Uncle Jeffrey's Ultimate Christmas Cake
Foto: AnnaPustynnikova

Uncle Jeffrey's Ultimate Christmas Cake

Vaskeekte engelsk Christmas Cake tar litt tid å lage, holdbarheten på kaken gjør den til perfekt julegave til noen du er ekstra glad i.

Fremgangsmåte

Forvarm ovnen til 150C

Tilsett smør, sukker, den tørkede frukten, cocktailbærene, tranebær, appelsin- og sitronskall samt -juice og brandy i en stor gryte. Kok opp over medium varme, skru ned varmen og la småkoke i 10 minutter, mens du rører i blant. Trekk gryten av platen og la kjølne i 30 minutter.

Kle bunnen og sidene av en 23 cm springform med bakepapir. Tilsett hakkede mandler i gryten med den lett avkjølte fruktblandingen, før du rører inn eggene. Sikt mel, bakepulver og krydder i gryten og vend inn til alt er blandet sammen.  

Hell blandingen i springformen og lag en glatt overflate med en slikkepott. Bak i 45 minutter, og skru så varmen ned til 140 grader og stek videre i 1 – 1,5 timer, til kaken er mørkebrun på toppen og en tannpirker er ren etter at du har stukket kaken med den.

Ta kaken ut av ovnen, og stikk 12 hull i kaken mens den fortsatt er varm. Hell 4 ss brandy over kaken. La kaken avkjøles i springformen, før du tar den ut og pakker den i to lag med bakepapir og to lag med aluminiumsfolie. Plasser kaken i en kakeboks, eller en annen lufttett boks og la stå i romtemperatur.

Hvis kaken lages den siste måneden før jul, mat kaken med 2 ss brandy en gang i uken til den skal spises eller gis bort.  

Hvis kaken lages i god tid (kan lages opp til 3 måneder før jul), mat kaken med 2 ss brandy hver 4. uke til den skal spises eller gis bort.  

Kaken kan serveres på flere måter. Flere steder i England er det vanlig å glasere kaken med aprikossyltetøy for så å legge et lokk av marsipan i tillegg til et lokk av fondant på kaken. I min familie serveres den helst til "afternoon tea" og ikke som dessert. Vi serverer den derfor enten med melisglasur, eller aller helst uten med en rykende varm kopp Builder's tea.

Tips:
Her finner du oppskrift på mixed spice.

Vil du lage christmake cake som gave, er det lurt å lage den i brødform - da er den enklere å transportere. Denne oppskriften rekker til 2 brødformer à 1,2 liter. 

Kaken må ikke pakkes direkte inn i folie - frukten i kaken reagerer på folien og gir bismak. 

 

Her kan du søke i over 20 000 oppskrifter

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

Bli abonnent på Apéritifs Mat- og vinklubb og oppnå store fordeler samtidig

Få ukens kake som nyhetsbrev

 

Sendt inn av Apéritif

Drikke som passer til denne oppskriften

Forsiden akkurat nå
På Poppy får du denne bestselgeren både med og uten alkohol
+

På Poppy får du denne bestselgeren både med og uten alkohol

Med Poppy lover Xuseen og Thomas Ramse-Miskell fargerikt mangfold, nytelse og glede, og at det alltid er en colada og en frozen på menyen. Samt ikke minst fullgode alkoholfrie alternativer og velvalgte viner.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Fantastiske whiskyer på øverste hylle og styrke
+
Tester
56 nye brennevin spesialpol november 2024

Fantastiske whiskyer på øverste hylle og styrke

De aller beste er ikke en gang kvotert, og samtidig gunstig priset i en internasjonal kontekst. Noen perler som ikke er whisky, finnes også.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Kvitnes Gård er både årets kjøkken og årets sirkulære matgründer

Det er Matprisen som deler ut ulike bærekraftpriser, som (omsider) fant Halvar Ellingsen og hans team i Vesterålen denne prisen verdig. Det gjorde også Norges vel når de skulle dele ut sin Gründerpris for 2024.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Sensasjonell førsteplass til Himkok

I kåringen Topp500Bars kommer Himkok som nummer én. Det betyr at det er denne baren som nå er på hele verdens lepper.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Gratiner pastaputer fra butikken, og du kommer aldri til å spise dem på en annen måte senere
Dagens rett

Gratiner pastaputer fra butikken, og du kommer aldri til å spise dem på en annen måte senere

Å gratinere er en sikker suksess for en rett - det blir garantert spist opp. Også om du bruker ferdigpasta eller rester.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

En sjømatgryte som denne topper det meste
Dagens rett
Spansk sjømatgryte - Zarzuela

En sjømatgryte som denne topper det meste

Mengder med smaksrik sjømat i en og samme gryte. Bare navnet forteller at her blir det fest.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her