følge heller.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

By på en festrett av den lekre lammefileten med sesongens grønnsaker.
Dagens rett

By på en festrett av den lekre lammefileten med sesongens grønnsaker.

Lammefilet er luksus - den er både liten og ytterst mør. Med denne oppskriften er det masse tilbehør som drøyer ut den eksklusive råvaren.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her