Finn Schjøll forteller deg hvordan du lykkes med orkideer.
Det er ikke vanskelig å få orkideer til å trives, men det er enkelte ting du bør vite for å lykkes med denne vakre blomsten.
Vann rikelig
For det første er det en utbredt myte at orkideer trenger lite vann. Det er feil! Orkideer trenger mye vann, understreker Finn.
Vann ved å sette planten i kjøkkenvasken, la vannet sildre gjennom potten i et minutts tid. Gi orkideen god tid til å renne av seg før du setter den tilbake i potten. Orkideer må nemlig aldri stå i vann.
Vann heller for ofte enn for sjelden. Orkideen kommer opprinnelig fra fuktige jungelområder. Vann gjerne hver dag hvis det skulle være nødvendig i de varmeste månedene, men sjekk at det ikke blir for fuktig i potten. Vann lite i hvileperioden.
Lys og næring
Vi gir barna våre mat for at de skal vokse. På samme måte må vi gi plantene våre rikelig med næring, sier Blomster- Finn. Du får orkidégjødsel i blomsterbutikkene. I hvileperioden trenger du ikke gjødsle. Orkideen liker mye lys. Sett den gjerne i et sydvendt vindu, helst der det er vandrende skygge. Pass på at ikke noen av bladene ligger inn mot ruta. Da kan de bli brent av sollyset.
Om sommeren trives orkideene godt utendørs i skyggen.
La vannet renne godt
Aldri jord
Orkideer skal ha bark, ikke jord. Du finner den spesielle orkidébarken i blomsterbutikkene. Dessuten må sørge for at orkideen har en gjennomsiktig potte. Røttene har godt av lys.
Hviletid
Hvis du vil at orkideen skal blomstre om igjen, må du passe på å sette den kjølig etter at den er avblomstret. Ikke sett orkideen kjølig og mørkt, men kjølig og lyst, påpeker Finn Schjøll. Før det blir altfor kaldt ute, kan du sette orkideen ut i denne hvileperioden. Pass på at temperaturen ikke synker under et par minusgrader. La blomsten få hvile hvert fall i en måneds tid.
Dessuten bør du skjære ned stilken når blomsten er avblomstret. Skjær rett over stilkens tredje ledd nedenfra.
Druesorten trebbiano toscano opplever et skikkelig oppsving i Toscana. Fra å være basis for hverdagsviner eller blandes i enkle utgaver av chianti, til å få et eget og sterkere renomme.