Olas Bacalao

Fremgangsmåte

Legg fisken i et kar med rikelig vann. Det er en fordel å skylle av det øverste saltlaget først. Skift vann på kvelden og neste morgen. Har du klippfisk med skinn og ben så er det lettere å renske fisken for skinn og ben etter bløtleggingen. Hvis du kjøper fisk med skinn og bein så må du regne med noe svinn ved fjerning av skinnet og bena.

Skrell poteter og skjær den i skiver på ca 3mm-5mm. Skivene kan godt være tykkere nederst i gryten. Skrell løk og skjær den i tynne skiver.

Fisken renses og skjæres i biter. Størrelsen på fiskebitene er smak og behag, men en halv til hel fyrstikkeskes størrelse kan være ett tips.
Sett gryten på platen  på nest varmeste innstilling. Smelt smøret og la det bli gyllent. Hakk hvitløken og ha det i smøret, ha litt olje oppi og deretter noen spiseskjeer tomatpurè. La dette surre litt og rør det rundt så det blander seg. Ta kasserollen av platen. Denne mixen skal fungere som underlag for bacalaoen.

Start så med ett lag poteter i bunnen av gryten, potetlaget skal dekke bunnen. Deretter ett lag med fisk, så løk. På toppen av dette laget har du ca en halv boks tomatpurè og ca en halv boks hermetiske tomater og en par-tre spanskpepper. Dette gjentar du videre oppover i gryten (til sammen 3-4 lag) . På toppen av det siste laget fordeler du pimientosen skåret i tynne strimler eller biter. Saften fra pimientosen skal oppi gryten.

Hell deretter resten av oljen oppi gryten, og vask ut av tomatpureglassene med litt vann og tisett gryten. Veskenivået er passende når du ser vesken når du heller/bikker litt på gryten. Veskenivået skal før oppkok dekke ca 75-80 % av innholdet i gryten.

Sett gryten (med lokk) på moderat til høy varme (ca. 1500w). La innholdet få ett oppkok. Når det koker skrur du ned til laveste styrke. Ikke rør i gryten, men rist den av og til så det ikke koker fast i bunnen. Når poteten på toppen er møre er gryten ferdig. Dette tar ca. 1-1½ time avhengig av potetsort og tykkelse.

Serveres med flatbrød og/eller loff. God appetitt.

Se våre andre oppskrifter med klippfisk  

Bli abonnent på aperitif +  og oppnå store fordeler samtidig

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

Få dagens rett som nyhetsbrev

Sendt inn av Ola

Drikke som passer til denne oppskriften

Forsiden akkurat nå
Vart opp med en kraftpakke av en oksehalesuppe denne helgen
Dagens rett
Oksehalesuppe

Vart opp med en kraftpakke av en oksehalesuppe denne helgen

Denne klassiske suppen lager seg selv mens du nyter helgefreden, er på skitur eller gjør unna de siste innkjøpene.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Fylt fiskefilet skaper stor matglede og særlig med dette tilbehøret
Dagens rett

Fylt fiskefilet skaper stor matglede og særlig med dette tilbehøret

Hvilken fiskefilet du velger, er hipp som happ, bare den er hvit og villfanget.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Herlig californisk pinot noir klar til å ta med til fjells
+
Godbiter i pollisten

Herlig californisk pinot noir klar til å ta med til fjells

Om du ikke skal på fjellet denne uka, gjør den også nytten til helgekosen, med og uten mat. Og få med sjelden amerikansk vinhistorie på kjøpet. For denne produsenten er ikke som andre.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

I basisutvalget finner du en perle til vinterferiens vinkos
+
Ukens vin

I basisutvalget finner du en perle til vinterferiens vinkos

Det er altså ikke bare den gode prisen som skaper glede. Dette er dessuten en vaskeekte fjellvin.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Disse biffspydene skaper en knallstart på helgen
Dagens rett

Disse biffspydene skaper en knallstart på helgen

Nydelig mørt biffkjøtt med en asiatisk vri - slik skal fredagsmiddagen være.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Denne cubanske klassikeren smaker perfekt nå
Ukens drink
El Presidente

Denne cubanske klassikeren smaker perfekt nå

Når sesongen for mojito og andre leskende drinker er langt unna, trengs mer smak i romdrinken.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her