- Gresskarpure med ingefær: Hvis ønskelig, kan denne pureen kan lages et par dager i forveien.
- Del sitrongresset i to på langs slik at den henger sammen i roten, skrell hvitløk og ingefær. Ha dette i kjelen sammen med gresskarbiter uten skall og chili.
- Dekk med vann, ca 1 liter.
- Kok under lokk i 30 minutter, til gresskaret er helt mørt.
- Hell av kokevannet i en bolle, noe av kokekraften skal tilsettes under miksingen.
- Plukk ut sitrongresset, chili og ingefærbitene, kast disse.
- Miks sammen gresskaret og hvitløken med stavmikser.
- Tilsett noe av kokevæsken under miksingen slik at man får en fin og silkemyk pure.
- Rør inn smøret når pureen varmes opp til servering, smak til med limesaft og salt. Denne pureen trenger ikke pepper.
- Soyasjysaus: Kutt chilien i tynne skiver.
- Ha alle ingrediensene utenom smøret i en liten kjele og kok dette til cirka 50% av væsken er fordampet og sausen begynner å bli fyldig og blank. Det tar ca 5 min.
- Rør inn smøret og server.
- Skrei: Del ryggstykket på langs og dryss over saltet.
- Varm en stekepanne til den er god og varm.
- Ha i klaret smør* og legg skreien med snittsiden ned i smøret.
- La skreien steke 5-7 minutter kun på denne ene siden uten å snu den.
- Følg gjerne med på stekskorpen underveis, den skal bli gyllen og litt sprø.
- Når skreien har fått denne skorpen er den sannsynligvis ferdig stekt.
- Sjekk om den flaker seg/gir litt etter når du klemmer forsiktig på den.
- Råstekte ingefærgrønnsaker: Råstek alle grønnsakene på høy varme i olivenolje.
- Dryss over salt og finhakket hvitløk og ingefær mot slutten av stekingen.
- Liker du koriander er det også godt sammen.
- Legg en stor skje pure på en varm tallerken og dra pureen litt utover med skjeen slik at det blir plass til å legge de råstekte grønnsakene og skreifileten fint oppå.
*Klaret smør er perfekt til steking av skrei. Man får en ren gyllen og sprø steikeskorpe uten brune svidde prikker. Smelt smør og hell av det klare gule fettet på toppen fra væsken som ligger igjen i bunnen. I dette fettet kan man steke på høy varme uten at skreien smaker eller ser svidd ut.
Her finner du mange andre deilige skreiretter
Bli abonnent på Apéritifs Mat & vinklubb og oppnå store fordeler samtidig