Stell av okrideer

Ingredienser
Stell av orkideer

Fremgangsmåte

Finn Schjøll forteller deg hvordan du lykkes med orkideer.

Det er ikke vanskelig å få orkideer til å trives, men det er enkelte ting du bør vite for å lykkes med denne vakre blomsten.
Vann rikelig

– For det første er det en utbredt myte at orkideer trenger lite vann. Det er feil! Orkideer trenger mye vann, understreker Finn.

Vann ved å sette planten i kjøkkenvasken, la vannet sildre gjennom potten i et minutts tid. Gi orkideen god tid til å renne av seg før du setter den tilbake i potten. Orkideer må nemlig aldri stå i vann.

Vann heller for ofte enn for sjelden. Orkideen kommer opprinnelig fra fuktige jungelområder. Vann gjerne hver dag hvis det skulle være nødvendig i de varmeste månedene, men sjekk at det ikke blir for fuktig i potten. Vann lite i hvileperioden.
Lys og næring

– Vi gir barna våre mat for at de skal vokse. På samme måte må vi gi plantene våre rikelig med næring, sier Blomster- Finn. Du får orkidégjødsel i blomsterbutikkene. I hvileperioden trenger du ikke gjødsle. Orkideen liker mye lys. Sett den gjerne i et sydvendt vindu, helst der det er vandrende skygge. Pass på at ikke noen av bladene ligger inn mot ruta. Da kan de bli brent av sollyset.

Om sommeren trives orkideene godt utendørs – i skyggen.
La vannet renne godt

Aldri jord

Orkideer skal ha bark, ikke jord. Du finner den spesielle orkidébarken i blomsterbutikkene. Dessuten må sørge for at orkideen har en gjennomsiktig potte. Røttene har godt av lys.
Hviletid

Hvis du vil at orkideen skal blomstre om igjen, må du passe på å sette den kjølig etter at den er avblomstret. Ikke sett orkideen kjølig og mørkt, men kjølig og lyst, påpeker Finn Schjøll. Før det blir altfor kaldt ute, kan du sette orkideen ut i denne hvileperioden. Pass på at temperaturen ikke synker under et par minusgrader. La blomsten få hvile hvert fall i en måneds tid.

Dessuten bør du skjære ned stilken når blomsten er avblomstret. Skjær rett over stilkens tredje ledd nedenfra.

Sendt inn av Tuva Trygstad

Forsiden akkurat nå
Møt Englands fremste stjernevinmaker som kan mer enn musserende vin
+
Godbiter i pollisten

Forsiden akkurat nå - 2

To supre viner i basis fra denne superkvinnen
+
Ukens vin

To supre viner i basis fra denne superkvinnen

Julia Kemper har satt ettertrykkelig spor etter seg i basishylla med stadig nye viner i klassen klar adresse og veldig god valuta for pengene.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Lag en fiskemiddag som er proppfull av gode smaker
Dagens rett

Lag en fiskemiddag som er proppfull av gode smaker

Det er utrolig hvor mye smak og dybde som skapes om du lar norsk sei bade i indiske ingredienser.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Store flasker i basis til knallpris
+
Ukens vin

Store flasker i basis til knallpris

Disse vinene er som skapt for påskebagasjen – eller kjelleren.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

I dag serverer du biffen i paien
Dagens rett

I dag serverer du biffen i paien

Lag deg en biffpai som dagens middag. Vi lover deg at dette er ferdiglaget i løpet av en time. Enda raskere om du bruker ferdig paideig fra butikken.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Fra stygg andunge til hvit svane takket være ny filosofi
+

Fra stygg andunge til hvit svane takket være ny filosofi

Druesorten trebbiano toscano opplever et skikkelig oppsving i Toscana. Fra å være basis for hverdagsviner eller blandes i enkle utgaver av chianti, til å få et eget og sterkere renomme.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her