Ribbe med spennende fyll
Foto: Ragge Strand

Ribbe med spennende fyll

Fyll ribba med spennende fyll som karri, eple, purre, ananas og paprika. Dermed kan du servere retten som få har smakt den og høste applaus.

Fremgangsmåte

  1. Skjær ruter i svoren og knekk bena på ribben. Skjær en lomme i siden på ribben, salte og krydre på innsiden og utsiden.
  2. Fyll 1: Skjær eplene i båter og purre i ringer.
  3. Fyll 2: La ananasen renne godt av seg og skjær paprika i tynne strimler.
  4. Sett ovnen på 175 grader
  5. Fyll lommen i ribben med et av fyllene. Fest sammen med tannstikkere (det går også an å sy ribben sammen med hyssing og en kraftig nål).
  6. Stikk et steketermometer inn i kjøttet på ribben. Sørg for at spissen sitter i kjøttet og ikke i fettet eller fyllet. Stek ribben til steketermometeret viser fra 72 grader til 76 grader.
  7. Serveres med bakte poteter og en grønn salat.
  8. Tilberedning av ribbe: 
  9. Sag over bena med en fintagget sag. Lag 6-8 cm lange porsjonsbiter. Sag bena helt over, men sag ikke inn i kjøttet. På midtribbe må ryggbenet på kotelettkammen sages over med ca. 2 cm mellomrom (da blir det lettere å skjære opp skiver etter steking). Butikken kan også gjøre dette, og ofte er det gjort allerede. 
  10. Slik lager du ruter på svoren:
  11. Skjær gjennom svoren og litt ned i spekket med en skarp, spiss kniv. Hvis du ruter opp parallelt med ribbe-bena blir det lettere å skjære opp pene ribbebiter etter steking. Gni inn ribben med salt og pepper 1-2 dager før steking. La den ligge kjølig, så vil krydderet trekke inn i ribba og gi en bedre smak på kjøttet. 
  12. Vårt beste tips for sprø svor:
  13. Legg ribben i langpannen med svoren opp. Putt en asjett under, slik at ribben er litt høyere på midten (da renner det smeltede fettet bort fra ribben).
  14. Når du "bygger den opp", må du passe på så den ikke blir høyere på en av sidene. Dette gjelder spesielt for midtribbe. Hell ca. 2 dl vann i langpannen og dekk med aluminiumsfolie. Nå er alt klart for damping og steking.
  15. Forvarm ovnen til 230 grader. Sett den foliekledde langpannen med ribben og vannet midt i ovnen i ca. 30 min.
  16. Nå "blåser" ribben seg litt opp og svoren spriker. Fjern folien (la asjetten ligge) og reduser ovnens temperatur til ca. 200 grader. Sett pannen tilbake midt i ovnen og la ribben steke videre (ca. 1½ time for tynnribbe og ca. 2-2½ timer for midtribbe).
  17. Ribben får ofte sprø svor av seg selv, hvis ikke kan du gjøre følgende mot slutten av steketiden:
  18. Sett pannen høyere i ovnen og øk temperaturen til 250 grader eller bruk ovnens grill. Følg med så du ikke brenner svoren. Hvis bare deler av ribben har fått sprø svor, kan disse dekkes med aluminiumsfolie slik at de ikke blir brent.
  19. Medisterkaker, julepølser, epler og svisker kan stekes sammen med ribben de siste 20 minuttene. La ribben hvile i ca. 20 minutter før den skjæres opp! Serveres med stekesjy eller saus, surkål eller rødkål samt svisker, epler, lefse, rørt tyttebær eller det du måtte foretrekke.

Dette drikker du til ribbe

Her finner du de beste ribbeoppskriftene med tilbehør

Her kan du søke i over 20 000 oppskrifter

Her får du svært så praktiske kokketips

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

Bli abonnent på Apéritifs Mat & vinklubb og oppnå store fordeler samtidig

Få dagens rett som nyhetsbrev

Sendt inn av Matrat.no

Drikke som passer til denne oppskriften

Forsiden akkurat nå
To supre viner i basis fra denne superkvinnen
+
Ukens vin

To supre viner i basis fra denne superkvinnen

Julia Kemper har satt ettertrykkelig spor etter seg i basishylla med stadig nye viner i klassen klar adresse og veldig god valuta for pengene.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Fra stygg andunge til hvit svane takket være ny filosofi
+

Fra stygg andunge til hvit svane takket være ny filosofi

Druesorten trebbiano toscano opplever et skikkelig oppsving i Toscana. Fra å være basis for hverdagsviner eller blandes i enkle utgaver av chianti, til å få et eget og sterkere renomme.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Lag en fiskemiddag som er proppfull av gode smaker
Dagens rett

Lag en fiskemiddag som er proppfull av gode smaker

Det er utrolig hvor mye smak og dybde som skapes om du lar norsk sei bade i indiske ingredienser.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Store flasker i basis til knallpris
+
Ukens vin

Store flasker i basis til knallpris

Disse vinene er som skapt for påskebagasjen – eller kjelleren.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Begrenset antall billetter: Bli kjent med chardonnay
Matkurs og vinkurs
Vinsmaking i Oslo 24. april

Begrenset antall billetter: Bli kjent med chardonnay

Dette vil du ikke gå glipp av! Smak på seks flotte viner laget med samme drue, men fra ulike land og vinregioner. Klarer du å finne din favoritt – eller kanskje oppdager du flere?

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Campanias hemmelige spekeskinke
+

Campanias hemmelige spekeskinke

I Pietraroja lages en spekeskinke etter samme oppskrift som for tre hundre år siden, og den er en kandidat til å representere Campania i den italienske gastronomiske eliten. Men enn så lenge er den en lokal hemmelighet.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her