Svinesteik med surkål, fondantpoteter og sjysaus
Apéritif

Svinesteik med surkål, fondantpoteter og sjysaus

Skinkestek med surkål er god norsk tradisjonsmat. Her legger vi til fondantpoteter. Du får oppskriften på alt her.

Fremgangsmåte

Gni steken inn med olivenolje og deretter salt og pepper og legg den i en passe stor form. Stikk inn et steketermometer. Del opp grønnsakene og legg dem sammen med steken.

Hell på vann/vin og sett steken i ovnen som holder 175 grader. Når steketermometeret viser 70 grader, er steken ferdig. Det tar ca 1 1/2 time. Pass på at væsken ikke fordamper. Etterfyll eventuelt med vann. I mellomtiden lager du surkål og forbereder potetene.

Ta formen ut av ovnen og legg steiken over på en skjærefjøl for hvile. Sil steikesjyen over i en kjele og kok eventuelt litt inn. Hold sjyen varm.

Nå er det på tide å sette inn potetene.

Fondantpoteter:
Skrell potetene slik at de blir jevnt ovale. Ha dem i kjelen med kokende vann i 5 minutter (blansjering). Legg dem i en form som er stor nok til at de kan ligge i et lag. Hell på buljongen og legg på smørklattene. Sett i ovnen som holder 200 grader. I løpet av koketiden (ca 30 minutter) må du vende dem flere ganger slik at ikke overflaten tørker ut.

Surkål:
Fjern stilken og skjær kålen i passe strimler. Grovhakk sjalottløken, fres den myk i smøret ved middels varme. Ha i eddik og kok inn til nesten all væske er fordampet før du tilsetter karve og kål og blander godt. Tilsett kraft/vann. Dryss over salt, pepper og sukker. La trekke over svak varme til kålen er helt mør, ca 20 minutter.

Mange deilige salater finner du her

Her får du svært så praktiske kokketips

Her kan du søke i over 20 000 oppskrifter

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

Bli abonnent på Apéritifs Mat & vinklubb og oppnå store fordeler samtidig

Få dagens rett som nyhetsbrev

Sendt inn av Apéritif

Drikke som passer til denne oppskriften

Forsiden akkurat nå
Vinkupp: Forfriskende og fyldig økologisk hvitvin fra Rhône
+
Ukens vin

Vinkupp: Forfriskende og fyldig økologisk hvitvin fra Rhône

Den har en veldig gunstig pris, og kommer også i en rød utgave.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Disse boksvinene er best blant 210 testet
+
Tester
Pappvin til påsken 2025 - 210 bokser vurdert

Disse boksvinene er best blant 210 testet

Når boksvinene er av så god kvalitet som disse, kan du faktisk trygt velge dette bærekraftige formatet. Valget av vin i boks handler ikke lenger med at den er lett å putte i feriebagasjen. Men det er mange feller å gå i.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Moden barbaresco til knallpris
+
Godbiter i pollisten

Moden barbaresco til knallpris

11 og 8 år gammel vin til rundt 500-lappen og som holder mange år til, er svært velkommen var i dag.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Herlig gjensmak av denne tidligere så populære vinstilen
+
Ukens vin

Herlig gjensmak av denne tidligere så populære vinstilen

Den er laget slik valpolicella skal smake – saftig, leskende, tørr og med moderat alkohol.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Begrenset antall billetter: Bli kjent med chardonnay
Matkurs og vinkurs
Vinsmaking i Oslo 24. april

Begrenset antall billetter: Bli kjent med chardonnay

Dette vil du ikke gå glipp av! Smak på seks flotte viner laget med samme drue, men fra ulike land og vinregioner. Klarer du å finne din favoritt – eller kanskje oppdager du flere?

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Sketch: En gastronomisk destinasjon hvor The Lecture Room & Library er juvelen i kronen
+

Sketch: En gastronomisk destinasjon hvor The Lecture Room & Library er juvelen i kronen

På The Lecture Room & Library i London er Johannes Nuding kjøkkensjef - og den andre østerrikeren i historien som har oppnådd full Michelin-pott. Og en sann disippel av mentoren Pierre Gagnaire.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her