1. oktober i Oslo - 2. oktober i Bergen - Vi smaker dansk akevitt

Julebordsesongen er like om hjørnet, og med den følger akevitten. Vi følger opp suksessen fra i fjor og inviterer nok en gang til stor smaking av sesongens drikk, både i Bergen og i Oslo. I år skal vi smake på akevittene fra konkurrenten i Danmark, Aalbor
Redaksjonen
11 September 2002 - 02:03

Norsk akevitt dominerer pollista, men stadig fler nordboere har fått øynene opp for akevitten fra vår blide nabo i sør. Blir du med og smaker noe godt?

Nå har du nemlig en unik sjanse til å bli bedre kjent med seks av disse akevittene, hvorav fem finnes på det norske markedet og én er spesielt importert for anledningen. Disse seks utgavene viser mangfoldet i den danske akevitten. Du vil også bli bedre kjent med filosofien bak akevittene og danskenes akevitt-kultur. For denne er helt annerledes enn nordmenns forhold til akevitt!

Seminarene er avlyst

Livets vann
Ordet akevitt kommer fra det latinske "aqua vitae" som betyr livets vann. Samme betydning har det franske eau-de-vie, det arabiske eliksir og det britiske whisky. Dette navnet gjenspeiler at man opprinnelig gav brennevinet mirakuløse egenskaper, og destillasjonskunsten var i begynnelsen først og fremst anvendt i alkymistens forsøk på å finne evig ungdom. Den var også brukt som medisin mot pest og annen sykdom.

I 1476 finner vi første omtale om brennevin som drikkevare i Norden. I Danmark ble akevitt fremstilt av kornbrennevin for første gang på slutten av 1700-tallet.

De Danske Spritfabrikker ble etablert i 1881, og bestod da av en sammenslåing av en spritfabrikk og fire brennerier, heriblant Aalborg. Frem mot slutten av 1800-tallet kjøpte De Danske Spritfabrikker opp en rekke selvstendige brennerier. I dag produserer De Danske Spritfabrikker rundt 20 akevitter og snapser i tillegg til flere bitter, likører, fruktviner og annet brennevin.

Større i Danmark
I Norge var 8,9 prosent av brennevinsmarkedet akevitt (tall fra Vinmonopolet 2000). Vodka er størst på markedet med 31 prosent markedsandel av brennevinsmarkedet. Over 50 prosent av salget på akevitt skjer i november-desember. I Danmark hadde akevitt størst markedsandel av spritprodukter med 33 prosent, salget her fordeler seg mer eller mindre jevnt utover året. Til sammenligning hadde vodka 11 prosent markedsandel. Dette forteller oss at akevitt er en mye større del av den danske tradisjon, og at bruksområdene til akevitt er langt større i Danmark enn i Norge.

I Danmark er det mer populært å drikke akevitt på sommeren, til påske og til jul. Nå kan du få bedre innsikt i hvorfor det er slik. Vi får smake akevittene, og får en innføring i mat og akevitt i kombinasjon. Noen små smaksprøver på mat vil vi også få for å illustrere bedre sammenhengen mellom dansk akevitt og mat. Dette blir en akevittsmaking utenom det vanlige, og er du glad i akevitt, bør du være med!

Meld deg på her

Akevitter vi smaker:
Aalborg Taffel Akevitt har vært produsert siden januar 1846 og er dermed en av de eldste akevittene som fortsatt produseres. Dette er en utpreget karve-akevitt. Den er utmerket til sild!

Aalborg Jubilæums Akvavit ble første gang produsert i 1946 for å feire 100-års jubileumet til Aalborg Taffel. Aalborg Jubilæums Akvavit er en elegant vin med klare aromaer av dill og koriander. Man kan ane stjerneanis og sitrus med et diskret brent preg av karamell. Meget anvendelig akevitt!

Aalborg Havstryger ble lansert i 1977. Den er mildt krydret med dill, karve og friske sitrus-frukter. En opplagt vin til gravlaks.

Aalborg Dild Aquavit ble lansert i 1998. Her har man utviklet en akevitt som matcher fisk og skalldyr perfekt. Den er laget på frisk dill, og domineres tydelig av den friske dill-aromaen. I tillegg til denne kan man ane sitron og anis. Aalborg Dild har en mild og sødmefull smak med en ren avslutning.

Aalborg Extra Akvavit er en utpreget luksusakevitt. Den ble lansert i 1988 og her er karven tydelig. Den avrundes med noter av eik og mandelskall. En perfekt avec til kaffe eller som følge til desserter.

w Aalborg Jule Akvavit (ikke i salg - ca kr 350,00)
Aalborg Jule Akvavit er en tradisjon fra Aalborg. Den ble første gang fremstilt i 1982, og produseres hvert år etter samme oppskrift, men endrer flaskedesign hvert 3 år. Dette er en luksusakevitt krydret med blant annet dill og karve. Denne akevitten er i dag ikke tilgjengelig på det norske markedet, men ville hatt en pris rundt kr 350,- Årets utgave lanseres 22. september. Foto av denne legges derfor ut etter lansering.

Les mer om De Danske Spritfabrikker her

Seminarene er avlyst

Tid i Oslo: 1. oktober kl. 19.00
Tid i Bergen: 2. oktober kl. 19:00

Pris: kroner 395 inkl. mva
Sted i Oslo: Gamle Logen, Grev Wedels plass 2, 0151 Oslo.
Sted i Bergen: Hotel Augustin, C. Sundts Gate 22, 5004 Bergen.

Avbestillingsfrist: 26.09.02 kl. 23:59

Seminaravgiften betales til Bankkontonr. 7023 05 45705, Apéritif Nett, Furuveien 39c, 0678 Oslo. Merk innbetalingen med 011002 for smakingen i Oslo og 021002-B for smakingen i Bergen. Dersom du melder deg på eller betaler senere enn fem dager før arrangementet må du huske å ta med kvittering. Melder du deg av etter avbestillingsfristen ovenfor refunderer vi ikke deltakeravgiften.
Spørsmål? Ring 22 98 86 00 eller send en mail.

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Med helstekt kylling blir det alltid god stemning rundt bordet
Dagens rett

Med helstekt kylling blir det alltid god stemning rundt bordet

Helstekt kylling er en skikkelig festrett, og sausen lager seg nesten helt selv under stekingen.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

En smaksrik festrett med breiflabb kan også være veldig lettlaget
Dagens rett

En smaksrik festrett med breiflabb kan også være veldig lettlaget

Breiflabb er kongen av fiskedisken. Derfor må den få lov å skinne på tallerkenen. Med dette tilbehøret gjør den det til gangs.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Har du en flaske J&B innerst i barskapet, må du prøve Purple Heather
Ukens drink

Har du en flaske J&B innerst i barskapet, må du prøve Purple Heather

Noen whiskyer er så nøytrale at de trenger drahjelp fra andre ingredienser.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Møt Englands fremste stjernevinmaker som kan mer enn musserende vin
+
Godbiter i pollisten
Forsiden akkurat nå
Med helstekt kylling blir det alltid god stemning rundt bordet
Dagens rett

Med helstekt kylling blir det alltid god stemning rundt bordet

Helstekt kylling er en skikkelig festrett, og sausen lager seg nesten helt selv under stekingen.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

En smaksrik festrett med breiflabb kan også være veldig lettlaget
Dagens rett

En smaksrik festrett med breiflabb kan også være veldig lettlaget

Breiflabb er kongen av fiskedisken. Derfor må den få lov å skinne på tallerkenen. Med dette tilbehøret gjør den det til gangs.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

To supre viner i basis fra denne superkvinnen
+
Ukens vin

To supre viner i basis fra denne superkvinnen

Julia Kemper har satt ettertrykkelig spor etter seg i basishylla med stadig nye viner i klassen klar adresse og veldig god valuta for pengene.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Store flasker i basis til knallpris
+
Ukens vin

Store flasker i basis til knallpris

Disse vinene er som skapt for påskebagasjen – eller kjelleren.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

I dag serverer du biffen i paien
Dagens rett

I dag serverer du biffen i paien

Lag deg en biffpai som dagens middag. Vi lover deg at dette er ferdiglaget i løpet av en time. Enda raskere om du bruker ferdig paideig fra butikken.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Har du en flaske J&B innerst i barskapet, må du prøve Purple Heather
Ukens drink

Har du en flaske J&B innerst i barskapet, må du prøve Purple Heather

Noen whiskyer er så nøytrale at de trenger drahjelp fra andre ingredienser.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her